[26] 電單車討論區 (130)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Ride by wire
Riding mode
Imu

我都覺得好重要
有咩電控係1000CC先有600CC無???
如果你唔係同人拼到底
純粹自己娛樂600cc會好玩好多
因為600cc個波箱比較短氣又唔太夠力
換埋頭尾牙更加緊湊會有種好刺激要keep住轉數嘅感覺

1000cc可以揸得從容d冇咁緊張
純粹係同600比較過下車從容d
600 1000要玩都要keep轉數揸

以前班朋友鍾意公路嘅始終放棄唔到1000
鍾意玩緊湊刺激嘅自然會降返落去玩600
Engine brake control 同 electronic steering damper?
現役揸緊1000cc四缸街車+125綿羊仔, 四缸車行市區真係會辛苦啲, 但係啲熱風唔係吹正向小腿, 仲算接受到, 間中都會諗其實轉揸600cc四缸啡鈴車應該都幾正, 快車油門可以唔洗太顧忌, 慢車操控又無咁辛苦.
只係1000cc果道力爽好多 但要接受架車再重咗啲
其實600都夠玩 玩一輪覺得唔夠想上1000 賣車換車應該都唔會蝕好多啫
得罪講句1000cc是但一架街車都完全唔係啡令果樣野
講緊對比600
你行得快果陣
啡令嘅下壓力對個頭個穩定性真係好緊要
仲有杯士軚影響個騎姿再影響個重心都未計
呢樣係街車點搞點set都同啡令穩定操控冇得比嘅分別
600/1000呢個話題
講到出年都講唔完

人生苦短,想出咩玩咩就去
諗咁多做咩,有愛就得
到真係頂唔順,自自然然就會賣/換車
街車上到120啲風打埋嚟真係發發聲
街車去到120擰頭望盲點都要比啲力水
建議新車ktm 1390 super duke r
600cc,0-100 3.5秒,尾速260
想知手車要幾快先會覺得唔夠用
巴打,你唔係都揸1000cc咩?
我賣左rsv4換左959
你問我一百次我都會答959>rsv4
rsv4車係好車,好撚正,乜都正,外型,配備,馬力全部都100分
但200匹真係勁得滯勁到cls
次次扭大少少油都feel到個車頭輕飄飄
老實講算唔上咩享受
2000轉喘氣4000轉噴出去
油門好似得on同off咁
可能直四會溫柔啲,但我未揸過答你唔到

不過外人點講都無用
你唔試過公升你點都唔會甘心
有電控的話想上公升就直上無問題
我係雪藏牌第一架26就出rsv4,全電控
揸左年幾有通勤有跑山無跌無撞安全落莊
r1同r6係一樣咁危險
由細cc升級呢啲口水嘢聽下就算唔洗理
600cc拍住1000隔離一齊跑吐露港直路唔夠人地個陣咪會覺得唔夠唔係個個咁識諗自己能力去到邊、架車潛力去到邊、咩地方適用、揸法啱唔啱自己性格,一般同大cc過自己嘅車友出完車就會嫌自己個架慢、四圍同人講唔夠玩要升級,就係咁簡單
stoppie? 個尾飛起.

high side 多數發生係大傾角轉彎,後輪失去抓地力之後又突然有返,部車向上彈起.
我同啲同款車朋友一齊出車都比佢哋放甩
我一開始都講左你唔會拼到底既600/1000冇所謂啦
簡架1000咪揸得舒服D
600多D高轉keep轉數緊湊D
你會同人玩嘅600去到5波230左右都冇力啦幾時先260 270
買兩條碳纖鈴裝上去試下
各位巴打,近期係到諗緊出2019年後既R3定250rr好。
各位有咩睇法?
600 同1000 真係永遠唔會講得完
全部都係因人而異

不過未試過玩1000 , 考完牌就直接600, 可能玩 250~400 都覺得無咩feel
如果只係用依兩架比

一定出250rr,R3是垃
點解咁講?

我見啲人講r3轉波系統好似差啲,如果玩唔熟好易壞波箱。

利申:新牌仔乜柒都唔識,請各位賜教
下下唔岩轉速硬爆落波咩車都死啦
600cc級街車有咩評價

睇緊 Mt07, sv650, hornet750

SV650 啦,依加仲有特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞