[26] 電單車討論區 (130)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
直接成隻碟換啦,命嚟㗎
未夠兩千又換偈油油隔,啲廢油清到懷疑自己睇錯勤換油係滿足但係好奢侈嘅養車習慣嚟
通常 1L偈油 ~ 1000KM
自己腳車就行多50% 先換

跟PDF,12000km先換

利申:無事
點睇而家出honda nm4
如果有日賣車網見到有人「每萬二咪換油」大家都知係巴打你啦
跟手冊做有咩問題?
而家等路試
打算出部150長揸

但見好多人都講要舒服揸起碼300
暫時覺得自己可以
唔快唔爬頭唔攝車
係咪都建議最少300?
300行高速安全好多
150好似尾速係100咁上下?
揸長途/上高速應該係會唔夠用
300行高速安全好多

150好似尾速係100咁上下?
揸長途/上高速應該係會唔夠用

新手唔明
安全好多/唔夠用嘅意思

聽啲師兄講,有馬力喺手
有咩事都可以走得到
但...減速唔係安全啲咩
我成日驚爆衝失控

同埋我都有自覺
上高速行慢線唔做路障
應該...都夠用?

唔係駁咀真係唔識
跟到車流先係最安全
你揸得太慢比人推尾反而唔安全
扭錯油暴衝可以拉離合救
同埋300cc車都幾難暴衝….
150cc 扭盡100到110
當你要加速 超車時 就會覺得唔夠
唔會超速/ KEEP著行 90 100 既應該無咩問題
夠唔夠用睇自己
上高速公路 比大車夾 上橋大風
150CC 車身輕 唔夠重 有飄飄下感覺
大CC車身重 行高速定D
試過比46硬cut 佢車頭同我車身並排咁濟 cut鳩我
如果唔比油走應該已經比佢做低咗
有時唔係減速就安全
佢淨係上高速公路表現差少少之外 我覺得其他嘢都OK
利申150CC車主
夠馬既意思其實係你講緊行100km/hr 用左部車既幾多成
你如果600/1000 行緊100km/hr, 都係行既部車既2/5 既力
你就可以隨時扭油都仲有得上, 加速避開D 危險
當然你600/1000 D 油門係敏感D (道力)
新手可以由150/300 慢慢揸上去練習就好D
如果行高速都係揀返300 起跳係因為行緊時速80, 都係唔會谷盡左部車
反觀你用150行高速, 就谷到部車盡一盡 (差不多8~9成)
作為150CC車主真係建議買300
唔係話要過車
你加速大油小小可以避D仆街
另外行高速唔會浪到仆街
SHIP 到香港?
荃灣多層停車場 平日夜晚想擺幾個鐘 有無ching知有無位呢
對住大車12 3米長你近車頭減速都只係會俾佢車身壓死 加速減速都係要睇情況架
你人幾高?買羊定棍?高速多定市區多?代步定假日?會唔會有機會要雙騎?

最重要係,有冇位泊?
代購/集運 都係$500左右
長期無位
呢個情況真係好危險
係咪咁啱踩中佢盲點位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞