主力牆問題 有冇工程巴打可以幫手 感謝

207 回覆
8 Like 107 Dislike
開放式廚房
清心水清
若果係石屎牆,就一定有鐵,因為要落最少既鐵數(minimum link)
但石屎牆同係唔係主力牆又無關係
學樓上巴打話齋, call份framing plan就睇到
直接問房署仲好
唔會有廁所間隔係主力牆 因為知你會搞到滲哂水 鋼筋氧化 但合法咁做拆牆係要入小型工程
「有關物業為房委會已出售物業,業主應自行向建築專業人士尋求意見。」
試下用返房署張則問係咪主力牆
不過好似之前啲回覆話 唔拍片影相拆咗都冇人理
做完粒頭 邊到比水
smoke頭條線駁去邊
https://www.youtube.com/watch?v=MrUJl_Vi8eg

我屋企係呢個則, 睇到人咁design, 應該可以再靚D
有冇諗過本身個廚房已經冇耐火結構
大佬呀 主唔主力唔係睇有無門窿架
你咁講呢個世界無lift搭架啦
連樓梯都無得行
係咪應該睇SUPERSTRUCTURE?

依個就係先前提到100MM果個位,紅圈係我自己加

同埋有好多份, 應該睇邊份?

我先貼其中general arrangement同typical details

唔該晒
岩岩先見到巴打你條片 睇完又覺得ok 可能未必需要扑牆 肥仔整大d個企缸就解決 可以慳返筆錢
有鐵就係主力牆,唔拆得
我都諗緊,點解唔直接問房署拆唔拆得,而係上嚟問連登
1. 係睇superstructure
2. 矇到咁睇唔到寫咩
3. 就咁睇似單位同單位之間幅牆先係shear wall
前面佢好似提過問過房署唔會比依方面意見?
呢度啲人鳩up下你就拆
between typical detail 應該唔駛睇
有冇一張圖叫framing plan? 如果有,圖紙上面有顯示出來的就係structural element 唔拆得
如果冇顯示到的話可以 interpret 為 non structural wall
不過有鐵的牆我都唔建議拆
房署唔肯答 但都可以理解既 如果佢答我拆得然後出事的話佢要上身 我自己打份工都係咁 所以都無特別再chur佢地了
係網上search相關資訊全部講康城單野 比較tech既post又唔係好多 見連登好似都有唔少做工程 所以上黎吹下水順便學下野
睇圖應該係井字型
唔該晒巴打
我check過我自己棟樓同隔離幾棟樓都唔見有framing plan
反而樓下商場就有 但又係d字濛查查咩都睇唔到
見到上面裝修條片可能都轉個方向 用裝修設計去避開拆野 既穩陣又慳錢
咩邨咩樓型 聽日幫你望望
雙連座工字型(第三款設計)
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞