胡慧沖:泰國用 app 叫車好安全!有哂資料有咩事咪報警囉!

334 回覆
75 Like 130 Dislike
4月我都一個人去完返嚟無事,不過唔代表唔使謹慎
河內好啲
貪錢程度低過峴港同胡志明
當然舊城區電單車周圍飛呢啲冇得搞
越南係得物價同泰國接近 食物啱廣東口味呢個優點
但好多地方屈你錢
1. 未出發先比港紙200 evisa
2. 越南盾要當地先唱到,洗唔曬要唱返外幣一樣係,食你來回差價
3. 市郊景點好似下龍/寧平/天堂洞搭船呢啲,基本上要硬食海鮮價local tour (好多時同一機構但間間酒店收緊唔同價)
4 冇地鐵 (起極都係開通河內市郊嗰一小段)
出入要grab 一程至少10幾蚊
一日隨時舊幾水搭車
怕咩 依啲香港本身都有
泰國警察不嬲都貪污,日日都出糧㗎喇
漏左句 差佬肯幫你先得
劏得幾多劏完仲平一大截
香港劏得仲狼
其實有去過曼谷都知賣豬仔係幾難… 你老母 由上就9點塞撚到夜晚12點 仆佳 20分鐘郁唔夠300米 一條友去真係驚就call grab bike 或者坐bts 再唔係就行路 行路快撚過坐車係曼谷係常態 幾條友就照call grab啦
你嘥氣啦
喺到玩性別不平等待遇!
咩唔好留女喺入面
女人就矜貴啲?男人就唔係target?

咁即留啲仔喺入面由得啲仔送死啦喎?
男仔被送去kk園所受嘅創傷不必女仔少囉
男仔都可以被雞姦㗎

計我話直撚情咪撚去
成個東南亞 得返新加坡可以去
係 仲要留仔喺車
要男仔受苦先 玩埋性別不平等
老老柒柒日本紙水高都唔影響香港人「返鄉下」㗎啦
更何況日本都叫大呀,47都道府縣都有排你玩
何必去啲自己唔放心嘅地方玩?
人口販買唔係計遠唔遠 係計係咪喺返陸路 偷渡係咪方便
依家唔係有定冇嘅問題 係有幾大機會
你夠膽講喺日本被kk園 機會大過喺泰國咩?
條肥沖好似係唔識泰文
咁人地就係要人妖
識講唔識睇囉
唔洗叫車啦
行商場都出事
grab 都好古惑
親身經歷 路邊等緊架grab 有架車停低就問:grab? come come!
我已經見到車牌唔岩唔對路
佢過嚟望一望我部電話 就話
「係我喇 呢個地址吖嘛」心諗你望住照讀
我話車牌唔岩喎 佢話「 my friend sick, I help him」
擾攘之間 架真車終於到咗

我估 未必係直送KK園 純粹呃錢或者搶單
但真係一唔小心就會中搶
有用嘅提醒
呢家去仲安唔安全
留港消費、振興經濟
其實想知胡慧沖個班男、女主持係乜水,點搵返來,係咪帶錢打工
請佢地返來拍個節目啫
捉完一個換個個名咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞