嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
我都係 二一年過身 果陣仲要好地地係屋企 點知晏晝入左院 之後幾日後就仙遊
到而家我都怪我自己無好好坐低同佢傾計
搭車經過匡智係見到你
真係人愈大愈怕父母走先,自己又冇下一代,尤其而家老豆冇一齊住又少傾計,只敢每日睇佢wtsapp在線時間睇下佢有冇咩事
I know that feel, 老豆年紀大,身體差咗好多,近年成日話自己果頭近,理智上知人總會有呢一日,但情感上始終仲未接受到。
淨係諗會有可能失去果種感覺都有啲眼濕心酸....
只能盡量珍惜現在。。
家家有本難念的經啦
睇字我都已經想喊,take care bro
接唔接受到同傷唔傷心冇乜關係
有啲創傷,真係好唔返
睇到觸動到我
大家要珍惜該珍惜嘅人
喺連登好多人嗌阿爸阿媽阿爺阿嫲做廢老,希望佢哋見到你個po會反思吓
好多謝大家嘅留言,連登有愛見到好多人都感同身受,令我知道我並不孤單未經歷過嘅要好好珍惜同屋企人相處嘅時光,經歷過嘅就帶住同屋企人嘅美好回憶好好咁生活,共勉之
老豆走左都5年,都仲係會好掛住
睇你段字都喊左出嚟又諗起老豆
有時都好驚媽咪走/狗狗走會點崩潰
趁佢仲係雙勾勾喺你身邊對佢好啲
唔好怕羞,多啲表達出嚟
我都係老竇走咗先人生第一次捉阿媽去日本旅行
之前老竇唔鍾意佢根本冇去過日本
去到佢好開心買衫食嘢,雖然洗咗好多錢,但係一啲都唔後悔
成日希望多啲時間可以對佢好啲
每次見到佢諗起老竇走咗喺度喊
過咗咁多年都仲係會喊
個心就抽住痛
You are not alone bro
多啲同爸爸表達你既愛 佢好需要你既support
每個人必然要面對既課題黎
比你咁講一講⋯真係好似成世人都未見過老豆喊⋯

陪下爸爸 唔使講嘢的
響佛教講 往生,去往他處的生命
だから。頑張れ
唔敢想像
https://youtu.be/WZTGUh7V_mk?si=dC1Jo81zWxGReCIn

珍惜眼前人 唔好愛得太遲
門前老樹長新芽
睇完你個post默默流淚樓主你搵到一個位抒發都好
最近都留意到屋企人真係年紀大喇
有日屋企人整親,之後當晚喺床度亂諗咗好野,諗到喊
大家要珍惜眼前人
依加我成日想搵多啲時間同佢地相處
有一次發夢夢見老豆走左 一起身個人灰撚到
個下又好興幸只係一個夢
羨慕你哋會為親人離世流淚
呢份不捨就係對離去嘅人最大嘅認同

以前我都會為值得嘅親人離世流淚
家陣仲未死嗰啲
我只係日日夜夜想佢死快啲
親人離世係永不會痊癒嘅傷口,有時會丟淡,但一旦諗返起都係keep住痛。特別係有遺憾嘅情況下,每一次我都會諗起,點解唔陪佢多啲,點解唔買多啲嘢俾佢,點解我應承咗嘅嘢又做唔到,點解要走得咁突然,每一次諗起我都忍唔住流淚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞