[有圖] 休假期間上司打電話嚟,少妻代接電話並警告不要再於休假期致電丈夫,之後丈夫被炒

302 回覆
57 Like 840 Dislike
應該仲有內情
晒氣啦,要炒你大把"合理"原因啦,
你覺得你做野合格唔代表個垃圾老闆覺得,
巴打都係搵過份工算啦
個on9係因為公司唔炒人最後先比人掟去洗房洗杯姐,逼佢走
仲要佢自己遞信洗一個月
同上司/公司講既理由不符
不合理解雇
文員改助理得唔得? 公司要玩手段方法多到你數唔曬
但我好肯定佢俾人炒係抵死
家庭崗位歧視?因為佢假期要照顧老婆而唔可以聽公司電謝而炒佢?
你個上司應該會俾HR照肺
Women ☕️
支持上司
之前咪有單野,條港女俾人用layoff 炒左
跟住見間公司請返差唔多位
告入左

任何野只要唔係事實就有機會奶野
去勞工處啦
有時覺得做老細都幾慘
唔滿意個員工都唔炒得
想炒件垃圾都要有安排有部署講計謀
講乜都無用 你唔聽電話 佢無得屌你
你搵個8婆聽電話仲要*警告*人地
咁樣係咪好合理?

唔係話公司打俾你無問題
你聽/唔聽決定權係你自己度
你控制唔到人地既行為 你永遠控制到既只有自己
退一萬步講 今次俾佢成功上訴
到最後佢都係會無左份工
公司既立場就係 今日你會發大黎攪
聽日一樣會
根本
其實無用
要炒人幾百種理由, 賠足就得
太多人覺得勞工處真係好大
其實好多時都係公司唔想煩先唔攪
炒人,工傷,大肚婆 其實都一律攪得掂
唔通你個大肚婆係公司好食懶做 係一件好合理既事咩?
只係公司諗住養廢人幾個月,希望施捨完有好報姐
最近要屌屌個老婆先
Exactly the point I wanna stress on!
你講笑好
上到庭個官點判冇人知
我以前條女都係咁on9 真係會偷偷地聽
好彩我同老細真係fd同幫到手 佢先笑笑口話結婚真係要諗諗喇細佬
其實有好多炒大肚婆既倒子
只係無人知姐
唔好咁傻啦 個肚又唔係我攪大你
我就你俾輕鬆既野你做
你用大肚既理由同我講攪唔掂?
個肚大到你隻手連打字都做唔到?
有贏例子係咪冇輸例子呀?
輸左點呀?
Yes very blatant act. Innit? You excel in observation! nice
So?

The main discussion point is 合理/無理解僱
所以我咪話大多數公司唔想煩
當養廢人望好報囉
但要炒你真係唔得? 事實係無呢件事囉
所以我咪話睇官點判囉
唔炒就係唔想take risk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞