【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(5) **劇透請四重加密**

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
明明套野時間就係其中一個要素
明明對於芙莉蓮角度
所以野都過得好快
用快歌都有道理
呢個真
果十年冒險生活對芙黎講只係一瞬間既事
只係佢人生 1% 時間
對比 80 歲人類黎講就只係大概 9 個月
同左幾個插班生一齊讀左一年書咁
個討論點解會shift左去快歌呢個稻草人度
曲風係包括埋快慢既
電音只係其中一 part
上面吹到「全面輾壓勇者」
全面喎
講下節奏都算稻草人咩?
快歌唔係稻草人
至少台灣嗰邊好多講到明唔應該用快歌
雖然我唔認同佢既講法
但係你可以將呢句理解成將曲風咁拆開計都幾屈機
確實唔算稻草人 算以偏蓋全
動畫OP有時間限制
芙莉蓮亦都唔係剩係得sad嘢
OP 寫得upbeat唔係問題,甚至唔應該好似ED咁用慢歌,先可以平衡返每集節奏
但係首勇者聽落玩味太重,電音都算,旋律/chord嘅起承轉合完全感動唔到人,歌詞同曲風唔夾

我覺得來自深淵op2 種曲風適合啲
https://youtu.be/l6vakC-Tq7I?si=tFSkD72krWS5KvHx
反而覺得2首個快慢差得唔夠遠搞到對比大左
不過之前試過但係搵唔到2首既beat per min
如果成首維持開頭個種調皮感
可以呼應到無聊又愉快既旅程都唔錯
呢一串個主題講緊「全面輾壓勇者」丫嘛
咁佢有意見講下快慢又有咩所謂
上面有人又提及「點解要死捉住電音同快歌就唔襯個作品」
呢度咪有提快歌
屈機係邊?
對拍子機
OP 104bpm
ED 82bpm
好似話快慢歌係對人既心跳
姐係ed都唔算慢歌
曲風都有影響
一強調Drumbeat就會覺得快
同埋ED都係限時分半鐘,唔可以太慢
聽過最慢嘅ED已經係月之繭
68bpm 左右
神作!係一套好平淡但好易牽動人心既神作!!
點解艾澤要個頭落地 痴鳩線
因為頭骨最硬淨
因為要嘔心海塔
龱為有頭盔
又返去嘈op個topic 完啦好嗎
過完年嘈新op
今集同11集一齊服用真係最好良藥

另外作者心思好細密
下下有劇情疑問,之後都會幫讀者解答返

芙點解唔會好似艾蓮咁要不斷殺殺殺
500年冇用魔族戰鬥過,唔係因為要潛龍勿用
而係因為拖延症同唔敢面對,啲愈耐唔做,就有更加「強」嘅理由唔去做

:「點解係而家?」
:「我講緊係而家。」

另外勇者條癲佬真係嚇到食手手,眼淚都標埋出嚟
師父嗰個時代似古羅馬

唔係咁封建
動畫組捉個人同人嘅距捉得好極致

例如做咗啲誘導,肥偶行過去修仔到嗰幕,完全係似會拖住,個步伐又展現到肥倫暗喜
千歲大姐姐
不愧係用時間去貫穿嘅作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞