我俾人困咗喺青衣,有冇人可以救下我?

195 回覆
63 Like 79 Dislike
今日真係好好天,我以為啦。或者係因為琴日先打完風嚟,所以我見到成地都係嘅樹葉反而覺得好舒暢。個風走咗嘅第二朝八點幾,我就揹住個細斜揹袋落街睇下條街俾風吹成點。

一如以往,路面好似俾人用清潔劑抹過咁滑,黃黃綠綠嘅樹葉散落喺地下,好彩嘅仲會睇到成棵樹冧咗落嚟。不過今日同平時唔同嘅係,條街上面除咗我仲有第二個人。

我唔排除有人同我一樣享受打完風之後嘅廢墟咁嘅感覺,依啲人應該仲好多㖭。但係我望到嘅嗰個人成身都係血,皮膚好似西瓜肉咁紅,啲衫仲要爛晒。我勉強睇得出佢原本係OT完嘅藍領,成面鬚,身上面仲打緊呔,著住西裝褲、皮鞋同恤衫,但好明顯佢發出嘅「啊啊」聲並唔係呻緊佢OT有幾辛苦。我梗係唔敢行埋去問「先生,有冇事啊?」啦,但係我可以點做?即刻跑返屋企?跑返屋企又可以點?當乜都冇睇過?

一隻生勾勾嘅喪屍喺我面前,走返屋企都唔代表佢唔存在㗎。佢好似有啲熟口面,但我又噏唔出喺邊度見過佢。

我依家喺長發巴士站,我一係走入商場睇下有冇保安,一係走去海皮嗰邊避,一係走返去北橋嗰邊,再唔係就走去青衣城嗰邊。

一嚟就用咁多複雜名詞真係唔好意思,但我依家冇時間解釋,當我有四條路揀就得。

多個人穩陣啲,我決定走入商場。好彩佢行得唔快,我離遠少少已經避開咗佢。我回頭望咗眼,佢仲向緊我伸出對手,用對冇眼珠嘅眼望住我慢慢行入嚟。

我穿過嗰個我一直唔知叫咩名,有賣壽司有賣車仔麵,類似小型Food Court嘅位置,跑上樓梯。喺我入商場之前,我見到玻璃門上面咗張百佳收據。買嘢嗰條友買咗啲花生油同柴米油鹽之類嘅嘢,但係點解會冇啦啦有張收據喺度?我唔得閒理,衝入長發商場一樓。

我第一時間望咗望右邊間OK,開緊但入面冇人。

冇人?明明係廿四小時營業,點會冇人?我凌晨過隔離個街市買宵夜嗰陣都有兩三個人喺度,有咩可能八點幾都冇人?我行晒成間OK,一個人都搵唔到。

講起時間,我拎起部電話睇,收唔到訊號。

喺依一刻,我知道自己含得撚。

依度又唔係深山,冇理由收唔到,除非你同我講尋日個風吹爛咗個訊號塔,但都係冇可能。我今朝出門口之前睇都仲係收到。

我喺OK度拎咗枝綠茶,擺咗啲錢喺Counter之後一路行一路飲。

再行前啲就係電梯口,電梯口隔離有個客務櫃檯,但都係冇人。好離奇,三部𨋢都停咗喺停車場。根據我玩咁多Biohazard嘅經驗,落停車場一定賴嘢,所以我決定行上二樓。

電梯口左邊嘅扶手電梯照常運作,但係我覺得照常運作先係唔正常。我行到上二樓,客務櫃檯一樣冇人。
我轉右行出成個商場最空曠嘅位置,喺度望得到二到五樓嘅情況。我前面係上三樓嘅扶手電梯,扶手電梯兩邊係出去商場嘅樓梯;右邊係落返去一樓嘅扶手電梯;左邊係去二樓唔同舖頭嘅樓梯。

我到依家除咗隻喪屍一條友都見唔到,青衣有幾萬人,今日話就話係打完風嘅禮拜六,但都冇可能冇人。

唔記得介紹自己㖭,我係林逸風,一個住喺青衣嘅二十二歲Fresh Grad,由於仲未搵到工先咁得閒出嚟行街。但就依家嘅情況嚟睇,我寧願喺屋企瞓多幾粒鐘好過。我住喺翠怡花園嗰頭,離長發商場大概有一公里遠。

你可能會想問知依啲嘢對你有你有咩用,信我,會好有用。

講返商場,我猶疑緊應唔應該大叫問有冇其他人好,我驚叫咗會有成堆喪屍出嚟咬我。保險起見,我都係上去三樓......咪住,我記得二樓有間文具舖。

文具舖都係開緊,但係平時見開嗰個老闆唔喺度。我拎咗把𠝹刀同較剪放落斜揹袋度。雖然唔知有冇用,但袋定喺身好啲。

我順便睇埋二樓其他舖頭,發現平時呢個鐘數應該未開嘅舖頭都冇落閘仲著晒燈,好似間譚仔咁。但就算我依家入去都冇嘢食,唔通叫我自己煮咩?

我行返去二樓中間,見到三樓冇人就行扶手電上去。上到三樓,我決定去深處間百佳搵下物資。而且我有種唔知喺邊度嚟嘅預感,會喺嗰度撞到人。

無驚無險咁,我行咗入百佳。貨架上面有啲嘢俾人搶走晒,好似鹽、杯麵同牛奶之類咁,冇晒。

當我打算行入零食貨架嘅時候,隻腳突然kick到啲嘢。喺我kick到嘅同時,我身邊有啲噹噹聲響起。

「屌你老母閪!邊個喺度!」
仲以為你出膠po
我都係出返去先
預計每日一更或以上,20正皮或負皮加一更,請大家多多支持

(本故事提及、明示或暗示之所有人物、地點、組織、團體、國家、物件、生物等,皆與其現實個體[不論有無]無關)
你現在聚腳於講故台
零食貨架後面有個著住牛仔褲,好cheap嘅啡色皮鞋同埋白色恤衫,右手受咗傷,大約係膊頭對落少少嘅位,繃帶包住咗成撻紅色嘅中年男人拎住把手槍指住我,我驚到舉高雙手係咁震。我嘅腎上腺素爆晒出嚟,連打飛機就射出嚟嗰下都未試過咁震。佢係人?係鬼?

我舉高雙手行出去,疾晒口咁話:「我、我係人、我、我冇惡意㗎。」

「你叫咩名!邊度人!點解會喺度!」佢兇我,我確實feel到,如果我答嘅嘢唔合佢意,佢就會射死我。

「我、我叫林逸風,香、香港人,我、我住喺度所以會喺度。」我發誓我冇講大話。

「慢慢,我睇得清楚咁,放你手上嗰樽嘢落地下!」佢嘅態度冇一絲改變,依然係咁惡。

「綠茶嚟咋喎。」

「我叫你放低!」

「好、好。」

我唔敢違抗佢,用佢睇得清楚嘅方式慢慢放枝綠茶落地下,然後繼續舉高雙手。

「行過嚟!唔好踢到任何嘢,慢慢咁行過嚟!」佢把槍對準我塊面,如果我走嘅話佢一定會射死我。對住一個有槍嘅人,都係聽住佢講嘢先好啲。

我跨過枝綠茶行到佢面前,佢大聲叫我:「擰轉身!」

我慢慢擰轉身,跟住佢就搜我身。我唔熟搜身程序,但係佢好熟手。佢搜完我身,大嗌:「個袋入面有咩?」

「𠝹刀,同埋較剪。」我答。

「你帶𠝹刀同較剪做乜!」佢好似審犯咁問我,點解我要咁被佢對待?

「我、我頭先喺出面見到隻喪屍,我避開咗佢,喺樓下嘅文具舖拎咗嚟防身。」

佢用把槍貼住我額頭,問:「你話你住喺度,點解冇變喪屍?」

點解我住喺度就會變喪屍?唔通有喪屍病毒爆發?但係我一路行過嚟,除咗巴士站嗰隻喪屍之外,一隻喪屍都見唔到,樓下看更都好健康。

「我、我唔知啊!我行行下街,就喺巴士站見到隻喪屍喇!我良好市民嚟,唔好殺我!」如果我睇到唔應該睇嘅嘢,可唔可以當我冇出現過?

「良好市民點會冇事!」

佢、佢係咩意思?我原本都會變喪屍?咁點解我冇變到?

「我、我唔知!真係唔知!求下你放過我!」

佢除咗我個袋落嚟,搜多次身之後收埋把槍同我講:「坐低。」

我用佢清楚睇到嘅速度,慢慢咁坐喺個貨架前面。我坐低之後佢就坐喺我隔離。佢隔離有個綠色背囊,應該係佢嘅。

佢係咩人?喺依個咩人都冇嘅超市入面出現,受咗傷,拎住把槍,仲要set埋sound trap,一定唔係普通人啦?我望住佢個傷口,問:「請、請問,個、個傷口係......」我真係好夠薑,如果佢想滅我口,我已經收咗皮。

我望真啲,佢塊面都有啲血。佢就好似啱啱經歷完一場生死災難咁,每一下呼氣同吸氣都好沉重。

「唔使驚,槍傷嚟。」佢一改頭先嚇人嘅語氣,好似個無業嘅中佬咁頹廢咁講。

要話驚定唔驚,我唔驚係因為佢唔係俾嘢咬到,驚係因為有第二條友用槍射傷咗佢。

「放心啦,唔會有人開槍射你。」佢用唔知喺邊度嚟嘅根據同我講。

見到有第二個人,我梗係問佢:「你、你知唔知道依度發生咗啲咩事?」

打完風嘅禮拜六有喪屍,我會唔會係畀風吹咗去另一個次元?定係好似啲鬼故咁講,搭完𨋢就去咗第二個世界?

「我都唔撚閪知。我仲以為你可以同我講。」佢個樣望落好想自殺咁。

喺繼續話題之前,「請問貴姓?」我覺得作為依度唯二嘅人類,我哋有必要知對方個名。

「我姓葉,葉文輝。𡃁仔,如果你真係咩都唔知,你都係跟住我好啲。」輝哥揹起個背囊,拎起把槍起身。

「輝哥,等陣先!」我叫停佢,「我頭先喺嗰度擺低咗枝綠茶,我去攞返先。」

「快手啲。」輝哥冇望向綠茶所在嘅右邊,而係望住左邊。

我望向右邊,見到啱啱明明喺度嘅綠茶憑空消失咗。照道理嚟講,我同枝綠茶得幾米距離,應該一望就望到佢,但依家唔見咗。

屌啊,枝綠茶呢?
住長發好有代入感
有去實地睇過下
「輝哥。」我指住枝綠茶原本個位話:「我枝綠茶唔見咗。」

「咩料啊。」佢轉身同我一齊望,「有咩可能──」

以佢咁多gear嘅人嚟講,應該記得可能對佢有威脅嘅嘢嘅位置。所以當佢望過嚟嗰陣,佢個樣係比我更加驚訝。

仆街,依度有第三個人?

我係驚到,如果輝哥唔會推開我,我想好似攬住我老母咁攬住佢喊嘅程度,頭先難得平息嘅恐懼又返返嚟。

輝哥抬頭對住個天花板嗌:「邊個喺度!快撚啲出嚟!」

冇人行出嚟,連腳步聲都聽唔到。

「跟實我。」輝哥拍咗拍我背脊,雙手舉起把槍瞄準,慢慢行出貨架。我貼住佢背脊行,不時望下後面有冇人。

我同輝哥都唔係講咗好耐嘢,嗰個人應該唔會行得好遠。而且佢拎得走我枝綠茶,啫係佢曾經離我同輝哥好近。我哋同綠茶之間冇任何障礙物,啫係佢冒住俾我哋發現嘅風險,都要偷偷拎走枝綠茶嚟同我哋講佢喺度。講真,佢原本係咪可以殺咗我哋?佢有咩目的?係咪就係射傷輝哥嗰條友?

我哋行出百佳,輝哥收返枝手槍落槍袋同我講:「我諗佢走咗,打醒十二分精神。」

走咗?點走?一下腳步聲都冇,佢點接近我哋又點係唔俾我哋發現嘅情況走?邊個做得到?Snake?

不過條友似乎對我哋冇惡意,起碼唔會即刻就殺我哋,比起搵唔到嘅佢嚟講,仲有個更大嘅問題喺我哋面前。我點咗下頭,跟住輝哥行。行行下,我提議話:「輝哥,不如我哋去北橋睇下過唔過到去荃灣?」

北橋,啫係青荃橋,係青衣去荃灣嘅最快途徑。就我所知,由青衣坐地鐵去荃灣嘅都係𢦀鳩仔。無論係小巴、巴士定的士,所有車去荃灣都要經過北橋。北橋兩邊都有行人路俾人行過去,有時啲人練跑都會用北橋由青衣跑到去荃灣。

長發商場離北橋好近,只要出返去巴士站再行過幼稚園就到北橋迴旋處。

「北橋?你想去啊?」輝哥好似覺得我係𢦀鳩仔咁諷刺緊我。

「係。」我認為有必要睇下出唔出到去青衣。

「咁去下囉。」

我同輝哥由三樓行出商場,落樓梯再經扶手電梯落返去巴士站。我啱啱見到嗰隻喪屍已經唔見咗。

「話說我頭先喺度見到隻喪屍,但係到依家都剩係見過一隻,好奇怪。」巴士站一架巴士都冇,喺埋巴士站入面嘅小巴站同的士站都係一架小巴同的士都冇,好似除咗我同輝哥,仲有偷我枝綠茶嗰條友之外,世界就唔存在第四個活人。

「你好快就知其他喪屍去咗邊。」輝哥笑咗聲。

我本身唔明佢咩意思,但當我一去到幼稚園對出嗰條馬路,我就知咩料。

「哇屌。」

幾百,唔係,幾千隻喪屍圍住北橋迴旋處行,啲喪屍多到上到北橋都仲有。佢哋睇落唔會出去北橋嘅範圍,就算我同輝哥離佢哋十米距離都冇,佢哋都冇上嚟咬我哋。

「你咁睇可能覺得好好彩,但至撚仆街嘅係佢哋block撚咗去南邊嘅路。」輝哥指住迴旋處。

好似佢咁講,由於迴旋處俾啲喪屍擋住,原本用嚟通往山上面同埋南邊嘅路都俾佢哋擋住咗。要去我屋企嘅話正常係行依條路最快,但係依家......

「咁我哋只能夠行海皮去南邊......咪住,輝哥你想帶我去邊?」我同輝哥坐咗喺馬路邊。

「我想返去據點睇下。」輝哥講咗句令我好驚訝嘅嘢。

據點?咩據點?

「輝哥,你係咩人?點解會有『據點』?」我問。

佢有槍,唔通係特務?

「依個我去到再同你解釋。喂,依家幾點?我隻錶壞咗。」佢突然問我。

我拎部電話出嚟,望到依家係九點正。訊號依然收唔到,仲有九成電。「九點,做咩?」既然拎得部電話出嚟,我就想問佢可唔可以畀我影下啲喪屍,點知佢拉住我走,跑向我哋身後面一幢叫青逸軒嘅嘢。

青逸軒係間私人公司有份起嘅公屋,依個唔係重點,重點係佢點解要拉住我跑?

「輝哥!做咩啊輝哥!」
瞓前再推下
佢冇答我,直接衝入碎咗嘅玻璃門入去大堂。然後,我聽到後面傳嚟一陣巨響,地下都開始震。我回頭望,見到有個你當係好似哥斯拉或者紅王咁撚樣嘅怪獸啦,成身都係角,好多鱗片,對眼好恐怖,成隻識用兩隻腳行路嘅鱷魚咁。佢冇噴火,而係成隻犀牛咁向我同輝哥衝過嚟。佢每踩一步就好似發生一次小型地震咁,地下嘅樹葉都會俾佢整到飛起一次。未到會震到人跌低嘅程度,但已經好得人驚。

「仆你個街!」

輝哥係咁撳𨋢掣,隻嘢喺馬路衝緊過嚟,離我哋大約幾十米遠。

好彩有架𨋢停咗喺地下,𨋢門開咗之後我哋就即刻走入去,輝哥閂門之後撳咗某一層嘅掣。

當架𨋢上到三樓,成架𨋢震咗下,我同輝哥都差啲俾呢下搞到跌低。

「係咪隻嘢撞緊𨋢門?」我好慌張咁話。

輝哥咩都冇講,喺槍袋度拎把手槍出嚟,塞咗把手槍畀我,「你見到佢就對佢開一槍。一槍就得,唔好開多,子彈打佢唔入。你有冇用過槍?」

「點會有?」我雙手托住把槍,問返佢轉頭。

「好簡單。」佢扶住我隻手,「你有冇玩過冒險樂園嗰啲蕉蕉蕉?差唔多㗎咋。」佢指住把槍嘅保險掣,「呢個叫保險,英文叫safety,你開槍就解開佢,唔開槍就閂返埋佢,一定要閂返埋佢。」

「你試下用雙手拎住把槍,對手伸直。」

我照佢講咁做,見到個準星同埋鏡入面嘅自己。今日係我第一日拎真槍,我原本以為呢世都唔會同槍有任何關係,除咗四年前......唔關事嘅嘢就唔好喺度提。

「你瞄準嗰陣,唔好望住你要射嘅嘢,望住個準星,肯定準星同目標成一直線先好開槍。記住,任何時候都要用雙手開槍,開完槍唔好咁快放開隻手指,等啲後座力散走晒先好放開。」

講完手同要注意嘅嘢,輝哥就教我姿勢:「記住,開槍嗰陣個人盡量企穩,瞄準同抆雞嗰下要閉氣。」

我相信開槍仲有好多要注意嘅位,不過又唔係一定要開,除非要射喪屍就話啫。輝哥問我:「清唔清楚?」

「清楚。」

「枝槍唔好放入褲袋,用手拎住。」輝哥提我。

槍好危險,一唔小心就可能走火射到人,所以我明輝哥點解咁著緊。

「轟!」

隻嘢又撞咗𨋢門一次,佢今次直程係撞停咗部𨋢,啲燈熄晒,我哋依家停咗喺唔知邊層。

「啊!」我跌咗落地,輝哥拎咗第二把手槍出嚟,用手槍上面嘅電筒照明。佢拉我起身,「喂!咪撚瞓!冇時間!」

架𨋢咁啱停喺某一層嘅門口,輝哥收起佢把槍同我把槍,然後用手嘗試拉開道門,「幫手!」

我哋兩個,一左一右,出盡奶力拉門。拉到一半,隻嘢又撞𨋢。

「啊!」「仆街!」

我同輝哥都冧咗落地,架𨋢都搖搖地,仲有啲灰塵由𨋢頂度跌落嚟。我有預感,如果隻嘢再撞多嘢,架𨋢就會由依度跌落地下,我同輝哥都會變肉醬。

為咗生存落去,我哋立即起返身拉門。拉到夠位畀我哋行出去嘅時候,輝哥就以極快嘅速度側身穿過個罅,佢出去之後我都出返去。

就喺我出去唔夠半秒鐘,隻嘢就又撞架𨋢。就好似我諗咁,架𨋢好似脫軌列車咁直線下降,跌咗落地下發出巨響。

輝哥拍咗我隻手一下,「跟我嚟。」

依層兩邊都有後樓梯,我同輝哥推開防火門行其中一條,行上幾層之後,輝哥拎咗條鎖匙出嚟,打開某個單位,然後叫我入去。

我入到去,見到屋入面幾乎冇光透到入嚟。啲窗口一係俾好黑嘅窗簾擋住,一係直接俾人用厚膠紙黐住。我企喺相信係客廳嘅地方,客廳入面有一張梳發、兩張書枱,其中一張書枱放咗部laptop同寫咗嘢嘅紙,一部電視,幾個有一個細櫃桶同一個大櫃桶嘅櫃,仲有一張矮枱。

輝哥鎖好門之後入嚟,「坐低!」

我聽佢講坐喺梳發度,佢行去部laptop度望住張紙然後拎起佢。

「去差館啦,嗰度有嘢幫到你哋。」輝哥好似讀咗張紙上面寫嘅嘢出嚟:「喂𡃁仔!你過嚟賜下!」

我埋去輝哥度睇張紙,上面寫住輝哥頭先讀嘅嘢。

「邊個入到嚟仲要擺咗張條紙喺度?唔通係......」輝哥好似有啲眉目,佢打開部laptop話:「唔好望。」

我坐返喺張梳化度,「輝哥,你係咪知道啲嘢?」要講嘅話,我覺得依家講最好。隻嘢應該嚟唔到咁高,雖然唔一定可以匿喺度過世,但起碼可以匿喺度一陣。

「你打開我個背囊最大嗰格,入面有個file,你拎個file出嚟睇下先,唔好睇入面其他嘢。」輝哥一路用電腦一路叫我。

我拎咗背囊入面個file出嚟,用一眼望到裏面仲有啲圓柱狀嘅嘢。File放咗張紙,我拎張紙出嚟坐喺梳化度睇。

「警告!若見到怪獸請勿擊殺,一旦擊殺怪獸,橋邊喪屍就會追擊至天涯海角,強烈建議癱瘓其行動後立刻逃離!
2023/9/3 9:00 怪獸一號:犀牛。擁有堅硬皮膚,無法以平時槍械擊殺。手榴彈能暫時制止其行動。
   2023/9/3 12:00 怪獸二號:變色龍。能隱形及擬態成人,朋友有可能是敵人,小心!                2023/9/3 15:00 怪獸三號:刺蝟。速度極快,被其撞到非死即傷!但皮膚極其脆弱,若一擊命中弱點即能擊殺,可以用閃光彈癱瘓其行動。
   2023/9/3 18:00 怪獸四號:喪屍。數量極多,聯羣結隊,不建議正面對抗,走! 
   2023/9/3 21:00 怪獸五號:毒氣。若不趕快逃離必死無疑。
   怪獸六號:一至五號之混合體,擁有五者能力,平時以人類小女孩(約九、十歲)面貌示人,只會留於太古漆廠範圍內。切勿挑釁牠或踏入漆廠!一旦挑釁牠或踏入漆廠,牠就會追擊至天涯海角! 」
根據我玩咁多Biohazard嘅經驗,落停車場一定賴嘢,所以我決定行上二樓。
真,但逃生用嘅車都可能喺停車場。醫院都係,總係因有隊友受傷或染病,要衝入去醫院拎藥
去停車場會撞到暴君
同埋車依個問題你遲啲就會知
暴君係六種怪物嘅其中一種?

「係。」我認為有必要睇下出唔出到去青衣。
另外想問點解唔即刻返屋企問下樓下保安發生咩事
同暴君差唔多嘅怪獸就冇,六號個定位應該最似暴君,後尾出場就明

至於點解唔返屋企,翠怡離長發巴士站成公里,雖然話行十幾分鐘就返到去,但你見到喪屍都唔會咁冒險喺條街行咁耐啦
實際行我諗要廿幾分鐘至半粒鐘左右

毒氣都係怪物? 仲以為得喪屍
青衣碼頭人支持
已正評
多謝
怪獸唔一定指有意識嘅生物
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞