主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
你新聞睇個d係designer同裝修佬打哂龍通
人地做唔到嘅design佢做到
呢個係佢地值錢嘅地方
唔知你個單位有幾舊
正常有sunken
廁所位通常唔會搞
你郁咗個位冇sunken會漏水
下面就投訴你
就咁睇圖唔似主力牆
但係唔好搏
公屋做改動嗰係要入紙房署架咩?
你要郁幅牆佢應該會話你知o唔ok
之後會有班鍵盤工程師話係
買咗可以違返法例
Icu 啊
識睇framing plan嘅人夠做,MHKIA/MHKIS(BS)/MHKIE(STR)是但一個都得

Structural alterations就一定要AP+RSE

有牌幫人簽裝修有冇郁到結構收返call圖錢同幾舊水都好
ICU入minor works都有分用BD form同HD form
標題寫埋屋主疑似拆主力牆,要求大家一齊舉報
Non structural wall都帶鐵架 有時有啲位 prefer落石矢多過磚牆
唔是主力,但係消防例
長型公屋廚房/露台間牆係可以拆,前提係你買左間屋
好肯定唔會係主力牆
去bravo 買圖睇啦
公屋冇sunken架
去屋邨辦事處問佢攞個decoration guide

source: trust me bro
唔該晒大家 仲返緊去 轉頭po比大家睇結構圖
150厚都冇嘅話連Anchor都打唔到,當然唔會係主力牆
試下經1823問房署
唔係工字型黎咩
唔係拆structural wall, 普通partition wall 係Building Ordinance exempted work 嚟, 唔洗入則
Minor work 都唔洗,因為無呢個item

但係你新起磚牆就要入minor work
咁扑牆 佢入minor works都唔會過到
簽完文件 佢一樣要揹飛

除非簽到係你自己請人拆
佢乜都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞