UK 電話sim 卡攻略 (3)

322 回覆
10 Like 3 Dislike
4大台都有用緊
EE 收得真係最穩定 (London撚)
Manchester都係
一分錢一分貨
THREE UK 租埋機GBP22 /month

Thanks, Three UK 啲人話難cut過有線
我都係聽到virgin 難唧
暫時少聽3uk 難 cut
點解個個都讚EE 我用咗2年EE, 反而覺得佢好多位會入咗黑洞, esp. Covert garden 個頭, winter wonderland可以係hyde park 入面幾個鐘都冇signal 仲要£20 per month
依家轉咗voxi 又平£10, 反而仲少遇到黑洞
利申: 非打手, 但voxi 性價比真係高好多
London: Vodafone

Manchester: EE

實測過最好係咁
只係睇你出沒嘅地點收成點. 間間都有盲點.

好似我出沒嘅地方, voxi 係最好. 不過, 我屋企只收到3G. EE 屋企就收到5G. Voxi 只要行出屋企外10幾步嘅距離, 又會收到5G. 去買餸嘅supermarket 個頭, EE 係整個shopping mall 範圍長期黑洞但係signal 係收爆, voxi 全程就算係supermarket 內都無事.

過2條街嘅Mcdonald, voxi 入黑洞, 但係EE 收到4G.

上面講嘅地方, 全部係walking distance 內嘅shopping mall 範圍, 都可以有咁大落差. 你就知道呢度沒有最好嘅carrier , 只有係咪適合你嘅carrier.
所以重點係揀間平, 你EE收得貴啲就理應要better coverage 啦, 唔只係人夾台嘅問題, 係佢貴過人但provide唔到相對其他台應有嘅premium嘛
咁講真1pMobile, TalkHome, Spusu 都係行EE,價錢都唔叫貴。
台既野都係夾到自己就叫好
反而我出沒既地方
3 就點都係閪, 去 london zone 1 成日 load 空氣
屋企個邊叫收到唔係特別快

O2, Vodafone, EE zone 1 都收得 ok
但屋企個邊計 vodafone 收得好差, 入屋直情講電話都收得唔清有機會會斷線, 另外 3 間反而 indoor 都冇問題
如果計 loading speed (收到既情況下), EE > Voda > O2 > 3
利申: 主 sim O2, 2nd sim Lebara , 2 張都係 BF 個陣出 cashback 完 = 負電話費

EE 用緊係屋企當 5G broadband 做 backup
所以都係睇邊個台適合你

冇話邊個好定唔好
之前用Voxi,因為無EU roaming轉左Lebara
最近要換電話,見到iD mobile pixel 8 £49 upfront 簽24個月£19.9
扣返Top cashback大概£500, 好似平過買電話, 淨機價貴其他地區20-30%
iD mobile用Three UK有無人用過?
3UK 都唔太建議

Pixel 8 我就覺得買淨機仲好,加上近埋Google Store應該減梗價,亦都出左Pixel 8a 可以留意下

利申:上年一出就訂左Pixel 8 Pro(果時送Pixel Watch 2)
想問下有冇人用過 EE /O2 既eSIM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞