主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
twin tower, 唔係structure wall
唔係結構牆,係石矢牆有鐵都麻煩
如果有咩事,消防條例好,結構又好
有人有心叫你還原返幅有鐵既牆
你都幾係野
你搵個張圖同你個單位係咪唔夾?
如果plan 有wall 既markup
一律建議唔好拆

搞唔掂比少少錢搵間consultant拎RSE 意見好過啦
安心D
RC姐係有鐵既石屎 好大機會係受力牆 唔拆得
睇framing同GBP就夠。
Framing 睇到有牆就係主力。
GBP有就間隔牆
多謝巴打同其他人意見 應該唔拆了
問過朋友如果搵RSE幫手睇都講緊最少幾千 都係留返d錢同家人食餐好算了
係, 最緊要安全問題 之前見大陸新聞報有人拆到層樓唔住得人都好牙煙
就係唔知點解搵極都冇 反而樓下商場有 可能樓齡太舊
1. Non structural wall都會留鐵
2. 正路100mm牆應該唔會係主力牆
3. 呢到啲人冇牌又冇錢收你唔可以信哂 求心安真係要比錢RSE
有無靚動線先
無就慳返唔駛扑添啦
睇到100mm已經知唔係

工程撚
ching 唔明你點解比膠
公屋都無做花灑喉上大樓
當你touch wood著火,爆左頭
D水邊到黎
主力牆是什麼我不懂
我只知道拆了比較寬敞
其實如果你想打爆幅牆
做道玻璃門 咁咪可以唔洗理消防例
公屋通常都係佛沙1件件砌
私樓唔係主力牆通常會砌磚
其實建議你直接問房署或者屋乳署問
出事係你奶野 唔係我地奶
想知你係點上房署買圖?
佢有冇尺寸? 定淨係floorplan?
飛銘應該有齊 一睇就係架喇喎

有鐡都唔一定係主力牆(structural wall)
呢d 非主力牆(non structural wall)都有鋼筋 但唔影響主結構
未經受權公開轉發
樓主叻到

知路知點解康城講左十幾個post都無人貼圖
主力牆最少200厚
你搵唔搵到張framing 圖 正路張圖右下角 有寫 邨/樓/S/圖no.

2房見人地好多都係咁裝, 門就分開, 中間可以擺電視, 廚外面放飯台, 仲有個露台仔可以諗下間多間房定放下櫃
Q3咁舊唔會係precast喇
BD唔會答你,因為冇野係唔拆得,最緊要跟足程序,有專業人士計過數

唔係structure 其實就拆得既,至於你會唔會賣出去,二按,家居保險果類,自己承擔番個責任,果d多數唔保,其實建築物條例有90%既人都會違反左,自己衡量風險
100mm 好難係主力牆
不過你比翻多啲資料先
例如層樓幾時起同埋你住幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞