[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (110)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
陳柏文就算啦
想聽
Officially 係吹邊個
吹入波果個,以後足球員轉行乒乓波
吹龍門前果個越位,大佬個波完全唔係果個位落,仲要係鵬自己出迎失誤

定係我有野睇漏

如果本身球證吹頂波推人既,勉強有動作但判罰太soft

但係如果本身吹越位既,你就話頂波果個犯規,其實岩唔岩規矩

唔係話有重大mistake,係100%要吹既波佢冇吹先可以推翻咩,頂波你冇吹就唔係重大mistake,因為本身可唔吹

咁佢吹左越位你唔係應該睇佢越位個企位有冇影響龍門咩?你睇完再搵新證據話佢唔入?
屌你老母你推人用背脊推既咩
xG 2.59 - 1.51
理文近況差 傑失完分都仲有機

原來球證真係吹川瀨
又夾硬做last一場紅旗
球證一早吹左㩒人犯規,VAR 係check越位

其實唔難理解,係寫個個1999
都犯規仲check越位做乜
直接同間接自由球嘅分別
喺90幾碼後直接同間接自由球有幾大分別 都唔係嗰四個var checking criteria
咁首先理論處係可以咁樣入,而且事實上真係試過嘛。入波時旁證扯咗旗,球證吹犯規,程序上咪要check晒兩樣
球證吹犯規 -> check 有冇犯規 -> 假設有犯規 -> check有冇越位

如果其中一樣已經no goal仲要check落去 咁搞法似球證無initial decision咁
咪話旁證扯咗旗,咁事實上話就話主球證有權撳旗,但越位呢樣嘢真係除非主球證好明顯見到其實係回傳,唔係嘅真係要信旁證,咁到底我要開直接定間接自由球?今次我覺得係麻撚煩啲架喇,但程序上真係冇錯
Var四大條件
入波
12碼
紅牌
罰錯人

根本只需要決定係入波定唔入波 同埋你本身都要有個initial decision 你判犯規咪check犯規 越位咪check越位 如果第一樣係冇先check埋第二樣因為會影響入唔入波 程序上我都唔同意冇錯
TLDR: 宜家變相用咗VAR check直接定間接
咪就係入波後先介入囉,呢球唔入嘅就唔會有咁多嘢發生啦。同埋直接真係有本質上嘅分別喎,咁你都要check清楚係咩事先判唔入架
啲女人特別麻煩
快過唔少港超球員。
:Ricky屌柒你
你要判唔入波 只需要一個犯規 我唔認同入波就可以介入到咁遠
相反如果你要判入波 就真係需要check晒所有可能犯規
理文對南區都未必食硬
因為個越位都涉及入波過程,咪要check埋。

當然,即使好極端嘅情況真係發生咗,淨係睇咗犯規吹咗直接自由球,然後有人一腳ban到直接入波,咁都未必有人會嘈,一嚟我諗都冇幾多人係知越位同涉及爭控球嘅犯規係會吹唔同種類嘅罰球,二嚟好多人都正如你一路嘅argument,既然其中一樣已經成立就冇必要再check。

又當然,我撚唔信Gigi會諗咁多啦,但都係嗰句,我只能說今次係搞到好麻撚煩,但程序上嚟講真係唔可以話佢錯,我自己本身都係偏向有得VAR就應該驗屍咁驗,而唔應該追求判決速度。
啫係球證唔識踢波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞