嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
好有mk溫室文學feel

樓豬溫室大
可能搭一搭你老豆膊頭會渲洩到一啲
爺爺由細到大都最錫我,佢身體狀況下降嗰陣成日迷迷糊糊咁,得我行過去病床佢先會即刻望實我清醒返,但係講唔到野,我過咗生日之後幾日佢走咗

feel住佢隻手慢慢變凍,然後唔死心再摸下佢額頭,再慢慢由暖變凍,嗰下忍唔住喊出黎

最後其他人行開哂,老豆默默行過去郁爺爺隻手,係咁爸爸、爸爸咁細聲嗌,好似想叫醒爺爺咁,我望住佢個心勁酸,想像唔到到時佢同阿媽百年歸老走嗰陣我會點
講依啲 依度信無神論嫁
發夢夢過細佬走左
起身對眼濕晒
睇到好掛住屋企人
搬左出嚟住就嫌返屋企好遠
車程好耐 放假又約frd/做自己野
睇完呢個post
先發覺真係要留返多啲時間俾屋企人
上次見佢 俾佢攬住我仲嫌佢痴身
有次佢想上嚟我屋企搵我我又出咗去
希望你等到我養得到你一齊住嗰日
得閒send下今日食咗咩做咗咩啲相比老豆
多啲珍惜一齊嘅日子
十年前我嫲嫲走嗰陣,我爸爸喺醫院喊住同我講,爸爸做咗孤兒啦...
講得啱
細個讀書成日話中國人重家庭倫理,外國人重個人主義
大個先知中國人只係重臉子重物質,外國人反而著重家庭陪伴

我同父母祖父母都好疏離
父母細個淨係顧住搵錢
同你大咗又唔想煩住你
最後最親嘅家人連一個擁抱一句我愛你都無做過
絲打保重
仆街…睇到喊左
睇字都覺得心酸
我阿婆走個日,我阿媽冇在我地面前喊
但夜晚個個訓晒時她先走出廳爆喊
跟住我在房聽到都起身出去攬住她

然後她先慢慢講返話以前細個她好窮,婆婆都係一個人湊大阿媽,所有最好的野都留比阿媽

當我聽到個時,我都一樣諗返起,呢個傻媽咪又係一樣,條魚既魚肉一定係比晒我同細妹食,自己淨係食骨

我都想像唔到當有一日阿媽走左,我會到底有幾大打擊
我爸爸都係醫院喊住咁同我講:我無左媽媽啦
我嫲嫲上年走 呀爺今年走 好感同身受 加油
same
Take care
不如試下帶老人家去旅行
食下自助餐

做d佢地唔會自己做既野
襯佢地仲行得走得
當係多一個回憶
我老豆都係 成世人都冇點照顧個仔
細個仲話咁大年紀(40尾先生我) 未必見到自己個孫
早幾年佢有事入院 好彩最後冇事
之後 俾佢見證到我成家立室
(仲好記得結婚個日佢冇在意杯新抱茶 只係關心我跪左好耐 叫我起身驚我攰
依家生埋個孫俾佢玩 見佢日日弄孫為樂
返工再辛苦都值得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞