我俾人困咗喺青衣,有冇人可以救下我?

195 回覆
63 Like 79 Dislike
「四號係指『所有喪屍』。用programming比喻嘅話,『四號』係個array,『喪屍』係個array入面嘅每一個唔同嘅element。如果仲係唔明,就好似你哋叫『地球人』,而你叫『林逸風』。」

樓主是咪IT狗
你估下
更新啦!
如果2號有除左頭套,但係佢兩個冇反應,所以應該唔係樹/秀

如果佢係樹,都冇可能即刻佢哋喺圖書館嘅同時放低個袋喺門口
如果2號有除左頭套,但係佢兩個冇反應,所以應該唔係樹/秀

我覺得依點有待商榷
咁你幾時更新?
「二號?」「變色龍!」「點解你未死?」我、阿海同輝哥同時開聲。

二號坐喺六號隔離,「六號之所以擺脫咗『嗰班人』嘅命令,係因為出面嗰個人。」

「咁出面條蛋散係──你都係講咗點解你未死先,我見住你成個人溶晒。」輝哥話。

我都係二號俾六號啲毒氣掂到之後,就好似朱古力咁連埋啲衫溶到渣到冇。

「嗰個係表演效果嚟啫──」

「我屌你老母!」

輝哥一聽到「表演效果」呢四隻字,就好激動咁單手捉住二號衫領。我見到六號有一瞬間想出手,但係佢又好快咁坐返喺度,扮到想阻止輝哥但又阻止唔到咁。雖然我同阿海都係一樣,見到輝哥捉住二號就企起身,但又唔敢拉住佢。

「你玩鳩我?」輝哥作勢要打二號一拳。

「我知,我知係我唔啱,對唔住──」

「對唔住有閪用啊?」

「等陣先。」我諗到啲嘢,「我見到二號親手打咗樹哥枝血清落六號度喎,定依家已經過咗兩粒鐘──又唔會啊,六點啲喪屍就會過嚟,如果過咗兩粒鐘依家都起碼七點九打後,成百分鐘都行唔到過嚟嘅喪屍我真係睇唔到有咩威脅性,佢哋係detect到我哋嘅又點會俾區區一道要ID卡開鎖嘅門擋住?除非道門同銀行金庫啲門一樣厚。」

「唔係,依家未過兩粒鐘,四號都差唔多到,我就係想通知你哋先喺出面返返嚟。」二號望住我講,然後又望返輝哥。

「你咁係咩意思?啫係阿樹畀我哋嗰枝唔撚係血清,連阿樹都伏鳩埋我哋,係咪?」輝哥好嬲咁望二號,我feel到佢隨時都會打呢一拳落去。

「放開我先慢慢講──」

「你同我依家講!阿樹條撚樣依家喺邊!」

「你好同我收手。」

六號一隻手捉住輝哥條頸,然後一嘢撻咗佢落地。

輝哥死死氣咁同六號講:「你哋依班怪獸,冇個係好!『嗰班人』唯一一樣做得啱就係叫你哋喺度等死!」

「你同我講咩都冇用。」

六號放開輝哥,然後當咩事都冇咁坐返喺度。

輝哥摸住條頸企返起身,指住二號同六號講:「你哋唔可以離開依座島。你哋出到去人類就滅亡。」

「有權利決家嗰個係你咩?」六號好似當輝哥係白痴咁講。

輝哥好嬲咁望住六號,好似想駁但又駁唔到,好激氣咁坐返喺度。

「輝哥......聽變色龍解釋啦......」阿海講完之後就坐返好,我都坐返低。

「講啦你老母臭閪。」輝哥翹手翹腳睥住二號。

二號唞返順條氣之後話:「阿樹依家趕緊過嚟。」
「你點知?有冇talkie畀我同佢講嘢?我要屌柒佢。」

「冇。」二號擰頭,「請你信我。」

「哈哈。哈哈哈哈哈哈哈哈。」輝哥好似頂唔順二號咁傻笑,對住我同阿海講:「你哋聽唔聽到條柒碌講咩?佢叫我信佢啊!哈哈哈哈哈哈哈!佢撚完我,跟住叫我信佢!哈哈哈哈哈哈哈!柒碌你有冇諗過去紅館開棟篤笑?」

我哋差唔多用咗成分鐘等輝哥笑完,佢笑完,話:「不如我幫你哋解話啦。其實阿樹一早俾你哋殺咗,所謂阿樹畀我哋嘅信息都係你兩條契弟作出嚟。你哋知我同阿樹係咩人,所以喺廿二號之前就一直隱形跟住我哋,趁我哋幻覺發作嗰陣殺咗阿樹,又或者由唔知邊刻起就殺咗佢同冒認佢,然後配合我搞場大龍鳳出嚟!」

「如果我哋真係好似你講咁衰,點解要搞場大龍鳳出嚟?我哋可以冒認任何人,仲使乜要原本個人?」六號反問。

「......」輝哥冇出聲。

「我建議你都係唔好再浪費我哋嘅時間,乖乖聽我哋解釋。都係嗰句,如果我哋要殺你哋,一早殺咗。如果我哋要用你哋嘅身份做啲咩,我哋直接扮係你哋就得,留你哋條命係多此一舉。」
F5F5F5F5
F5F5F5F5
F5F5F5F5
「屌你老母臭閪。」輝哥好細聲咁講咗句。我相信六號都聽到,但係佢冇反應。

「出面嗰個人係依間實驗室嘅其中一個科學家。佢良心發現背叛咗『嗰班人』,用新嘅命令取代咗原先嘅命令,所以我哋先冇按照原先嘅命令行動。」二號話。

「等陣先,佢係幾時取代咗你哋嘅命令?」輝哥問。

「實際上嚟講......好耐之前。」

「咩撚嘢實際上嚟講?」

「佢係負責照顧我嘅人。」六號話:「由我有足夠能力認知到依個世界嗰秒鐘起,佢就負責照顧我,話佢係我『daddy』都不為過。」

「Daddy?所以呢?」

「佢同你哋一樣有人性,好有愛心。喺我被製造出嚟之前,佢已經同二號關係好好。不過我同六號同佢嘅關係喺實驗所入面冇其他人知,所以佢先實行到佢嘅計劃。」

「等陣先。」阿海問:「變色龍又話係幫緊阿樹嘅?咁同個負責人有咩關係?」

「阿樹係──」

變色龍講都未講完,房入面嘅喇叭突然彈咗把聲出嚟:「二號、六號,四號已經嚟到門口,好快就會爆到入嚟。」

把聲唔低唔高,就好似一個普通三廿幾歲男人嘅聲咁。

六號企起身,「四號交畀我。二號,你講埋之後嘅嘢畀佢哋聽。」

二號講咗句「好」之後六號就跑出房。

「啱啱係邊個講嘢?」我問。

「個科學家,佢喺上面幫緊我哋開逃生出口。」二號話。

「係咪要殺咗你先開到嗰個逃生出口?」輝哥問。

「係。佢依家hack緊實驗室嘅控制系統,搵緊有冇方法就算唔殺咗我就開到。」

「點解個逃生出口會鎖咗?又唔係天台驚人上去跳樓。」我覺得好出奇。

「因為要走嘅人本身都走晒。講到依度,又要講返廿二號發生咩事。『嗰班人』令病毒發作之後,原先喺依度嘅研究人員仲留咗喺島上面幾日收集測試數據。去到廿八號,除咗出面嗰位科學家之外,都已經行逃生出口離開咗依度。個逃生出口之所以會鎖,係『嗰班人』為咗防止有人用某種方法入到嚟依度,再用逃生出口離開依座島。出面嗰位科學家冇操控逃生出口鎖唔鎖嘅權限,所以只能夠hack入個系統,一係就殺咗我。」

「點解要set個殺咗你就會開嘅條件?永遠都鎖住唔好咩?」輝哥問。

「照常理講確實咁做比較好。但依個條件係預防我離開依度。我有同人類嘅智能,而且知道佢哋好多嘢,所以如果我走到出去,又爆咗呢單嘢嘅真相出去,佢哋就會好頭痕。」

「唔係啊,如果set做一lock就lock死,咁你死唔死都唔會開,你唔死都走唔到出去。」輝哥話。

「依度係一座島嘅地底,個逃生出口唔係一條平路。逃生出口後面有啲潛水艇,要掃眼膜、打指模同有ID卡先揸到。而且條水路又長又深,正常人類冇可能用肉身游出去。就算有班平民搵到ID卡入嚟都唔會走到。一嚟根本冇研究人員嘅眼膜同指模、二嚟『嗰班人』本身諗住我會幫手殺死啲平民,普通人可以經逃生出口走嘅機率近乎零。佢哋set要殺咗我先開到,係防止我扮研究人員然後自己一個人逃走。」

「咁六號都有智能,點解唔使殺咗佢先走?」輝哥又問。

「六號嗰種智能比較似只會跟命令做嘢嘅智能,同我依種唔同。除非有人畀命令佢,佢唔會自主咁有『鍾意人類所以想離開同世界講呢單嘢嘅真相』嘅諗法。」

「你頭先講到班研究人員走晒,咁重要嘅撤離行動唔係應該點晒名,肯定所有人都喺度先全部人一齊走咩?點會容許出面嗰個人留喺度?」我問。

「廿二號之前嗰幾日,我負責扮佢留喺度,佢就出去做其他嘢。到夠鐘走嗰日我同其他人話要留低檢查有冇咩重要嘢漏咗,好快會跟上去,之後佢哋就出發咗先。出面嗰個人事先hack咗入佢架艇嘅系統,等『嗰班人』誤以為佢架艇突然喺海上面失去訊號。」

「依度離最近嘅撤離位置應該唔遠,點解嗰班人冇返過嚟check?我嘅意思係,出面嗰個人話完要遲啲過嚟,咁啱架艇爆咗,又乜殘骸都搵唔到,佢哋唔會起疑咩?海面有怪物啫,佢哋應該可以命令佢哋唔攻擊佢哋,咁隨時返嚟check都冇問題。」我好想知點解。

「依個島發生咁大件事,基本上係變咗做『冇人敢去掂』嘅狀態。如果有人敢去個島,另一派就會問佢哋去個島做乜。所以就算嗰班人懷疑出面嗰條友未死,佢哋都過唔到嚟check。本身圍住個島飛嘅直升機係『嗰班人』用嚟監視條街上面仲有冇未俾病毒感染嘅人用。因為嗰陣除咗本身住喺依度嘅人之外,都有出面嘅人。如果發現有依啲人,嗰班人就會喺直升機用超高解像度相機影低佢哋嘅樣,如果佢哋冇死到,之後佢哋就會派人捉佢哋返去。但由於有其他國家介入,佢哋只好叫啲直升機走。」

「阻住你哋問問題真係唔好意思。」阿海企起身話:「我想出去行下。」
佢講完就行咗出房,我諗都冇諗就跟咗上去。

佢擰轉身,見到我跟住我,好嬲咁問我:「做咩?」

「冇。我知妳擔心緊啲咩,但係──」

「我阿哥唔知去咗邊啊!」佢無視上面撳緊keyboard嗰條友,叫到成間實驗室都係回音:「佢出咗去,到依家都未嚟搵我啊!啲喪屍已經嚟到實驗室,啫係佢......」

佢啲眼淚勁快咁流落嚟,佢攬實我,「我阿哥......我阿哥......」

我講咩都冇用,畀佢冷靜下。

「兩位,可唔可以靜少少?我忙緊。」上面嗰條友話。

阿海放開我,對住條友講:「你個仆街!你有份害死我阿哥㗎!」

「咁妳想我點幫妳?講聲I feel sorry?Come on, 加害者嘅我冇嘢補償到妳。但依家我可以救仲生存緊嘅妳,so,please,安靜少少。」

阿海繼續大嗌:「你唔係人!」

「你哋以為我係怪獸啫。」嗰個人停咗一兩秒,然後話:「二號,幫我搞搞佢,我集中唔到。」

佢一講完,二號就行咗出嚟同阿海講:「返入去先啦。」

「如果唔係你哋,依個島上面嘅人都唔會死!」

阿海跑咗去反方向,我想跟上去,但唔知點解對腳好似俾人定住咗咁郁都唔郁。

輝哥喺後面推咗我一下,「𡃁仔,去啦。」

我擰轉頭,見到佢有啲忐忑又有口難言嘅樣,明白佢嘅心思,去追阿海。

個實驗室幾大下,但我好快就搵到阿海。

佢坐喺一間原本應該係餐廳嘅房入面,扒喺張枱度喊。

我坐喺佢對面,一粒聲都冇出。

我唯一可以做嘅就係陪佢。

冇必要講多餘嘅嘢,只需要喺佢身邊就夠。

佢諗緊啲咩?係咪同阿哥一齊生活嘅回憶?定係幻想緊冇可能得到嘅未來?無論係邊樣,佢都好慘,點解個天唔可以對佢好啲?

我明有啲嘢人係可以控制,但人控制唔到嘅嘢點努力干預都係干預唔到,一個人嘅力量始終有限。

我希望我嘅力量可以大啲,令到我幫到佢。

但現實好多時候就係,我哋要望住慘劇發生但阻止唔到。

呢個世界就係咁撚閪。

或者會有人唔認同我,但係我仲想生存落去係驚死咗之後嘅世界仲撚閪。我都有死等於解脫嘅諗法,但係冇人知。

如果我今日爭人一千萬,打成世工都還唔完,我會話自己抵死。

又或者如果我老母老母係痴撚線家長,我都會想死。

或者係我太幸福,理解唔到絕望嘅人嘅心情,最多只可以做到貓哭老鼠。

對唔住。

就好似我理解唔到想自殺嘅人嘅心情咁,依個世界唔係人想做咩就做咩。如果宏觀咁睇,就好似所有嘢都整定。

我細個嗰陣好鍾意問自己一個問題:「假設我今晚整定咗要沖涼,但我偏唔沖,會發生咩事?」

嗰晚我冇沖涼,然後聽朝起身痕到仆街,就好似唔行個天鋪畀我嘅路,我嘅人生會更加衰咁。

啫係得衰同更加衰,仆你個街。

每個人想死都有佢自己嘅理由,唔理解依啲理由嘅我幫唔到佢哋。

不停諗、不停諗,我就愈憎點解自己咁冇用,點解我做唔到想做嘅嘢。

佢阿哥死咗,但我安慰唔到佢,咁我仲有咩用?

我要安慰佢,但我安慰唔到。就好似打機個objective係要我拆彈,但根本冇拆彈呢粒掣畀我撳咁,我幾想拆都拆唔到。

我好憎自己。

「阿風。」

佢岳高頭,捉住我隻手,對眼水汪汪,用把沙晒嘅聲同我講:「如果我哋出到去......你可唔可以一直陪住我?」

如果唔係喺依個情況,我會覺得佢情緒勒索我。但係依家,我都想問佢同一個問題。

如果我哋出到去,仲有邊度可以去?咁諗嘅話,我哋唯一可以做嘅係陪住對方。

「我會。」我話。

「......」喊緊嘅佢離開張櫈過嚟攬我,佢個身好暖,但我覺得無比凍。

我摸住佢啲頭髮同佢講:「我永遠都唔會離開妳。」

我咁嘅年紀講呢句嘢聽落好幼稚,但至少喺依刻,我想一直陪住佢。生又好死又好,我想一直同佢一齊。

我嘅處境同佢好似,都係已經冇可以再依靠嘅人。既然係咁,我哋只可以互相幫對方取暖。喺一粒炭都冇嘅暴風雪入面,唯一暖嘅嘢就係對方嘅身體。

「......」佢又喊咗陣,喊聲愈嚟愈細,最後消失。

佢放開我,問:「你係咪真係會陪住我?」

「係。我愛妳。」

佢聽完,乜都冇講,dup低頭擰咗擰頭,露出一個又甜又酸嘅笑容,然後拖住我隻手,望住我話:「我哋係時候返去。」
返到去間房,輝哥同二號鬧緊交:「咁阿樹啫係喺邊撚度!你咪撚再同我遊花園啊吓!」

「你信我,佢過緊嚟──」

「生又唔見人,死又唔見屍,咁啫係點撚樣?係咪你哋殺咗佢!」

「我用我條命發誓,阿樹仲未死──」

「輝叔!」

阿海中止兩個人嘅爭執,坐喺度話:「算啦,去到依個地步,你同我都應該知發生咩事。」

原本稱起咗二號嘅輝哥放開二號,唔忿氣咁坐低,「屌!我信阿樹仲未死,俾我見返佢,我要揼佢一鑊!」

「輝哥。」我坐喺阿海同輝哥中間,阿海好自然咁放隻手落我隻手背度。我問輝哥:「你咪有條team嘅,輝哥同樹哥喺度,咁其他嗰五個人喺邊?」

「佢哋都喺香港。如果嗰班人真係要用香港做下一階段實驗,佢哋都仆硬街,除非我依家通知咗佢哋先。」輝哥望咗望自己部電話,話:「屌,都係冇訊號。」

依家係地底,冇訊號都叫合理,入下地鐵都已經冇訊號啦。

雖然我好久都冇搭過地鐵。

「輝哥你條team有冇能力同嗰班人鬥?」

我到底問緊咩問題?點諗都冇可能啦?

「點會有?」輝哥畀咗我預期嘅答案我,「佢哋都係人,唔係超人。」

輝哥答完我,問二號:「出面條粉皮搞完未?搞咁撚柒耐都未撚搞完嘅?」

我望咗望電話,依家係七點廿一分。

「請你信我哋──」

輝哥唔再同二號講廢話,抆把槍出嚟然後脅持二號。

「輝哥你做乜撚嘢啊?」

「輝叔你冷靜少少先啦!」

我同阿海都嘗試勸佢,佢義正詞嚴咁同我哋講:「你哋後生可能會仲信佢哋,但我覺得好撚可疑。」

「如果我哋要殺你哋──」

「唔想死就同我收嗲!」

二號俾輝哥屌完就冇再出聲,輝哥繼續同我哋講:「就算佢哋唔殺我哋,都唔代表佢哋會對我哋好,佢哋可能係帶我哋返去做實驗體。佢哋同嗰班人係一group,乜你哋以為我哋真係會咁好彩咩?阿樹可能香咗,𡃁妹阿哥應該都收咗皮,佢哋就係要將知道真相嘅我哋三人帶返去,然後對我哋做唔知啲乜。」

出面嗰個人用喇叭同我哋講:「葉文輝先生,請冷靜少少。」

「我冷你老母啊!」

輝哥脅持住二號行出房,我同阿海都跟埋上去。
輝哥舉起把槍對住上面嗰啲mon,嗌:「喂!粉腸!唔想依條柒碌死嘅話就同我落嚟!」

「輝叔!太魯莽喇!」阿海想勸佢,但佢完全聽唔入耳咁話:「魯莽?我係幫緊我哋咋!我都話咗佢哋有幾可疑,佢哋想引我哋落搭咋!」

撳鍵盤嘅聲停低,上面嗰條友話:「我依家落嚟,唔好衝動。」

一下下腳步聲由上面傳出嚟,當上面嗰條友行出樓梯,我先睇得佢全相。佢著住實驗袍、黑褲同黑鞋,個頭笠咗同二號當初一模一樣嘅紙袋。佢舉高雙手,斯斯然咁行落樓梯,好似一啲都唔驚咁。

「停低!」輝哥喺佢行到樓梯底嗰陣命令佢,佢都停咗落嚟。

「除咗嚿嘢佢!」輝哥瞄準個紙袋話。

「輝哥!應該有其他方法㗎!」我覺得咁樣搞落去會令到成單嘢演變做最壞嘅結局。

「𡃁仔!你唔識嘢──」

紙袋人趁輝哥鬆懈嗰下一嘢撲向右邊,跳咗去咗枱後面。
推下
無女一齊困就唔想救了
有女
所以女係邊
阿海咪女
放過那阿海ok?
考慮下
估中八成
恭喜晒
咪住先,如果由拉麵舖嗰下開始,所謂嘅二號其實就係秀樹......

「我屌你老母!」「我屌你老母!」我同輝哥喺同一時間起身衝埋去秀樹撲低佢,佢冇反抗,就咁樣食咗我哋幾拳。

「唔好打!唔好打我阿哥!」

我直至聽到阿海把聲先肯收手,輝哥諗住打埋最後一拳,但喺就打中之前停咗手。

「求下你哋......唔好打佢......」

我挨住張枱坐喺地下,右邊嘅阿海跪喺度,用對手抹眼淚,但抹極都抹唔完。

輝哥坐喺我對面,我好似睇到佢塊面寫咗「屌,到底做乜鳩?含家剷!」呢句嘢。

秀樹摸咗摸塊面,企起身,好迷惘坐喺另一張櫈度話:「我知你哋原諒唔到我,但係最原諒唔到我嘅係我自己。到底我做咗啲乜嘢?我有份殺咗咁多人,我要點面對我識嘅人?我諗咗好耐,結論就係我唔再適合生存喺人類社會。我決定,帶咗二號同六號走之後,我就會帶佢哋去好遠嘅地方隱居,從此不問世事。」

輝哥問佢:「你想帶佢哋走?你知唔知,如果九點之後,嗰班人仲知道佢哋未死,成個世界都會好撚大鑊?連嗰班人都要掉佢哋喺度,你覺得憑你控制到佢哋?」

「我已經幫佢哋set好咗,一到九點,就會回報返佢哋死咗嘅假資訊返去。到時候,我就可以帶佢哋出去。」

輝哥扯住佢條衣領,大聲咁屌佢:「你係咪short撚咗啊?你係放緊兩個不定時炸彈落成個人類社會度啊!如果有日你出咗啲咩事,然後佢哋覺得人類好撚衰,要殺晒啲人類,你揹唔揹得起呢個鑊啊?」

秀樹推開輝哥幫自己辯解,「人類本身就好撚醜陋!你諗下,用二號同六號,要殺咩人都冇問題。如果有人得到二號同六號,佢哋同可以統治世界冇分別。而嗰班人諗住整啲比佢哋更高殺傷力、更危險嘅嘢出嚟,你仲覺得佢哋喺依個世界度仲matter咩?」

「咁點!你揀就咁一走了之?你可以一嘢收佢哋皮,但你揀當發咗場惡夢就算?」

秀樹好苦咁笑咗聲:「That’s why我一早叫咗二號幫我backup啲重要證據,當我哋出到去,放晒啲料出去之後,剩低嘅就係畀世界決定佢自己嘅命運。」

「最多只係畀人類決定人類嘅命運啫,呢個世界唔係人類嘅。」

秀樹又笑咗下:「你又啱。」佢望住喊到收唔到聲嘅阿海,同佢講:「海,我──」

「你有資格同佢講嘢咩?」

我尊重阿海所以唔再揼柒佢,但我要屌柒佢。

「你知唔知佢有幾驚啊?由我見到佢嗰刻起,由你離開佢嗰刻起,佢就一直擔心你啊!」

我講講下自己都喊埋,但我一滴兩滴眼淚有幾緊要?

「你依家同我講你一直喺佢身邊,見到佢喊唔去安慰佢由得佢喊?你個心入面到底裝咩?佢今日就係擔心你趕唔趕得切,而你就係一直喺隔籬睇住?仆你個街!」

「我做嘅嘢係不可饒恕,所以我先──」

佢講到一半,我忍唔住同輝哥一樣扯住佢衣領,「你知唔知點解你不可饒恕?就係因為你有呢種自以為是嘅罪惡感,係咁話自己承受唔到所以要走!係你幫我哋三個生存到依家嘅,咁你係咪應該帶埋我哋走到最後?」

佢眼神好飄忽,好耐都冇答我。

「我、我唔走嘅話,你哋會唔會原諒我?」佢問我。

「如果你改過係為咗求人原諒而唔係真心改過嘅,我寧願你唔改過。」我答。

佢諗咗一陣,話:「我明喇。我會真正了結咗依單嘢先帶二號同六號去隱居。」

「你真係要帶佢哋出去?」輝哥問。

「係。如果嗰班人收皮嘅,佢哋亦都會真正自由。」
「係喇,話時話,你嗰枝『血清』係咩嚟?」我好奇。

話就話係表演效果,不過唔係咩都可以打落怪獸度㗎。

「加咗色素嘅鹽水嚟。」秀樹望住冇再喊但又唔出聲嘅阿海話:「講完呢座島發生咩事,係時候講下你哋三個遇到嘅嘢嘅實情。」

如果用推理小說去講,啫係舞台背後嘅機關,佢係點用二號同六號營造我哋見到嘅事。

「阿輝,啲疫苗係我自己撻出嚟,我幫我哋打晒,係為咗令仲喺出面嘅佢哋唔會俾病毒感染。雖然二號同我相處嘅故事係我老作嘅,不過二號自己想救阿風係真。我想趁阿風打流感針嗰陣幫佢打埋疫苗,但認真諗下都知冇可能。所以我嘅目的唔係要真係幫佢打到,而係想佢對我個樣有印象。之後二號就隱形喺街頭幫佢打咗疫苗。啊,講埋先,雖然你哋都一早感染咗,但疫苗會殺死病毒,所以唔使驚。然後就係阿樹同阿秀嘅分身時間......」

「......阿哥。」

阿海終於出聲,佢攬埋去秀樹度,「阿哥......阿哥......」

秀樹嘅笑容有啲苦澀,不過更多嘅係甜。佢摸住阿海啲頭髮同佢講:「對唔住。上到架艇之後,妳鍾意點鬧我又好,點打我又好,我都冇問題。」

阿海一邊擰頭一邊話:「我唔會鬧你,亦都唔會打你,你冇死就得。」

望住佢兩兄妹終於重逢,我一路以來嘅重擔都減輕咗少少。

秀樹攬住阿海同我哋講:「阿輝,二十號嗰日,我係去咗搵我個妹,因為無論點我都想保護佢先。畢竟我哋本身嘅計劃就係一直匿埋喺個竇度等有消息先出去,所以我唔驚廿二號朝早你會唔喺個竇度。病毒爆發之後,我叫二號向上面班人提議叫六號出去行下,實際上係叫六號睇住阿風,佢哋都同意咗。因為出面有直升機,我就一直留喺屋企陪阿妹。咁啱佢醒之前啲直升機就俾人趕走咗,我先可以帶佢去差館幫你哋set好用嚟對付一號嘅陷阱。研究人員撤退之後,二號就去咗睇阿風,六號就返咗嚟依度幫我破解個系統,然後我就一直等到阿海醒返先返嚟搵你。你醒咗之後,因為打風,我匿埋諗應該點救你哋之後,就趁你瞓覺嗰陣叫六號放寫咗怪獸資料張紙喺你身邊,順便返去個竇叫你哋去搵阿海。」

「屌,你要救我哋,搞咁多撚嘢做乜鳩?搞撚到我哋跑到身水身汗,你一早帶我哋依度乜事都冇!」輝哥同我意見一致。

「罪惡感囉。」秀樹輕笑,「你試下企喺我個立場諗下。如果你為自己有份殺幾萬人嘅事感到內疚,你仲有冇面直接同你teammate、同你個妹講:『係啊,我係呃咗你哋好耐,不過我後悔喇,我想做返個好人。』?冇可能㗎,人性就係咁奇怪,人就係咁奇怪,有時明知係啱嘅嘢都唔會去做。」

佢繼續講:「你哋十二點喺漆廠見到嗰個人係二號嚟,我嗰時仲喺度破解緊個系統。你哋走咗之後,我就叫二號隱形跟住你哋同埋叫佢匯報你哋喺邊。當我知你哋要去拉麵舖,我就叫六號快速由另一邊帶著好晒costume嘅我去拉麵舖。至於裝咗『血清』嘅背囊,係我叫二號喺適當時候放喺圖書館出面。」

「點解你要親自落場?」我問:「如果喺你嘅設定入面,二號就係二號,點解你要扮二號?」

「因為我要消除罪惡感囉。」秀樹講咗個我唔係好理解嘅理由,「透過同你哋一齊親身經歷危險,我個心就舒暢好多。阿輝叫我柒碌我都冇意見,因為我確實係一條仆街嘅柒碌。」

依家諗返起唔知叫唔叫線索,二號──秀樹喺幫中咗三號招嘅輝哥急救之所以咁熟手,係因為佢本身就係醫生。佢對怪獸嘅狀況咁熟悉,都係因為佢有份整佢哋出嚟。

「如果一直陪我哋嘅你,咁點解頭先我哋同六號講數嗰陣又變返二號?」輝哥問。

秀樹好似覺得好滑稽咁笑咗下,「五點幾返到去漆廠嗰陣,我咪話好快返嚟嘅,我就係喺嗰陣同二號交換咗。二號喺出面同你哋同六號講數,我就返返嚟依度破解個系統。」

哇,咁明顯都做得出,到底係我哋太蠢定係佢計算得好準確?

「咁個系統破解完未?」輝哥問:「啲毒氣入唔入到嚟依度?」

「入唔到。」

聽到依句,我鬆咗口氣。如果個系統一個禮拜都破解唔到,我都覺得剩返個幾鐘都唔會破解到。不過好彩,既然啲毒氣入唔到嚟,我哋嘅時間就多啲──

「不過九點嗰陣,依度會自爆。」

……

吓?
個故差唔多完(仲有大概十更,加更數會找埋)多謝各位一路以嚟嘅支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞