胡慧沖:泰國用 app 叫車好安全!有哂資料有咩事咪報警囉!

334 回覆
75 Like 130 Dislike
曼谷不嬲都nono
lm
就算泰北Chiang Mai過去Mae Sot
都要差不多8-10個鐘車程,仲要多山路
基本上Bangkok, Chiang Mai, Phuket呢啲熱門旅遊區,距離kk園都係好遠
我唔敢講話100%安全,但其實去邊度旅行都會有比人捉走既風險,啲人成日話搭taxi比人車走,咁其實任何地方都可以
最重要自己小心啲,提高警覺
章魚燒
1. 係一個無王法嘅地方叫你報警求助
2. 你覺得其他俾人捉嘅人無反抗過?
去邊度玩,坐乜車都好,最緊要有自覺性

而家個個都智能手機,上車開個 Google map睇住條路線睇下有無偏離太遠啦。

自己一個/2個人就咪去啲偏遠地方去叫雞/夜場啦

利申:啱啱喺BKK返黎,全程都係grab,坐親都睇實路線。
小偷都係偷身外物,kk園就係身內物
.BTS, 地鐵一定冇問題
啱啱先去完返黎,曼谷無唔俾喎,成街賣草嘅鋪多過便利店

命就得一條
真,去日本台灣算
所以好多case都係先呃你去mae sot附近等先奶野

就算真係使架7 人車落曼谷接晒班鬼上車

但因為成班豬以為去緊見工,或者夾單搵朋友, 中途唔會反抗又唔使佢地迷暈先會做
咁睇實路線都唔一定安全
傾緊姐 未落實
chur多兩轉先
台灣有槍
世上冇國家食同按摩好得過泰國公道講
真呀 比人捉入KK園涼住冷氣玩手機咪唔辛苦
越近越危險
但搞到近得地方捉唔到人的時候
自然會越捉越遠
唔去最安全, 點錢買難受咩
Check咗原來只係新總理話想禁返,未立法
差佬扮揾唔到你
好提議
不過而家啲銀行app 都幾煩,歐洲果啲要remote check id card 照嚟照去,過手機又要搵cs chat bot 慢慢傾計
起碼預搞幾個鐘
有時iphone 有問題想reset 都怕左
佢只需要車你去附近佢地頭嘅地方搵人圍你夾你落車再扑暈你就已經搞掂
佢賺左好多
可能食左鈴鈴
東南亞除星加玻外不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞