廟街擬變「國際美食街」 商會陸興發:無言、冷淡、好灰「歐美無人嚟,根本無遊客嚟」

508 回覆
227 Like 49 Dislike
佢地唔會用日台泰比,係同美國英國自己國家比,英國出街食餐好,小則都幾十磅,好DD已經成百幾磅,對比百五港幣濕濕碎啦
以前既西洋菜街咪咁囉,最後咪比大媽歌唱團霸晒囉
點會唔比

你睇下香港同曼谷街頭邊度多鬼佬d?

幾十磅你都識講食餐好,香港150踎街邊貪佢有老鼠曱甴加餸呀?
上一輩講學識,冇,英文普遍都差啲,世面亦冇點見過,工種亦冇而家多。但出得好世,食正起飛條水,淨係打工賺錢儲錢,就可以買樓。如果肯好似996咁捱,就再早啲上車。完全都唔需要識人啊識投資啊,個社會規則係肯捱就有工有錢有樓。
呢間煲仔飯垃圾到震
睇返條時間線 最好景就係個啲年代
快手搞啦
30蚊5粒燒賣
唱好香港 俾遊客睇下香港幾好
平時唔加
消費卷嗰時就加
貪到盡
新界人+港島人: 廟街太遠, 不了
車主: 無左多層停車場會抄牌, 不了
打工仔: 太夜, 不了
住市區酒店的遊客: 的士佬話太近唔去, 不了
山豬肉$40台幣一串,香港準備賣到$400台幣
我同未婚妻講, 遲啲結婚搬出來住就唔洗再受餐廳氣
香港無日本魚生食,我都係留返錢去日本食算
咁就係因為本國貴,去旅行有得揀都揀性價比高啲啦
佢地真心覺得係大笪地集耍口水唱帶旺香港

但事實係英國令香港穩定經濟起飛先帶旺大笪地
香港人自己都唔睇啦,佢地知唔知潮流係咩,知唔知tvb點解無人睇
珍奶, 雪花冰, 大腸包小腸全部同一銀碼不過將台幣轉做港幣

香港鳩殺咁多野豬
拎晒嚟整山豬肉串算啦
呢個真 之前去台灣夜市勁多講日文韓文同鬼佬
廢老表示以前讀中學放lunch學校門口已經係美食街, 十幾檔車仔, 腸粉魚蛋煎釀三寶炸番薯魚蓉湯碗仔翅炸魚蛋仔鹵水墨魚生腸腎炒飯自選加腸仔煎蛋豆漿, 學校門口食buffet仲平過食飯盒。
今時今日即使有得一站式食晒上面嘅野應該貴過去酒店食tea buffet
一班沒有英國人就什麼都不是嘅垃圾,思想停留喺80年代無前進過

主權移交後有北水湧入俾佢地食多廿幾年老本
而家真係要靠自己就食得屎
最聰明咪係諗獅子山下條橋果個
水到班低下階層永遠停留果個思維 一代傳一代
好彩唔好搞 花園街
上一代仲好識享受,3點3有下午茶,收工有happy hour, 再唔係就7點半睇戲,有蛋檔有麻雀館,果時有撚咁多加班咩
係廟街搞全民造星
壓得住個場面就真係有料喇
係電視台淨係唱俾幾條友聽有咩咁叻
以家香港食野有邊間唔係智商稅特別黃店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞