食兩餸飯食到改變左自己消費觀

370 回覆
2509 Like 73 Dislike
食左咁耐都未食得厭
想香口啲就揀咕嚕肉西檸雞
想清啖就揀蒸魚水蛋
全部3字頭搞店
搞到宜家出去食乜都覺得係比緊智商稅 完全唔想洗錢
同朋友或者屋企人出去食都揀哂最平果啲 feel到自己咁落去唔係好店
係咪應該睇下心理醫生
從來無食過
咁唔健康
有錢咪消費觀唔同
兩餸飯都有菜食,西蘭花,菜心,椰菜,白菜仔,冬瓜,南瓜,苦瓜
呢D垃圾飯唔知煮完放左係度幾多粒鐘
食得多個肝腎唔撚掂
食材健康
煮法唔健康呢最弊

油撚到
味精就睇邊間,不過都係多與少
出面煮得俾你有幾多真係健康
多鹽多糖多油多味精
不了
茶記大排檔叫碟百幾蚊小菜一樣咁油
你冇錯
菜不如試下自己煮 ,白烚加蠔油都健康過佢
海鮮炸野果d我覺得可以幫襯下,自己整都幾麻煩
135, 兩餸飯
246, 煮麵/烏冬
轉口味
蠔油健康
咁你d錢洗左去邊
可以落少d姐,咁白烚無鹽無油lo
隔夜你都唔知啦
ching你成樽啪?
最多咪一個半個湯匙
咪就係出面餐廳炒菜成鑊油唔話唔健康cls
自己喜歡吃就好了呀
香港人越黎越倚賴食兩餸飯,真係會對香港經濟同健康都好大負面影響,正如樓主所講,會對自己既價值觀產生影響,覺得食咩都唔值得俾錢,變相唔願消費

但因為兩餸飯個模式係流水式作業,就算地方細唔駛坐位都可以做到幾百客既流量,先可以做到咁平既價錢去賣,但同時亦都會頂死其他餐廳,因為一般餐廳需要有比較大地方同坐位去經營,比起兩餸飯有更多租金上既負擔,造成售賣價錢上好難去競爭

當然宜家有啲餐廳服務同食物質素唔爭氣又係事實

另一方面,兩餸飯係非常唔健康,基本上炒餸都係平價萬年雪藏肉走油去炒,一定都係高鹽糖油味精,就算炒菜都會用好多油,真係得蒸水蛋蒸肉餅係好小小,而且好多人買唔止食兩餸,好多人會買三餸四餸飯,而且要求份量要多要啲飯餸爆盒,如果長期食,真係會越黎越多人更易有高血壓,糖尿病,大腸癌。如果計卡路里同碳水同糖,兩餸飯會比食m記仲加唔健康,食m記啲人知道係垃圾食物識節制唔會經常食,但啲人唔識點節制食兩餸飯仲當咗係家常便飯日日食

兩餸飯表面睇落好好,但實際係係毒品,對本地經濟同市民健康都係
要健康就自己煮
諗起老母餐餐成舊水買新鮮排骨/豬排 每次食佢煮都水魚feel
唔知依d 係咪叫消費降級
正常既

慣左可能儲到下錢
菜其實唔煮可以去啲雲吞麵檔買,通常都係十零蚊盒,一黎即煮,兩黎健康過兩餸飯啲菜
兩餸飯果啲見過好多間都係落好多油去煮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞