嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
咸濕po
Take good care mate
Take good care mate
我都試過 老人家走 見到爸爸唔開心 自己都唔開心
好正常
抱抱樓主
我都試過
喺夢入面喊到現實醒埋
之後繼續喊
very well said

值得一讚你老豆自己create左個小劇場比自己,其實係唔錯嘅宣洩方法

如果過一排,我覺得你可以搵個機會,同你老豆一齊睇CoCo,再放張相係屋企,比個標誌令大家覺得你阿麻一直會活係大家個心入面
當年呀爺走到而家十幾年
都係依2年先叫真係接受到佢走咗 諗起佢 講起佢先冇喊

之前一直覺得佢仲係到 只係見佢唔到
成日夜晚都會偷偷喊
唔知點解死唔到
King Charles 咪有你阿婆咁勁,之前70幾歲仲有阿爸阿媽又有孫仔孫女
七十幾歲人每日仲可以叫阿爸阿媽,好幸福
睇到喊咗 有啲掛住嫲嫲
呢度都反對生仔

大家老咗自己處理啦
經歷過生離死別 個人會成長左好多
所有緣份都有終結既一日
先明白呢樣野 然後趁仲喺度個陣
多d見下 傾下計 關心下
好好珍惜相處既時光 唔好比自己後悔

連登仔成日笑既宗教信仰
就係有種安撫人心既作用
一路碌個post一路喊 眼都腫埋
希望大家都會珍惜眼前人
少啲遺憾 多啲好嘅回憶
白頭人送黑頭人真係好難過
Take care bro
余光中的今生今世
take care
如果感受到屋企兩老對家庭所付出既一切,
盡可能比d 勇氣主動多d 去關懷,陪伴下佢地,
而家老個班有時可能係以前捱出黎,讀書少見識唔多,為左頭家一味做野,放棄曬d 社交同娛樂,唔係咁識表達自己既想法同感情。
但其實佢地都係一個人,唔係電腦遊戲中既npc, 都會有失落既時候,得閒可以帶下佢地出去食飯行下,等佢地生活唔洗咁單調。
我有時夜晚見到老豆放係門口對污污地糟既返工鞋都會覺得自己好無用,咩起頭家背後既辛酸絕對唔係一件容易既事。
珍惜眼前人s
香港都有個幸福嘅人辦,梅啟明差唔多70仲有媽媽照顧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞