廟街擬變「國際美食街」 商會陸興發:無言、冷淡、好灰「歐美無人嚟,根本無遊客嚟」

508 回覆
227 Like 49 Dislike
【獨媒報導】政府要「搞活夜經濟」,如何令老牌景點廟街起死回生是一大難題。強調自己是「唯一代表」的油麻地廟街販商商會主席陳錦榮今早在電台節目表示,已經與政府商討,將100米廟街變成「國際美食街」,強調「係得廟街先有」,預計11月會推出。他又指正與政府商討放寬售賣包裝食品,讓旅客購買臘腸、腐乳、辣椒醬做手信。而廟街商會主席陸興發就直言「政府揀人傾,唔係揀我傾」、「未輪到我講」,他認為政府即使有措施,亦未必實際,「歐美無人嚟,根本無遊客嚟」,大嘆現時處境「好灰㗎!」

陸興發一直不看好廟街前景,並批評政府推夜經濟太倉促。他今早在商台《在晴朗的一天出發》節目中表示,政府無邀請他出席上周四「香港夜繽紛」啟動禮,指政府是「揀人傾,唔係揀我哋傾」。對於現時「搞活」廟街的方案,陸興發坦言「聽吓先囉」、「你有你講,我有我做咋」。他不看好售賣包裝食品,形容只是「過眼雲煙」、「唔好咁傻啦」,旅客不會感到吸引,加上若果「每檔都賣呢啲嘢,有咩分別啊?」

倡重推五六十年代「雜耍、口水歌」模式

陸興發又指,廟街問題是經營模式死板,多年來都賣內地貨「無咩改變」。他主張將油麻地停車場空地變回「大笪地」,「整返個大紅招牌,賣椰汁、橙汁、炒返嘢」,亦可以有「雜耍、唱口水歌」,他自言從小在油麻地長大,深信「跟返嗰個模式做」,就可以吸引人流,「有人流,電台就做新聞,旅遊協會就會搞嘢㗎啦!」

談到現時廟街景況,陸興發直言「好靜」,每日只做到約千元生意,扣除貨品成本,「得幾百蚊咁囉」,只剩低60個攤檔營業。他表示很多檔主都對政府措施「無嘢講,好冷淡」,因為即使實行,他們都認為未必實際,過往主要做旅客生意,但現時「連歐美無人嚟,根本無遊客嚟」,大嘆「好灰㗎!」

「唯一代表」陳錦榮指方案框架已定

成功被政府「揀中」商討的油麻地廟街販商商會主席陳錦榮,在港台節目《千禧年代》表示,現時實際措施「未必有好多」,但相信「香港夜繽紛」啟動禮後,「市民知道政府要搞好」,亦算「好事」。他透露正與食環署和環保署等部門商討,「基本上框框出咗嚟」,構思將廟街變成一條「國際美食街」,他稱鄰近地區例如深圳、珠海、台北、泰國都有夜街,「香港正正無咗條咁嘅街」。

「係得廟街先有」

他計劃將近佐敦道的一段100米廟街,擺設多檔攤檔售賣印度、巴基斯坦、尼泊爾、土耳其、墨西哥、越南菜,亦配合本地牛雜、雞蛋仔等小食,他稱「唔係話喺深圳,或者台北睇到,係得廟街先有」。現時正與食環署申請臨時牌照,有效期約5個月,因為攤檔鄰近民居,在噪音、消防、電力等安全措施都要時間籌備,預計11月才可以推出。

另外他稱正游說政府放寬容許廟街攤檔售賣包裝食品,暫時署方「反應正面、成數好高」,他認為有利遊客購買具代表性有信,例如臘腸、腐乳,辣椒醬」。他亦正聯繫天后廟和玉器市場,希望延長開放時間。
他主張將油麻地停車場空地變回「大笪地」,「整返個大紅招牌,賣椰汁、橙汁、炒返嘢」,亦可以有「雜耍、唱口水歌」,他自言從小在油麻地長大,深信「跟返嗰個模式做」,就可以吸引人流,「有人流,電台就做新聞,旅遊協會就會搞嘢㗎啦!」

開哂口諗住收美國佬錢嚟搞事

國安幾時做嘢
$150黃金煲仔飯,測試你智商
咁都比佢諗到
真係絕
少林功夫好野~好好野~
無小販牌都可以開檔賣嘢食?
一睇就知依班政棍同老野成世幾好彩
佢地個思維同做事方式完全係rent seeking
順風順水free ride 左大半世人
香港幾十年成功根本唔撚關依班友事
當有能力既人做管唔到香港
俾依班廢柴搞香港唔死都幾奇
國際= 中國際
國乜際,咪又係得北姑
香港做食肆根本唔care咩客
最緊要有人比佢劏 真係0人流就賣下慘情cap多滲
消費卷每期都默默加價 等收皮賀賀佢
=中國製
不是我聰明嘛,是這個「c」是向上的
有冇人經開星光大道 仲有冇大陸自由行同鬼佬
不如賣埋蔗,比遊客咬蔗
以前廟街咁旺係因為黃賭毒😎面對現實把啦
然後樓上街坊投訴噪音衞生治安
錯晒焦點 香港吸引遊客係因為中西文化融合同五光十色嘅霓虹燈招牌係香港獨有,依家去殖民化又拆霓虹燈招牌咁香港人同大陸城市係零分別但旅遊成本又比人哋貴幾倍
無遊客 商貿客都無
政府無正視過個問題
咩都食食食食食食食食食
點會無呀
機場大把機黎
係訪港都少啦市長只著重大灣區 日日戰狼歐美 點會有人黎
台灣夜市勁多鬼佬
睇唔明餐牌溝通唔到都照去
好樂意幫佢哋翻譯 說好台灣故事
曹sir就真係醒
唔同嗰啲乘住香港經濟起飛
靠小聰明撈到少少錢
就以為係自己憑實力成功既廢老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞