【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(5) **劇透請四重加密**

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
其實我幾鐘意勇者
都唔覺呢首歌有幾唔襯套漫畫
套野搞笑愛情煽情武戲乜都有
點解要死捉住電音同快歌就唔襯個作品
「無一套要靠首歌谷人氣」!=唔使谷人氣
宣傳途徑唔止一種 twitter、海報、大電視之類
而呢啲途徑都係靠幅畫
某程度上MV都係靠視覺 唔係嘅話齋首歌就得唔需要條片

宣布動畫化之前 呢度漫畫post已經爆咗兩個
另外有幾個post推介 我都係21年左右見到先開始追

至於你話spy x family
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/SPY%C3%97FAMILY%E9%96%93%E8%AB%9C%E5%AE%B6%E5%AE%B6%E9%85%92
本作是《少年Jump+》有史以來第一部在剛連載第一話時留言數就突破2000則、到第五話時閱覽數就超過300萬大關的漫畫。漫畫第一冊推出後不久即宣佈再版,發售後第22天就銷售超過30萬本,也是2019年7到9月同期漫畫銷售量第一的作品。在第五卷發售後銷售量已突破600萬(包括電子版)。2021年6月4日第七卷發售時包含電子版在內,成為《少年Jump+》首部銷量突破1000萬的作品,2021年11月4日第八卷發售時,總銷量已達到1250萬冊以上。2022年4月,動畫開播前夕宣佈已突破1500萬部。
咁公道講句
贊因都有講出嚟
因為上次買修仔生日禮物, 係肥倫同佢一齊揀, 一齊買
所以今次佢都想同修仔一齊揀一齊買
呢個係屬於佢地兩個嘅回憶
而家動畫大作嘅OP ED全部搵出名歌手做
未出歌前搵到大牌歌手做已經夠勁Noise上哂新聞
首歌爆到嘅話就更加可以配合套動畫聲名大噪一番
覺得「無一套要靠首歌谷人氣」都好明顯冇日本動畫界人仕會咁諗

你舉spy x family做例子真係好好
未做動畫前大拿拿1500萬部
多過芙莉蓮400萬部添
之但係要真正出圈, 都係要靠動畫, 先有而家咁高知名度, 成個宣傳策略其中一環就係搵Official髭男dism唱OP, 真係未睇都知道係大作上哂News

而並唔係你話咁未播動畫前漫畫賣咗1100萬部就好威好多人識唔駛靠首歌宣傳啦唔會有業界人仕會咁諗咁做
接受現實
同埋接觸多啲歌路啦
唔會得一種曲風可以表達到個故事同感覺
當SPECIALZ可以做咒術OP
Mixed Nuts可以做spy x family OP
咁勇者又點解唔可以做芙莉蓮OP呢
就好似魔戒同哈利波特
唔會加電音入去
你話係我推呢類現代背景作品
你加埋Rap 落去我都無野好講

每個人主觀觀感唔同,無計
大家呻完就算無為太上心
好耐無睇過一套動漫 咁撚神

甜得黎 但又一淡淡的傷感 作者痴鳩線
一路覺得個畫面好甜
但又一路覺得好遺憾, 拿住拿住咁痛
其實呢個摸頭位都嚴重被低估
鬼婆就識嘢
真係勁溫暖勁感人勁舒服
配埋個溫暖Bgm真係舒服到升咗天咁
https://x.com/OtakuSpirited/status/1733187496345813435?s=20
鏡蓮花太勁 蓋過曬其他scenes
老實講 我冇聽過op 播頭幾秒我就飛走
我都認同電音配呢類中世紀異世界好似唔太夾
無職果種 配樂 我覺得match d
不過芙莉蓮唔似無職op都拎埋黎用 對我黎講冇咩所謂
希望下季無電音op
好warm,同埋芙莉蓮矮得得但摸海塔個頭好得意
仲要摸個手法好唔純熟
好似搖緊個頭咁
就仲可愛仲Warm
想俾佢咁樣摸龜頭
你勁咸濕
我覺得贊恩會努力促成呢一幕
把女聲唔知係咪之前肥倫打魔族bgm既Alina Lesnik
https://youtu.be/DGXbG-3cnlQ?si=80f4aKJ9k8vT7ZCe
https://youtu.be/5Ufj38W6-o4?si=V62AJshqii227HsY
呢首都正,可惜淨係出過一次
你自己都講啲noise係因為個歌手
呢點我認同呀
但係呢啲唔關首歌本身事囉

你講呢兩首
specialz 有神秘風夾到咒術設定
mixed nuts 夠輕快啱戀愛家庭喜劇
上面都有巴打講 現代背景嘅作品要夾曲風易啲
而yoasobi作為一個唱作組合 我對佢夾翻動畫作曲嘅期望都算幾高
可能係而家有落差所以比正常失望掛
幫修仔揀禮物:太貴不了
幫自己揀:(3粒鐘乜都唔講,你自己估)
生前冇辦法傳達到愛意
死後確實將對方變成自己的形狀

唔知益邊個
冇圖你講貓貓好大波都得
你呢d 唔係期望高
而係先入為主啫

不過都無謂拗
從來未見過有動物台既人
會因為同人傾完
而改變自己既觀點
因為好多人先入為主覺得套野要抒情
唔係好似你咁
睇到原來入面有好多元素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞