[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (110)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

我不評價這場比賽球證的業務能力,但我認為比賽吹罰程序上有有重大失誤!問題不在於有沒有犯規,是在於VAR球證提示有疑似犯規嫌疑,最終作出判罰決定應該是主球證,他應當主動查看並作出最終決定,他連VAR電視都不敢看,我個人不接受他的做法!

總說讓香港球員進步
讓球會老闆投資
讓球迷花錢入場支持

難道香港球證不也應該要一起進步嗎?
他們也是香港足球的一部分!
南區認為VAR涉及由越位「改判」犯規,因此質疑主裁判認到場邊「睇機」決定,而非只服從VAR的判決。主教練楊正光坦言「想喊」,因球隊失了兩分,「不知道、不理解(發生什麼事)。若是明顯越位或犯規,不用等這麼長時間。這樣激烈的比賽蒙上了污點,有VAR也沒幫助,這不止是香港,而是全世界的問題,球證也要檢討,只能說球隊沒有運。」

南區中場鞠盈智認為,VAR覆檢時間長,是因為入球球員沒有犯規,「不停找旁邊的人(去看有沒有犯規),很明顯是幫傑志,好嬲。若有去『睇機』後說犯規,我也會接受。」南區領隊貝可泓更批評,「不懂VAR(的人)不如不要做VAR,整個程序也是不對的。」

足總裁判總監張炎有回應查詢時表示,當下主球證已判罰(杜馬思)推人犯規,本判罰直接自由球,但同時旁證示意(杜馬思)越位,由於犯規在越位後發生,主球證示意以越位(間接自由球)的方式重啟比賽。

而因為入球被判無效,VAR必然會介入,「覆檢後發現越位不是越位,但事實是有推人,所以場區球證判決沒有明顯錯誤,最後依據的是場上的決定。」

港超聯︱VAR推翻入球 南區質疑「改判」程序不當 裁判總監解畫
https://www.hk01.com/article/964883
【賽後訪問 - 主教練楊正光】

「相信大家都睇到球員的拼勁、防守緊密度及集中度是季內最好的一場,即使較為踢得防守,我們都有多次機會,可惜未能把握。球員拼盡至最後一刻,最後因為問題球未能全取三分。球隊在賽前做了很多功夫,了解傑志的踢法及套路,我們都仔細分析﹐而大家在執行部署上做到出色,付出的體能也很大,今星期所做的一切都沒有白費。」
將軍澳
保利臣做左廢人
垃王又傷住踢
依家到底係吹越位定吹犯規
想睇堅爸爸再跑一次。
吹犯規
至於傑志暫代主教練金東進(Kim)則對球證判決沒有意見,但他指賽果並不理想,認為球隊表現有待改善。對於新兵迪美路夫,Kim表示此子仍需時間適應港超節奏,但整體發揮可以接受,期待他之後能愈踢愈好。

港超聯 傑志冠忠南區窿對窿
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231124/bkn-20231124220052177-1124_00882_001.html
屌你老母回應到1999咁
如果本身吹犯規仲睇咩機
VAR球証冇叫主球證睇
佢咪唔洗睇
呢場港超激戰,最終兩隊打成0比0平手,有球迷就認為係冠忠南區痛失兩分。「咁0比0其實都係合理嘅戰果,全場計對方具威脅嘅攻門的確多好多,如果唔係我哋成班球員搏晒命,特別係門將Ivan(即伍瑋謙),戰果應該改寫咗。今場我哋好成功去執行『光哥』(即主教練楊正光)嘅部署,和到係滿意嘅,當然能夠絕殺贏埋就更好啦!」「廷峯」咁同「大頭」講。
垃王fc
咁佢畫條線黎做咩
唔係應該睇左有冇犯規先再睇越位,咁咪唔使搞咁耐
菊花敢言到
保利臣係咪收到歐洲球會OFFER想1月番去
而家博炒
除左地標
我對佢嘅印象得返頂屎忽
兩樣都要睇
我覺得係應該以發生事件既先後黎睇
因為入球被推翻, 所以一定要VAR
越位比犯規同入球前, 如果check VAR 係越位, 後面發生既事可以唔睇
如果無越位, 就睇有無犯規
杜馬c的確有犯規,判入球無效合理
佢唔半轉身應該會無事
其實算係幾tricky,一,開波位置唔同。二,直接同間接自由球嘅分別,所以嚴格嚟講睇晒係冇錯嘅
佢順勢跌低就冇事
仲跑唔跑到呀 宜家成個波咁
完場前補時階段,全場形勢受壓的南區,憑川瀨浩太頂入頭槌一度見到贏波的希望,惟球證與視像助理裁判(VAR)商議後,判入球無效,Ivan也對這個結果感到非常失望:「由上半場差啲失波,到下半場畀人㩒住嚟攻,去到臨尾搵到機會入波,但又畀VAR推翻,過程好似坐過山車咁高低起伏好大,比賽前會覺得和波係唔錯嘅賽果,但依家感覺好似輸咗場波。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞