[有圖] 休假期間上司打電話嚟,少妻代接電話並警告不要再於休假期致電丈夫,之後丈夫被炒

302 回覆
57 Like 840 Dislike
點講都好啦
反正條柒頭比人炒撚左
谷住條氣好撚唔順
少女被上司禁錮 上司突擅改大門密碼全世界開唔到門
https://lih.kg/3560836

定期病發嚟
想食人妻
你帶個仔去就係你問題 la
而家係佢o係你放假時打你私人電話丫嘛
樓主柒左仲想帶風向
你夠膽就搵東張
不過結果可能係全香港公審你
我好撚驚呀勞工處
要幾白咭先up得出自己係少妻
跟足勞工法例唔係啦,合理理由係必須,所以大公司有HR部門,好怕煩,要郁一個人,通常要跟足程序,一係屈條友performance 唔好,出warning letter,或者出PIP,再過幾個月再雞

至於如果用遣散黎炒,公司短期唔可以請返同一個位,大公司啲職位好死,HR唔會肯隨便改,所以好少會用遣散黎炒

不過細公司,無HR部門就另計,呢啲不嬲無枉管,俾人炒嗰個,收足錢都廢事嘈啦,首先勞工處係紙老虎,要去瑩工處排,分分鐘你已經轉咗幾份工啦,其次自己搵律師告又係浪費金錢,俾你告到都cover唔返律師費

所以係法例上黎講,賠足一個月就炒得係唔正確,但實際執行上,叫條友即走賠一個月就算係好常見,你當呢啲叫mutual consent 啦
睇咗個少妻先再評論
白卡都上連登仲諗住公審人 但係啲證據又冇頭冇尾
啲對答顯得你真係成個白卡弱智仔咁
同事平時工作表現合格,妥當。

開名囉廢柴
睇死你做淆底獸
冇用係香港無法治
唔係本身條例問題
勞工署見
間公司好慘、得罪左左白卡樓主
懷疑呢個先係炒你既真正原因
DEPT HEAD都唔會搞,炒左都做到野,HR會CUT你HEAD COUNT當政績,留返等經濟周期差果D先交個名上去
樓主
係一蚊都無賠過!
一蚊都無!
所以先想搞鳩佢
尤其是嗰個嚴重失職嘅經理
Sorry 開心返緊工,老細對我言聽計從,做得好開心,一年加兩次薪,thanks for your concern!
唔緊要啦,白唔白卡,irrelevant.
總之我達到我目的,多謝各位支持/抵毀/忠告!
For escalation purpose, Accomplished:
去勞工處告佢啦!btw係咪垃圾港資
痴撚線放假打比人做乜,人地私人時間黎

閪公司唔做也擺
樓主你快啲講清楚你嗰日做咩無啦啦衝上人哋公司搞到人哋報警先啦

唔好咁黐線啦 男人老狗扮少妻
同埋你快啲解釋清楚做咩搞到你自己女朋友俾人炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞