食兩餸飯食到改變左自己消費觀

370 回覆
2509 Like 73 Dislike
D陳年臭肉都食咁多真係智商稅
你幾撚時有答我呀 係咪減肥減到有幻覺
字都唔撚識打就收皮啦 份氣 小學生有得出街食嘅咩
譚仔 / 車仔麵
1000個人都唔知有冇個
宜家既味精仲係天然提取?
如果志在醫肚2餸飯真係屌打茶記快餐店 30蚊大大盒好過個d成50蚊垃圾飯

但如果同人食好西就一定係即炒小菜 即炒既好食係無法取代
啲餸邊有咁好
熱門果啲新鮮過餐廳
一個飯 扣晒租金人工成本 賺20蚊左右
出去食預左唔健康gala
你check下日本味之素點製作先啦
人哋講食完唔影響健康係呢類味精
呢到成日有堆人唔知真蠢定假傻
成日撈埋大陸化工味味精去講
話兩餸飯啲味精好健康
你都onlun9 你鹽落得多都咸想飲水啦 關有無害咩事
呢啲米線湯不嬲都高鈉嫁啦
咁你話佢唔知落幾多味精害到你喉嚨好唔舒服喎 我食鹽想飲水姐 唔會好唔舒服
喉嚨乾咪唔舒服囉 on9到你
你食埋d垃圾姐
咁係高鹽姐 都係個句 2023重怪緊味精
起曬鋼Jm9講事實唔啱聽?
你食開個d味精無鈉架? 所以咪話佢落得好撚多囉 ching識唔識中文
你自己孤陋寡聞 食親垃圾米線高鈉話人起哂槓
進食味精後,有人會出現口乾、不舒服等情況,但其實這些症狀並非由味精引起,而是鈉攝取過量。這些症狀通常發生於進食中餐後,由於中餐在烹調時會加入大量調味料,包括豉油、酒及鹽等,食用過多調味料有機會引起剛剛提及的症狀。另外,當人體攝入大量鈉質後,或令體內的鉀及鈉不平衡,鈉濃度會快速上升,造成口乾的現象。

味精中的鈉含量只有約13%,是食鹽的3分之一,所以添加味精反而可減低食鹽的用量,亦可減少攝入的鈉。攝取適當的味精對健康無害,惟需要限制鈉攝取量的人士就要特別注意。

見到你咁真係
係鹽既1/3 同落得重手有咩關係 乜野落得多都死啦
仲死頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞