廟街擬變「國際美食街」 商會陸興發:無言、冷淡、好灰「歐美無人嚟,根本無遊客嚟」

508 回覆
227 Like 49 Dislike
東升西降 要啲牛奶都買唔起既窮鬼老嚟有咩用
「雜耍、唱口水歌」

倡重推五六十年代「雜耍、口水歌」模式

陸興發又指,廟街問題是經營模式死板,多年來都賣內地貨「無咩改變」。他主張將油麻地停車場空地變回「大笪地」,「整返個大紅招牌,賣椰汁、橙汁、炒返嘢」,亦可以有「雜耍、唱口水歌」,他自言從小在油麻地長大,深信「跟返嗰個模式做」,就可以吸引人流,「有人流,電台就做新聞,旅遊協會就會搞嘢㗎啦!」

他亦正聯繫天后廟和玉器市場,希望延長開放時間。

其實重回6 70年代個樣係有得做,襯嗰時D人未死晒。

玉器市場係on9,入去邊個會買D明顯係流野嘅假玉
拆Q左個玉器市場重建九龍城寨仲好啦
其實望住呢班活化石係到搞創新都算係一種娛樂黎
生意好呀
唔好話文創嘢
你唔係佢嘅自己人,你搞咩都會做你
你做得成功?直接搵自己人吞併你

總之Everything 要Under佢Control
鄉音大媽唱k?
歐美人智商稅已繳交
你班仆街仲以為可以年年呃水魚
少林功夫勁  係好勁
我係劏房波  無敵劏房波
要sell特色野,好多時同本土情懷有關
年輕人sell本土情懷?唔敢搞啦
政府都揀唔落手條友應該成個人都活係六十年代
2023年仲廟街
人流減少係三百年一遇

所以無官員雖要負責任
比娜娜同happy伯去表演好過啦 政府係利是度抽返水咪得
吊!
真係少林功夫加唱歌跳舞

跟唔上時代就抵俾人淘汰啦
果到既煲仔飯難食到仆街,仲要等半個鐘都未有,又冇禮貌,呼呼喝喝最好成條街執撚左佢!抵撚死
條友話等電台做新聞 旅遊協會做嘢思維老過cctvb
食食食食食食食食食
因為得番呢一招
香港野食黎黎去去果幾味, 檔檔賣差唔多
唔玩下表現點吸客
宜家個c向下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞