主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
小弟公屋撚 (買左)
屋企人都退休 想佢地兩老住好啲
所以打算裝修 已經plan好點整 想全爆改間隔
搵過好幾個裝修佬同設計公司上黎睇

咁話說最近先有個裝修佬同我講話我個design唔work
因為廁所幅牆話做過同款單位打過有鋼筋 但唔肯定係咪主力牆 佢話佢通常照拆但要個客簽名負責返

再問左幾間 有啲又話做過我個單位 話成間屋除左四面牆 點扑都得 搞到我都好confuse

所以我上房署買左份圖 但真心睇唔明
但勉強見到想打個幅牆寫100mm rc xxxxx
然後有份叫typical detail好似寫y12
想問下咁既情況紅圈部分係唔係主力牆?
有冇得買framing plan? framing plan有嘅野全部都係結構野黎
兩個判頭都冇錯

第一個純粹想你咩飛
事實有鐵唔代表一定係主力

Rc乜乜柒係話你幅石屎牆100mm厚

Y12應該係鐵支粗度

Btw 應該唔是主力牆

利申 鳩嗡
套廁通常唔會係主力牆
唔該晒巴打 但係見唔到有類似字眼
除左framing通常仲有冇咩keyword?
core wall正常150mm以上
呢幅應該唔係
你整好左叫個designer 拍條片上youtube
有人會幫你check
call 圖錢都慳返
100mm牆同 Y12 應該都唔會係主力牆,公屋廚房廁所間牆通常都係預制件就咁裝上去
唔得
一般黎講係唔係拆主力牆先會變日出康城? 唔想坐監
之前試過打去icu(房署)佢地話唔會比依方面意見
打去bd又話公屋歸icu管 想要個官方答案都咁難
舊長型都買到?
Framing就係keyword
如果有得買你到時同張floor plan拍埋對一對就可以
玩咁大
係 買左好耐 但唔係到自爆
自己俾錢搵則師/建築測量師/結構工程師comment
😂😂😂😂😂😂😂😂
Call張結構圖
唔知call唔call到framing呢?有應該判斷到
睇圖則似係舊款公屋,四十年樓齡以上,當時係冇預制組件
就咁睇唔係
一般黎講你唔戇鳩鳩拍片擺上網

間屋打爛晒啲主力牆 幢樓冧左都唔一定捉到你

唔使再問嗰兩個濕鳩部門

冇用的
放心 一定唔係
打左件預制件會點??
個裝修佬咁廢 係咪主力牆都唔識睇 咪搵佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞