香港頂流姜濤電影,台灣上映怒斬六千多票房大賣

348 回覆
94 Like 27 Dislike
題材係獨特,其實都值得睇吓 因為希望香港劇將來可以有多啲題材
不過咆哮真係垃圾 成套劇d人都好出戲下
D人除左咆哮 就淨係識讀書咁讀劇本
你睇吓BTS咁紅但幾何拍戲
搞好自己個範先啦屌,一見佢地有啲名氣就咩都俾晒佢地做,有才華都埋沒晒啦
古天樂有次飲醉咗講;viu 班乞兒
早幾十年前買樓, 某集團D樓係質素保證
今時今日驗樓出事, 即時會有人問係咪某集團起
認同佢地根本唔花咁多時間應該去拍戲拍劇
佢地除左dee之外,都係唔入流既演員,水準只係比中學生才藝表演好少少
造星係選男團,唔係選演員
我知道做戲門檻最低,基本上有個口可以講到野就可以去做
唱歌都要睇下走唔走音,佢地而家拍既戲都係冇演技可言。
你係咪掉轉左個次序
係乜都俾晒佢地做, 先有名氣

BTW 我從來都唔覺得佢地有才華, 只係炒作話題能力強, 同埋班娛記幫手寫稿
所以我一直都講, 之前班人吹到花姐天上有地下無咁勁, 好似成為左樂壇教母
但佢既管理藝人能力, 根本就係垃圾級別
Viu最失敗既地方係香港個營商環境係速食行先
而佢地大老細做生意都係慳盡搵快錢為先
韓國果套訓練系統佢地一早知唔會跟但仲要學人搞埋啲咩韓風跳唱偶像團

人地韓團就算出左道,每日/禮拜基本都會固定練舞
單講跳舞,韓團隊隊都有一定水準,冇乜甩漏

鏡狗唔練舞之餘,出啲歌仲要咁閪難聽
(本身把閪聲+咬字發音差+韓曲配廣東話詞柒到笑)
唔好講live,錄音室版既歌都完全入唔到耳
咁樣咪大大影響大眾對佢地音樂既興趣
歌舞得咁既水準,正常人都識揀聽唔聽鏡狗pop

佢地啲基本功都未搞得掂仲學人唱韓式跳唱歌
成件事本身就好柒兼冇本土特色
早兩年仲吹到佢地帶起香港樂壇
再望下2023年既香港樂壇,出面仲有咩人會聽廣東歌?
佢地出埋啲垃圾歌都夠哂趕客啦

如果冇社運疫情,佢地班垃圾上撚到位咩
班傻鳩cctoy仲走去吹奏呢班垃圾
佢地有份將香港演藝圈搞到依家咁廢咁垃圾,完全冇哂上升空間
拍戲出黎, 個表現唔得, 當然演員要負唔少責任
但拍出黎不符合要求都照收貨, 導演問題更大
當然, 再上一層就係, 俾壓力導演, 要佢地降低要求既, 更加係罪大
Lock man ok ,演變態佬
好心係演戲嘅就練演技,唱歌就練歌,唔係雜溝
奶共奶到比台灣人屌到閪咁
但唔知點解佢拍九把刀D電影仲有人入場撐
錯,係社運令佢地有名氣
有的沒的
佢地個個走哂去拍戲既原因好簡單,主要有兩個

1)借用自身電視台資源同李氏既人脈影響力實行大包圍宣傳,歌影視實體廣告都要見到佢地
你本身唔識都要煩到你識佢地

2)Viu本身藝人就少,直接推呢班跳唱偶像出黎拍戲拍劇,可以慳水慳力慳錢又吸到贊助廣告
你搵普通冇乜名氣既演員係做唔到一樣既效果
幾時趷個龜頭出黎?
唔知好撚奇?呢度有人唔知Amber Heard屙屎;上面有人列左3個名,我淨係認得1個,個撚個都24小時mon撚住乜柒都知?
屌你老母你隻人形畜
又唔需要太認真, 佢地走韓風, 只係人設而已
可以光明正大幫佢地上重甲, 八両金都變黎明

韓國個練習生制度係好撚癲
要出道, 唔練到滿級都好難同人爭位
相對香港, 就只係會叫人包容下, 俾機會佢地成長

對班鏡仔, 管理層應該一早要做野
要充份資源運用, 就縮編, 或者分1,2,3隊
睇下日本AKB48點做, 真係連炒都唔撚識

睇班鏡仔, 就係睇到集香港娛圈大成, 不過係污泥
都係攞歌手呢個身份去響朵, 然後去拍戲, 拍劇, 拍廣告做代言, 搵真銀
呢個我唔敢講到咁白
人肥 胳甩底出啲汗好黃
佢地而家根本佢行緊以為twins boyz拍戲既路
大家都一樣係唔識做戲,諗住賣偶像人氣 做下花瓶就夠頂
鏡而家已經係比人感覺係 鏡仔拍=肯定係爛片

拍劇又亂cast AL Edan呢d都竟然可以去拍社內相親
大佬 正常人見到AL都一秒出劇啦 做下BL就話可以姐 Edan哨晒牙咁既樣都做靚仔角色,根本佢其實只可以做下丑角搞吓笑

肥姜就唔更加洗講 又肥美又面無表情 機器式讀對白
我入場睇4444主要係因為何爵天導演,正義廻廊
問題主要係大部份角色淨係識咆哮

只有一種情緒:

咆哮
(仲要亳冇層次)
時代會進步,如果仲係work就唔會輸晒俾人啦
連登故特色:

soundbite
中二病(對現實世界運作既描寫匱乏)

好適合做 廣播劇 / 舞台劇
(攞soundbite劇名會好eyecatching)

但唔適合拍成影視作品
AB走唔甩
你睇嚇BTS

南韓:HYBE JYPE YG STARSHIP
香港:TVB TVB TVB TVB
Why not all?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞