美股認真討論區 MMMCCCXCIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
@IONQ, 我哋係咪等住封鎖霍爾木茲
respect, okay ?

人哋仲要賺人工呀!

牙革而家先叫人留意越南
*那星
我啱啱出嚟炒嘅時候已經聽人講陸氏集團
主頁 » 股票、地產討論區 » 曹仁超-投資者日記(11/04/2008)-越南隨時變世界工廠

https://m.getjetso.com/thread-263244.html
我以前都成日笑鳩大熊
don't dream idiot EM dream
日光底下無新事

好多人擔心負利率令2008╱09年本港樓價狂升,但2008╱09年唔係1990至97年。因為美元回落期快結束,同1990至97年唔同,係呢次本港工資及租金並冇大幅上升,冇法刺激本港CPI大幅上升。聯滙制度產生嘅負利率環境只係外在因素,冇內在因素嘅支持。美元滙價跌令入口成本升,將本港嘅CPI升幅推高至5%到6%;食品價格升,而燃料成本上升令交通費跟住升,卻唔可以推動資產升值,因為工資升幅唔大。反而擔心香港GDP增長率2008年下半年會跌。雖然港元一星期利率只有0.998厘及三個月1.9186厘,但港人冇信心借錢買樓!去年10月至今年3月利率由5.5厘跌至1.9186厘,一度推高本港樓價,依家更出現獲利回吐,因3月18日減息後,相信4月底可能係最後一次嘅減息。3月18日起資金反由地產回流股市,支持近排恒生指數嘅反彈。零售業增長率亦有可能見頂,今年第一季升幅16.4%已不及去年第四季嘅17.7%。關心2008年下半年GDP增長率放緩漸成主流,不但令股價下跌,同時令本港房地產價格面對調整。港人明白廉價借貸背後係暗藏殺機,已唔會輕易再嘗試。

*那星以前嘅信報同蘋果真係好好睇

得罪講句而家九成嘅kol都係垃圾
聽得cup sir, rain, pig 你個人都變蠢
文字同埋說話係完全兩個嘅表達方式

基本上文字先有高級嘅思維
新一代無耐性去睇文字
你見抖音好多片都得塊面入面個人剩係讀字俾你聽都有人睇
,你隻lv包包已經打緊七折
唔明
me幾時都話油龍是世界毒瘤
我同你都唔啱channel
你搞清楚氣龍同油龍
我只係知道 供應鏈 零元購 同 黑命貴 先係最大原因
只要伊朗一封
十二厘供樓, 蘋果批不是夢
amazon日本有個service係
你買本書但有人讀比你聽
牙石又話去近畿大讀農業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞