【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(5) **劇透請四重加密**

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
可以宣佈2023年度動漫
第一:葬送的芙莉蓮
第二至尾二:是撚旦
最爛:咒術
好細
唔明咒術點解可以編到咁悶
睇完一集完全無衝動追下一集
本身漫畫都已經開始亂黎
加埋2.5 既威力。令人大大降低意慾
Flashback 真係好撚正
諗起另一套絕園的暴風雨都係咁樣交代劇情又係好正
貓貓有無得爭下?
巨人其實有得爭下第一
今年應該巨人
利申, 巨人, 貓貓我都好鍾意

巨人優勢就係10年之最終章
不過就得一集過
冇其他灘長嚟多啲機會制造話題

貓貓偵探+後宮,
受眾大過芙莉蓮
不過overall成個package計
作畫, bgm, vibe, 節奏
點都係投葬送的芙莉蓮一票
同埋果種窩心同淡淡嘅感動
真係比較少喺動畫到搵到
平時日常又有趣鬼馬
睇得好C服
不過葬送唔係個個啱feel
有d 人覺得太慢

所以一開始其實對動畫都唔太大期望
一嚟節奏同Vibe本身唔預動畫跟到
二嚟就算跟到, 都唔少人會唔啱feel
而家咁嘅noise同埋都有咁多人識欣賞
已經喜出望外
真 已經收貨有突不特止 重有機會上神枱級
動畫已經改左漫畫入面戰鬥畫面畫得唔好既缺點
一開頭都擔心動畫做文戲會唔會悶死人 但最後出黎係升華左唔少

同埋都唔算好慢姐 千祈唔好比抖音同reels養壞個腦
一套作品唔一定要節奏快就係好

又或者咁講
佢唔花時間鋪好條路比你入下腦 你就無左今集既感動
《芙莉蓮》特別在係幾乎每一集都會有劇情會同前面既集數有前後呼應

例如肥倫問芙莉蓮點解要去收集D無撚用既魔法:

上個post有人問點解唔直接飛去終點
因為"飛行"一直係屬於魔物同魔族既專利:

然後睇返第三集 腐敗賢者見到芙莉蓮除左識用殺人魔法之外既反應
下圖無劇透 動畫黨放心食

重有上兩集武憎講死左之後受唔受女神大人認可 今集又解釋多D
關於飛果part作者後黎有講返點解唔飛,證明有留心細節位。
其實我覺得呢個位勁過鏡蓮花
摸頭讚贊因之後有個shot淨影d煙噴出黎
直頭有頭d黃秋生食煙呢幕個級數
第一次睇就鏡蓮花
第二次睇就摸頭
鏡蓮花好甜好浪漫又淡淡嘅哀傷
摸頭好溫暖好C服
贊因: 嗚嗚, 如果係大姐姐講呢番說話就好了
芙: 咁就太好了, 都冇其他比我更大嘅大姐姐架了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞