嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
廢撚得過你呢舊社會垃圾日日出D廢Post?
兒登仔 :有冇人好想自己老豆快啲死 咁窮生我出黎做咩
係你同阿嫲唔親?
幾個月前我姑媽走咗,佢由細湊到我大,我到而家都未完全平復到,一諗起佢,無論喺邊,都會即刻想喊。大家真係要珍惜眼前人。
有能力就好好對家人
有一日會發覺點解父母老左咁多

但好多時係要親歷先知果種痛
難以想像當兩老有日都離我而去嘅時候我會崩潰成點。

安詳地走就好
幾年前呀嫲中風地走了
希望係唔辛苦
Hug
共勉之
加油呀
我婆婆喺我9歲嘅時候走,
細個唔明白生離死別,
記得媽咪喺醫院打返屋企問我去唔去見婆婆最後一面,
個陣我覺得婆婆都走咗,去嚟都冇用,
就話唔去,然後返埋自己書枱玩彈珠台,
玩玩下又流咗一陣眼淚。
人大咗反而間唔中會諗返起婆婆,
以前相處時間唔多但真係好開心,
每次諗返都會忍唔住眼濕濕流眼淚。
忽然醒起咁多年從來冇夢見過婆婆,
一方面又希望將來自己過身後會見返佢,
但又希望佢已經投胎去咗好人家
從來冇同屋企人講呢個感受,但我覺得自己會咁記掛婆婆,一定係有好深嘅緣份。
Sorry見到巴打分享我都想傾訴下
或者咁諗,你都係由佢度黎,佢嘅genes繼續喺你身體裡面,你嘅存在就係佢嘅延續
我也以為自己喪親會喊, 到最後原來最淒涼是喊唔出, 永不釋懷
其實最難過係
公公臨走果陣我同佢講 如果想走就放心走 我地無問題的
但只有自己先知有幾唔想佢走 佢既離開令我個心穿左個大窿 難以釋懷

佢走左之後我一路都無夢見佢 係上星期屋企人食飯講開先知原來第二日就係公公新曆生日(屋企一路同佢過開舊曆 所以無人知新曆係幾時)
然後就係新曆生日果晚我夢到佢 係咁喊住叫佢唔好走

我真係好掛住公公 好唔捨得 但已經再見唔到了
老豆我都好掛住你
我會幫你睇住屋企
Please give your father a hug.

For someday the same thing will happen again, except this time we will be the ones left to mourn for our parents.

We dont know if your dad will ever regret not doing enough, but this is the final lesson that your grand ma left you.

thank you for sharing, thank you for giving us all a chance to learn from it.
阿公走咗十幾年,見過阿媽喊過最慘嘅一次就係阿公走嗰陣時
細細個阿公好錫我,成日帶我周圍玩
有次我喊住同阿公講,「你係咪會活到100歲㗎」,阿公笑住摸住我個頭講「梗係啦」
到而家同阿媽一齊講起阿公嘅時候,都係會喊
有時真係會好掛住佢我每次突破難關嘅時候,都會諗起阿公,知道佢喺天上都會be proud of me
樓主節哀,多啲同老豆傾吓計,關心吓佢
有時食飯真係唔敢細心望住老豆老母
見到佢地啲白頭髮 手開始有老人斑 做嘢開始論盡
就好唔開心
睇字都feel到阿公好慈祥
攬下你老豆喇
祝福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞