主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
係主力牆,唔好拆
仲買乜鬼
都call得圖,樓主都唔係諗住偷雞做
直接問房署可唔可以打咪得
唔該晒巴打 暫時我都估計唔係 但唔係好明點解全屋淨係依幅咁實淨同咁厚身又有鋼筋 會唔會係剪力牆?
係 張圖唔似電腦畫
屌你講咁多做乜
扔張framming plan上黎大把人幫你睇

冇framming plan就算工程師都不能9up
應該唔係主力牆 但未了解點解會有鋼筋又唔係好敢去馬
呢個方法幾醒
今晚試吓upload
但有鋼筋依下有啲淆
唔該晒
你露台改乜嘢?
陣間唔啱例俾人搞又要還原
今晚po
普通石屎牆都有鐵
唔該晒 咁如果痴住橫梁又唔係主力牆 應該用咩學名去稱呼依幅牆
果陣係人手畫圖嫁 仲用比例尺好鬼勁
想擴大個廁所 內籠闊度得87cm 本人肥仔轉身都有困難
Precast 係可以係ST-wall
訓左冇睇 而家點
其實可唔可以直接寫信問屋宇處拆唔拆得
Q1: 已賣出公屋唔係搵BD, 係搵housing department. 但已賣出嘅公屋亦唔係ICU管,一係EMD, 一係另一個department(唔記得個名了)

Q2: 100%唔係Structure Wall, 你第一張圖仔係arch layout plan, 粗線果幾幅先係Stru wall.

Q3: 雖然你想打果幅唔係stru wall, 但Housing公屋好多都係做semi precast slab and precast element. 呢類element嘅鐵多數都會互相有steel bar互咬住,所以你打呢幅non stru wall都有機會郁到slab鐵,所以唔建議打
據我所知,如果真係破壞咗主力牆,就算棟樓無即時冧
其他單位既牆身,包括外牆,好大機會會出現裂痕
人地無發現還好,發現到一擺上網問
如果附近無地盤做地基工程,好容易就會懷疑有人裝修郁到結構
查返最近咩單位做過裝修就追到
連登仔講完
你走去拆
最後咪又係你揹飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞