嫲嫲尋晚走左 但我反而為老豆淚流不止

398 回覆
7167 Like 62 Dislike
老豆尋晚打嚟話嫲嫲走左,因為本身同嫲嫲唔親,所以聽到呢個消息之後喊左陣就平復返心情。

到凌晨老豆返到屋企 ,我已經攤左係床,但點都訓唔著。跟住就聽到佢開門之後講

:入嚟坐呀
:嚟,消毒下先

一開始我以為佢帶左我三叔返嚟屋企過夜,點知之後聽到佢打俾我三叔問佢返到屋企未,叮囑佢呢幾日屋企都唔好熄燈,我先知原來佢係叫我嫲嫲入嚟屋企坐,跟住我個心即刻揦埋一舊,匿係個被竇入面喊。

之後就聽到我老豆係到細細聲啜泣,但係向來唔擅長向屋企人表達愛意嘅我無走到出去安慰佢,甚至攬下佢,淨係識自己匿埋喊。

每當諗起佢嗌嫲嫲入嚟坐,我都忍唔住喊,返緊工喊,搭車又喊,仲要聽歌咁啱播到《時間都去哪兒了》。

難以想像當兩老有日都離我而去嘅時候我會崩潰成點。

我無同任何人提起呢件事,但我覺得自己急需一個宣洩嘅地方,再唔講出嚟我驚自己會崩潰,雖然而家一路打字一路喊緊。。。

最後,想同自己加咁多位講,樹欲靜而風不止,子欲養而親不待,珍惜眼前人,更要珍惜同屋企人相處嘅時間。
陪多啲你老豆
有時一個簡單嘅擁抱都好重要
希望你節哀
我都係從來無見過老豆喊
唯獨阿嫲走左之後 佢食食下飯喊出黎
佢會去到一個好幸福既地方
時間可以沖淡
諗起阿婆
靠時間
我係阿婆湊大,佢走左應該都超過五年,有時會突然諗起佢,眼淚會不自覺咁流出黎,親人離開真係一世都唔會釋懷到。
唔識表達唔緊要,
個人多d陪佢佢會feel到。
老豆幾個月前都走左,
而家見到好多野都會諗起佢,
感覺只係好耐冇見冇得再見,
但都係冇咩真實感佢已經走左。
珍惜眼前人就無悔
多謝咁多位巴絲,講左出嚟感覺好好多
多d同你兩老拍片
叫佢地用語音
我阿婆走嗰陣,我阿媽喺靈堂喊到好似一個細路咁
早排阿媽心有事要住院,我去到醫院樓下
忽然都好想喊,又突然諗返靈堂個情況
或者每個人喺父母面前,永遠都係一個細路
如果大家都咁內斂,當時你行這去,佢可能會更加不知所措。

無論點都好,以後對佢表達多啲關心就足夠啦
唔攬咪行埋去拍一拍膊頭
阿嫲都老

人遲早都要死啦
最緊要留時間比自己好好舒發下情緒
同一日經歷完
有機會攬吓老竇
睇下睇下都想喊
唔想屋企人離開自己
早排經歷過
give u a hug bro
以為你老豆帶二奶返屋企
都唔細點會接受唔到生老病死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞