嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
養母一定好錫佢
試過我都 仲要係係醫院嘅夢 唔同嘅係夢入面阿公醒翻 我仲好開心 但轉個頭就醒咗 知道原來係假嘅 喊到傻 不過都開心佢有嚟我個夢揾我
婆婆走左差唔多七年
我仲會三唔埋兩日夢見佢
基本上1-2日就會諗起佢啲野
好似佢仲係好近
離開既時間唔係好長咁
我諗要到我入土為安 我先會停止掛念佢
一定唔係
巴打take care
Take Care.
我老豆嗰陣冇喊,但問咗我一句咁佢上到天堂係咪就可以見返其他屋企人?我答係之後佢好似覺得安心啲就冇再講其他嘢,自己返咗入房

希望大家都搵到釋懷嘅方法,同埋珍惜眼前人
姨婆某程度幾幸福,阿媽陪左自己七十幾年,我諗起king Charles係事頭婆喪禮又係雙眼紅晒
睇到一半個心拿住拿住
老豆係我10歲嗰陣已經走咗,
記得佢就嚟走嗰幾日精神好差真係唔係好睇到人,
但佢係咁嗌我個名,叫我去佢床邊。
之後老母將我哋3個隻手好緊咁握埋一齊,
握咗半個鐘左右就聽到心跳儀停咗,
冇幾耐老豆隻手就慢慢變凍。
嗰陣全家人連啲親戚都係到喊,
唯獨我冇喊到,
因為嗰陣好似真係感受唔到原來成世人老豆都唔會再係我身邊陪我成長
而家大咗每次諗翻就會喊得好西利
真係好掛住老豆
You know it’s going to happen but you are never really ready
睇過一句說話好深刻:「一個人一生中會死三次,第一次是腦死亡,意味著身體死了。第二次是葬禮,意味著在社會中死了。第三次是遺忘,這世上再也沒有人想起你了,那就是完完全全地死透了」

嫲嫲雖然離開咗呢個世界,但係一定以另一種方式長存係你哋記憶裡面陪伴住你哋。
拍吓老豆膊頭,簡單擁抱吓已經可以俾老豆感受到安慰,加油啦

細細個仲覺得屋企人煩
而家真係覺得係自己唔生性
喊左要加油呀!
學到野多謝你呀!
最親嘅人走咗 在世嘅人就變得唔完整了

掛住 但你知道個個人已經消失咗

永遠冇得再見 得返回憶
叫香港人返香港先
https://youtu.be/HCddlkIlTbI?si=G8T-CLgQyWHdZszQ

可以睇吓呢個artist畫嘅畫

好多都係關人類事

可能睇完會釋懷啲

生老病死

人類係習慣將當刻嘅情感放到最大
Don’t focus on what you’ve lost.
Look at what great memories you’ve made with your loved ones.

Looking back, you have lost nothing.
Looking forward, they’re waiting for you in the light.
明白你感受
我已經好耐無夢到嫲嫲 上一次夢醒 我仲不斷嘗試瞓返去再見佢
真係好掛住佢 細個係嫲嫲湊大
佢走時我唔係佢身邊 真係人生其中一個最大遺憾
雖然已隔多年 已經無讀書時期忽然會喊出黎但有時一個人諗起仍然倍感掛念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞