UK 電話sim 卡攻略 (3)

195 回覆
7 Like 3 Dislike
同cs傾完就轉左 thanks
Giffgaff / O2 曼城 coverage 明顯冇Vodafone 高,但少左load 空氣情況,平均網速高啲,但5G coverage 真係好低…
最令我擔心係 load 空氣但就正正我係倫敦北 office 成日遇到

大佬就連 EE 都收唔到既地方,有時 O2 / giffgaff 又得,12 鎊一個月有 25GB 5G 仲想點
下星期會出發黎英國,見到樓上巴打傾緊5G home broadband,諗緊好唔好買個linksys FGW3000-HK 再配個unlimited 5g plan 想問下英國所謂既unlimited plan有無話過左某個用量會限速 Google過好似唔見有
英國冇咩限速嘅,但我唔建議自己買5G CPE,主要係3UK 5G Home broadband你用一個月£25短約已經送隻好嘢俾你,呢啲嘢用一年幾兩年就會outdate,自己買唔抵。

set得router我估你都有自己地方啦,咁到時用地址大法收CPE咪得,唯一考慮係你要有本地bank account + sort code先簽到first payment要用嘅Direct Debit。

1. 先搵咗個post code有冇coverage,有就直落去申請,冇就去step 2
2. 先search其他地址,例如朋友屋企,有5G option先響申請果陣填返真實地址

啱啱落地果陣可能你用緊GiffGaff?落到地去Argos買張Voxi就有5G Unlimited啦,仲要唔使等寄有現貨。

巴打, 我見你上個 post 講 3uk 用 1 個月就 ok, 但停左之後要還返部機比佢 right? sor問得咁低能
準備黎旅行
見得vodafone有5g plan
值唔值得用?
轉左去voxi 2個星期,唔知點解淨係收4G完全未見過上5G,上網睇我個位係收到5G
想開個number剩係用wts app, 唔洗數據唔洗講電話,有咩方法最平?
無問題
用whatsapp 就要數據架啦喎, 唔用數據即係齋wifi 架啦喎.
1p mobile
Yes 就係齋wifi 平時連落電腦web版用
咁我估好似上面講, 1p mobile

https://www.1pmobile.com/1year-SIM

年卡黎, 就咁養住個number
留意返1p 每120天要入10鎊入卡保持active
有無巴絲用過talk mobile?
因為本身用緊 ee sim only 4g pay as you go

見到佢有用v記5g
仲有eu roaming 好吸引
因為我都多去eu國家做野
見佢好似5gb eu data roaming
好似唔錯
咁不如直接 payg?
得返 Port 來port 去keep number 的玩法了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞