食兩餸飯食到改變左自己消費觀

370 回覆
2509 Like 73 Dislike
我都成日食,事實真係好食,快靚正
午市 最新鮮
晚上 就計返至少6小時
都2023 仲講味精
有d 40蚊食到蒸班頭腩
所有野都好撚重油
十個大快活雞胸飯都唔知有冇一盒兩餸咁油
真係唔可以日日食
勁撚多油炒喎啲菜
唔係食菜就代表健康架戇鳩
香港人越黎越倚賴食兩餸飯,真係會對香港經濟同健康都好大負面影響,正如樓主所講,會對自己既價值觀產生影響,覺得食咩都唔值得俾錢,變相唔願消費

但因為兩餸飯個模式係流水式作業,就算地方細唔駛坐位都可以做到幾百客既流量,先可以做到咁平既價錢去賣,但同時亦都會頂死其他餐廳,因為一般餐廳需要有比較大地方同坐位去經營,比起兩餸飯有更多租金上既負擔,造成售賣價錢上好難去競爭

當然宜家有啲餐廳服務同食物質素唔爭氣又係事實

另一方面,兩餸飯係非常唔健康,基本上炒餸都係平價萬年雪藏肉走油去炒,一定都係高鹽糖油味精,就算炒菜都會用好多油,真係得蒸水蛋蒸肉餅係好小小,而且好多人買唔止食兩餸,好多人會買三餸四餸飯,而且要求份量要多要啲飯餸爆盒,如果長期食,真係會越黎越多人更易有高血壓,糖尿病,大腸癌。如果計卡路里同碳水同糖,兩餸飯會比食m記仲加唔健康,食m記啲人知道係垃圾食物識節制唔會經常食,但啲人唔識點節制食兩餸飯仲當咗係家常便飯日日食

兩餸飯表面睇落好好,但實際係係毒品,對本地經濟同市民健康都係

我次次食完都搞肚痛 柯爛屎
以前好鐘意夜晚去街市食小菜飲啤酒3-400埋單,而家下晝食得兩餸飯多一諗起又係果陣味就唔想再食番去買個外賣算,省番唔小錢
炒菜先健康
第一次食完已經腸胃炎
大家樂大快活唔係咁?
病態
去開嗰間兩餸$40有找
雖然夜晚去要排半個鐘
但啖啖肉又滿又好食
餐廳 / 放題食材都可以入差既
啱啱先出左一單油甘魚有蟲
事主埋單 700 幾蚊
我屌你有錢坐入餐廳都食濕鳩食材咋
宜家好興話人交智商稅
明明係自己冇錢先焗住幫襯兩餸飯
無見過+x哥啲手錶電話?
無見過李+x食咩?
講緊佢啲餸全部好撚多油
唔係有菜有魚有肉就健康架
我講緊味精
想問味精有咩問題
出得街食都係咁架啦
出得街食間間都係咁架啦
睇你識唔識揀嘅姐
羅漢齋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞