食兩餸飯食到改變左自己消費觀

370 回覆
2509 Like 73 Dislike
所以而家咪無人去荼記冰室食
仲要受伙記氣
講緊general味精味之素 菇粉嗰啲
不過啲店實際用咩真係唔知
其實係 要健康自己煮啦 所有份量自己控制到
出街食講求少油少鹽
兩餸飯開到兩後春筍咁,就已經証明佢嘅定位同BUSINESS MODEL 係WORK。

反而其他餐廳應該反醒一下,點解香港人寧願排隊買兩餸飯,都唔坐低食。好多餐廳老闆唔識控制成本,食材貴,人工貴,鋪租貴就唔理三七二十一,就加價。

一年兩年你完全將成本轉嫁消費者,當然問題不大,但係年復一年,都係咁加,完全冇諗過點樣去維持個競爭力,到咗一個點,就會製造咗一個巿場空間,加上香港嘅經濟轉差,成為催化劑,咁就畀另一種經營模式乘虛而入。
出街食就係咁架啦,人地用咩原材料永遠唔會知,味精已經算係食材之中最唔值錢嘅野。
lunch hour有邊間茶記唔爆
事實上中價位嘅餐廳好易魚目混珠,好多都只有低價位餐廳嘅質素,特別係香港個個都想賺到儘

所以
一係就食好貴嘅餐廳起碼服務同食物質素有保證

一係就食好平嘅餐廳,就算中伏心理都平衡少少
食物相對都新鮮啲ching你幽默感幾好
呢個世界無晒d水魚就好易世界大亂架啦
佢哋幾蚊入啲人頭咁大樽嘅醬
連標籤都冇
咁平會係傳統味之素菇粉?
連大陸人都話食得多呢啲化工醬會出事
即刻駁嘴
你係要生活定生存
攞智商綜援
某啲區,兩餸飯廿尾,三餸飯三十頭
終極答案:自己煮
平靚正健康有樂趣
全世界D研究都係話愈窮嘅人食得愈多垃圾食物、加工食物

有錢我叫廚師日日煮,自己種埋菜添
呢到仲話個個fg 5萬蚊
剩睇呢個post 已經知連登窮撚多
窮得嚟仲要思想有問題
人哋叫佢哋食健康啲不停負皮同屌鳩人
難怪日日咁多post又乜A0又乜溝唔到女
味精已證明左係完全無害好多年
你仲生活嚮20年前?🫱
茶餐廳 xx冰室 酒樓小炒全部都係尤其係特價飯
食垃圾就真係交智商稅
窮閪笑鳩人地洗錢
味精係個統稱
你啲味精係傳統穀氨酸就冇害
你信大陸攞嗰啲味精?
係香港講健康
收皮啦你食中學學校啲包飯盒就健康啦
大鍋飯咁煮仲要主打外賣成本一定比茶記低,樓面都請少幾個。要怪就怪物業鋪租愈嚟愈貴,打手真係打個和咩,唔加價點賺錢。反觀開係政府街市果班一樣賣到咁貴就真係r 爆頭
你咁講响香港講乜都收皮架啦
味精敏感is a joke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞