現代手提遊戲機個方向根本錯哂(包括任天堂)

190 回覆
24 Like 580 Dislike

對比翻以前嘅遊戲機,Game Boy同NDS都係同一個size(我唔會買索系),輕巧便攜(塞得入褲袋)
Switch簡直係巨獸,為咗迎合啲家機廚夾硬整個台機模式,性能需求導致機身膨脹
明明連手機都做到200g樓下,為咗班操作廚夾硬要加對手制入去仲整埋分體模式
Lite出現之前成班人仲堅守緊3DS,好彩任天堂出翻補咗鑊,多咗日本人喺街用switch
前排ROG出部大到on99嘅ROG ALLY,,屌你ASUS咁成608g都夠膽自稱「手提」,咁1KG啞鈴都應該叫手提啞鈴
強烈建議任天堂學阿婆出部Switch Mini,扭轉市場歪風
GBA SP最正
可以摺又細部
psp完美平衡
可惜
一定要有實體制呢個mindset限制咗啲廠
手機game都可以主用touch screen,點解遊戲機唔可以
而家手提遊戲機得返Switch一部

Steam Deck 同ASUS嗰部都係電腦嘅延伸,所以佢容量跟返電腦遊戲係正常嘅。
咁手機 / PAD 同 手提遊戲機個分別係邊?
手機可以打電話
好懷念當年放假就約齊朋友去M記打芒亨
touch screen 邊做到手制咁靈敏
今代s8g2,a17pro嘅gpu性能已經拉開左ns差唔多10倍,手機本身又可以接配件
獨佔遊戲係手提機嘅唯一賣點,無獨佔遊戲做賣點嘅psv一早已經收左皮
唔否認,但便攜 > All
同一個size下冇得要A又要B
啲廠唔肯取捨搞到啲機變成手提磚
可惜太多人玩老番
Sony做整部PlayStation Portal出黎搞笑
咪有switch lite
粒電唔平衡呢大佬
如果便攜 > all
咁手機得啦,除咗打機,仲可以睇網頁、睇片、whatspp
電量又夠用長幾個鐘
手提遊戲機仲邊有運行
NDS同3ds其中一個定位,係便攜式上網器,方便你帶出街上網
但自從智能手機普及之後,已經冇咗呢個需要,咁咪整翻大做遊戲機囉
無計。UMD正版體驗仲差過玩老翻勁多,記憶卡讀取速度贏到開巷
起碼有得換電丫
我嗰時部 psp1000 都買多左粒電
一邊玩,另一舊差電
師兄咪癲
做返細個size即係電話
性能上面可能仲要輸一籌
我有部 ally,都好少帶出街
短程不如玩手機
長程要帶埋個 20000mah 100w power bank
重死我
應該出到好似gameboy micro咁細就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞