現代手提遊戲機個方向根本錯哂(包括任天堂)

190 回覆
24 Like 580 Dislike
其實我除咗大細仲有提重量,只你選擇性睇你想睇嘅嘢去justify你覺得我嘅視角好單一呢個bias
你自己咪又係單憑"大小" 呢個因素去判斷部機好定唔好
完全忽略哂其他因素
又唔諗下 switch既優點係邊到先
分析一樣咁單一
其實我除咗大細仲有提重量,只你選擇性睇你想睇嘅嘢去justify你覺得我嘅視角好單一呢個bias
弱智仔
你D論點都唔客觀有咩好討論
扮哂理性收皮啦
你唔鍾意藍色 唔代表全部人都唔鍾意藍色
現今個市場大多數就係鍾意大mon 鍾意switch個靈活性
咪玩啦呢個時代根本就唔需要手提遊戲機
任天堂仲玩到掌機已經係奇蹟黎
第二間出都唔會做到咁既銷量
而家出街想搵野玩手機Game已經滿足到
switch既定位正確黎講係可以拎出黎既家用機
我敢講絕部大部份人都唔會帶佢出街玩
頂多拎佢入廁所/上床玩
你而家出返部psv咁既野出埋隻mh D人都係為左玩mh先買
switch版mh D人都寧願用電話裝DC開mic玩唔會約出去麥記啦
塞得入褲袋直接玩手機game 喇
現今個市場大多數就係鍾意大mon 鍾意switch個靈活性<—上面已答呢類係邏輯0分類回覆,唔會再覆你,你可以出翻去了
咁點解切合到大部分人口味既手提遊戲機點解會係錯?
點解反而整一部冇乜人想要既機 會反而係方向正確?
你都答唔到呢個point
摺機,上mon 下手制,唯一出路
是但去一個屋企最正最free,而家邊有game大家一齊玩?
3DS = 完美神機
原因:有MHXX
如果用銷量去討論一部設計遊戲機係啱定錯
其實係問緊細mon會唔會賣得好過大mon
而唔係講大mon賣得幾好幾多
因為樓主仍然可以想像細mon版會賣得更好
問題係我哋邊有可能講死細mon賣得比較好定比較差?
最後大家都係講經,都係冇確實嘅數字support

我反而在乎,樓主嘅想像直程放棄實體掣,直接放棄適合gamepad操作嘅遊戲
即係唔可能有簡單嘅移植作,全部要custom砌過touch screen嘅操作
結果就係同手機嘅定位完全衝突,咁你係玩家,你買手機定遊戲機
咁點解唔直接買電話啊天才

一早有Mini, 佢叫Switch Lite
今時今日啲人出街都係玩電話
撚有人玩掌機
我覺得ns剛剛好喎
你只係單純以結果去認為老任無行你所講方向,但你永遠唔會知老任開發一部Switch既時候中間做左幾多原型機,放棄左幾多唔同既設計,做左幾多取捨同妥協先有今日既switch,當中可好可能已經有試過你既講既方向,但最後無採納。

你話老任行錯方向去整大mon機,但又有無諗過大mon只係順便,可能佢要部機有呢個體積先有足夠空間去放電池,硬件,散熱面積去維持一個合理續航力同時又滿足到當年玩家期望既畫質性能既手提遊戲機。

其實唔係做唔到你講既野架喎,依家iPhone性能屌住switch黎打,唔重又細部,其實佢加埋手制就完全合符你所謂岩既方向,但去到呢個程度,一部Switch仲做唔做到3千蚊呢個價位?如果要去Double售價甚至近到近萬元價位時又有幾多人願意比錢買,無人口既平台又有幾多開發商願原係你個平台上開發遊戲黎賣?

相比起樓豬既理想,我就更傾向相信人地咁撚大間公司已經試過晒唔同方向,平衡晒利弊後最終得出既switch已經係當年最優解既方案。
呢部鳩嘢名符其實整出嚟呃錢…
mon太細 玩唔慣
大ok
但要輕
就係手機已食咗手提機個市場所以先唔駛整咁細
根本switch都唔你預你出街玩
係見依家出街冇人會攞遊戲機出黎
只會比人笑鳩你毒撚
當年淨係玩GTA一隻game都可以玩足一年
唔使買其他game
On99 你出部咁嘅嘢,我不如直接用返我部電話,買你部野把撚呀

你形容嘅果件物體就係人人手上都「已經」有一部嘅電話
睇完你張相搵返部gbm出嚟
已經數唔到幾多年冇叉過電竟然仲有電
仲玩到差唔多成個鐘
老任:你教我點做生意
樓豬繼續選擇性失明
扮睇唔到Switch Lite 留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞