現代手提遊戲機個方向根本錯哂(包括任天堂)

190 回覆
24 Like 580 Dislike
因為呢個
等緊部legion go
800g可以練下腕力
Steam deck可能真係重咗啲
但係Ally我覺得拎得幾舒服

我好愛手提機,其實就唔覺得ally太大部嘅
個問題反而係依家PC手提機仲係啱啱興起
其實用落個體驗真係麻麻地,至少電量真係夠你玩indi e game幾粒鐘,3A直到唔駁電玩一粒鐘就收皮
跟住依家嘅indie game其實同當年Gba個方向好似

我都不禁反思手提機嘅方向應該係點
講得出touch screen已經知你係唔識,唔知玩家係想要啲咩

touch screen打機一嚟會俾手指遮住個畫面(你仲要求係放得入褲袋),二嚟冇實體掣嘅靈敏度同手感,除非你部手提機係為咗玩手機啲垃圾game

呢個post到呢度已經可以完
連實體制都無,咁點解唔出係電話算
教任天堂做生意
其實最主要係啲game唔再好似以前咁多
玩黎玩去都係續集 無咩新題材

我玩返game係食返老本梗係快 但係只係keep住個情懷而唔係真係因為想玩呢隻game
是咪假膠? 好可愛
就係有得玩老翻先多人買機
所以我有時帶住個 20000mah power bank 延長時間
但講真,有幾何會一支公搭交通工具超過二粒鐘,仲要有得坐

我返工巴士 45 分鐘,開 turbo 25w 電量岩岩好夠落車,之後返公司差電
樓主條𠹌樣似係想博上位
樓主知唔知家下好多手機game都支援手制

稍微要操作既game用touch已經好難完美控制到

switch都有touch,但有幾多game真係放埋落去

你望下賣得最好果頭十隻邊隻有活用到touch

同埋touch得幾好都解決唔到隻手會遮住個mon

出街坐得低就玩switch,steam,坐車等車就碌手機

返屋企就ps5 xbox

有咩問題
前面都當你個人觀點
呢個你直情係弱智
touch screen玩到手指都痛實體掣有回饋可以卸咁啲力
相?
Switch嘅銷量已經說明一切

要細部加touch screen不如用電話
最優
個mon太細,睇到眼殘
等出年switch 咪知任天堂咩料囉
要追spec既話任記點會做唔到
Switch mini
Switch
Switch pro
Switch pro max
1) 連登仔又以為自己代表一切
2) 連登仔又教人做生意
3) 咁你玩返Gameboy 咪得, 你都話唔應該就性能
4) 屌 打機對個世界豪無貢獻, kill下time既野, 唔使咁認真啦
現代手提遊戲機咪就係手機囉
呢個先係市場大趨勢
你咁撚正確自己設計一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞