主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
幅牆會冇左囉
啱唔哂

正路所有拆牆既裝修都係要入minor works 既

只不過都唔會有人理咁解 10個裝修佬有9個都唔會入

所以一般黎講 係拆左主力牆仲要柒到拍片擺上網先會變日出康城
唔知係咪舊樓所以無 博下慒鏟上bd啲阿蛇會唔會so我
可能留返作為last option 一來要錢 二來唔知點搵
36蚊買左結構圖了 但好似鬼畫符咁睇唔明 估計當年既scanner可能唔先進
你邊條邨,幫你check下
醒阿醒 攞上黎啦

大把人識睇
公屋係關房署事 唔關bd事 你係鏟就鏟房署 鏟bd佢地唔會理你
如果真係主力牆就唔拆了 自己都驚危險
又係呢隻積,早排咪有人問過囉
咁薄 9成唔係主力牆
間牆都可以有鋼筋
聲稱做左幾十年 好好手工 老媽子信晒
窮裝應該唔打算拍片
工字型 長型單位 同則既邨有好多 唔係太想自爆sorry
仲係街 返到去再睇下點樣upload 上黎
我答你 唔係主力牆
RC即係 reinforced concrete 所以有鋼筋好正常 唔一定結構牆先會有鋼筋
另外我睇過嘅結構牆全部都最少係150mm 以上 但我唔係工程師答你唔到100mm做唔做到主力牆
當年會手畫(做過 a and a)
都係FF下 佢電話都reject左我 專登請假上到去都好大機會食白果
Bravo買? 睇分類係咪str
不過睇個勢都唔似主力
利伸鳩up
肯定唔係
係既話我同你食左張framing佢
咁薄9成唔係stru wall
不過都係果句
最好有份framing圖
一目了然
預製件通常係牆同牆之間插鐵固定 要戒埋啲鐵咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞