我俾人困咗喺青衣,有冇人可以救下我?

195 回覆
63 Like 79 Dislike
我大膽假設二號就係阿樹
變色龍i mean
點解會咁諗
變色龍有人性 然後阿樹又成日「暗地裏」幫佢哋
大膽估2號變色龍同時都係6號
變色龍咁快到拉麵舖可能都係因為6號速度快
要殺死2號先走得都係因為佢係6號

之前拉麵舖冇啦啦講幪面超人,又冇啦啦講下面呢句,可能係樓豬特登zip入去做伏筆咁
呢個時候,變色龍發表偉論:「咁睇返位導演過去嘅作品,兩個人變做一個人都唔出奇。綾波麗都係真嗣阿媽,一個人都可以係兩個人。」

雖然有埋其他可能性 2號係樹/秀 或者淨係暗示樹=秀
下面呢句話唔定講緊個主角係樹/秀係變色龍
點解主角會死撚咗?跟住仲要寄宿喺二號嘅意識度
「咁多位!」

變色龍現返形叫我哋,一個得佢條腰咁高,著住長袖灰色冷衫、黑色短褲同人字拖嘅細路女喺佢隔離陪佢行出嚟。個女仔畀我唔天真但又唔過份帶有敵意,就好似一個正常人咁,但又帶有少少厭世同憤世嫉俗嘅感覺。由佢好認真嘅眼神睇到,佢唔會隨意殺我哋,但一決定落手就唔會放過我哋。

個女仔坐喺張白櫈上面,變色龍出嚟同我哋講:「咁多位,佢就係六號喇。」佢好似介紹緊大人物咁,笑住咁向個女仔伸出對手。

「你哋好,我係六號。」個女仔,啫係六號翹住腳問:「你哋搵我做咩?我講定先,唔好踏入門口一步,如果唔係我都幫唔到你哋。」

我、阿海、輝哥都冇出聲,應該都係驚──

「妳好。」輝哥靜咗幾秒之後出聲講:「我叫葉文輝,呢位係林逸風,依位係丘青海。」

輝哥介紹完我哋三個,六號向佢點頭,「你好,搵我做咩?」

「我想問......」輝哥停咗一秒,「可唔可以請妳畀我哋入去實驗室?」

「唔得。」六號如我所料咁拒絕,「你哋又唔係相關人員,憑咩入去實驗室?」

「係咪相關人員就可以入實驗室?」輝哥問。

「係。」

如果佢唔肯放我哋入去,咁......「除咗漆廠入面,實驗室仲有冇其他入口?」我問。

「呢個......」六號抬高頭,好似諗咗一陣,望住我講:「我唔知。我剩係收到命令要留喺度,唔畀任何唔關事嘅入去,唔理得咁多。

「相關人員先入到去?」輝哥行前一步問六號:「今日有冇人入過實驗室?」

六號指住輝哥隻腳,望住佢隻腳講:「小心啲。」輝哥縮返隻腳之後,佢答:「你說服我答你啊。」

「有咪有,冇咪冇,咩叫說服妳?」

「咁你咪唔好問囉。」六號好快咁望咗輝哥、我同阿海一眼。

我同佢嘅視線對上嗰下,我突然feel到個心好似俾枝針桔到咁痛,痛楚唔真實,但痛到好似心臟病發咁。我抵抗唔到,但又深切感受到再痛落去嘅話會死嘅事實,好恐怖。我就好似俾人吸咗入太空入面,點求救都冇人救我,最後嘅結局就係凍死。

我哋絕對冇可能殺到六號,說服係唯一嘅手段,血清係最後嘅反抗。

變色龍應該係察覺到我哋有異樣,又或者見到六號嘅眼神,做和事佬咁講:「六號啊,不如放佢哋啊?」

六號同變色龍講:「二號,點解你要幫人類,仲想學做人類?你唔係怪獸嚟咩?人類好醜惡,佢哋為咗私欲而整我哋出嚟,害死咗數之不盡嘅人。你俾佢哋整出嚟嗰陣都應該感受到佢哋有幾醜陋㗎,仲要將我整到同佢哋一樣樣,真係唔知有咩居心。」

變色龍同六號講:「的確,有好多人類都係醜陋嘅,但係喺依度嗰三位都唔係,佢哋係善良嘅。」

「善良?」

六號好快咁望咗我哋三個一眼。唔知點解,喺佢望我嗰刻,我就好似俾佢定住咗咁。

佢嘅眼神好恐怖,我唔識形容,係一望就知抵抗唔到,腦入面會自動形成一種我係佢嘅僕人,佢係我嘅主人嘅關係,只要我有意反抗佢,我個心就會受唔到羞愧心自己心臟病發咁。

好似仲痛過中槍咁。

見到我哋定晒嘅六號同變色龍講:「佢哋係善良就唔會瞞住你啦,你想笑死我?」

變色龍聽到,呆咗下,擰轉頭望住我哋三個,問:「阿輝、細路、細路女,你哋有嘢瞞住我?」

「所以冇人類係善良。」六號微笑住咁話:「柱你仲幫佢哋幫到出晒面,你聽下佢哋諗住點對你?」

我冇出聲,輝哥都冇出聲。

「係。」阿海出聲話:「樹叔咪叫你唔好睇封信嘅?其實封信寫咗,如果要入實驗室,我哋就要......」

我望阿海,睇到佢就嚟喊。佢應該係好唔想好唔想講,但覺得唔講唔得先逼自己。

「......殺咗你。」
「妳好。」輝哥靜咗幾秒之後出聲講:「我叫葉文輝,呢位係林逸風,依位係丘青海。」

六號望住阿海,話:「我同你哋唔同,冇咁在意自己係生係死。死對我嚟講,只係由有到無嘅過程。」佢講完,望住我,問:「風,你知唔知怪獸嘅王係點誕生?」

「點、點解妳會知我個名?」我冇見過佢,佢點知我個名?

bug咗啦
邊度bug咗
輝哥一見到6號就介紹哂每人叫咩名
後面主角唔應該驚訝6號知佢叫阿風
真係?
「妳可能都知,同妳或二號唔同,好多怪獸其實只係外星人。妳咪當觀光囉。」

「我點解要觀光?」

六號係由嗰班人整出嚟,我點解會覺得可以說服佢調轉槍頭?喺睇嚟連輝哥都要失敗嘅時候,我後知後覺咁同自己講。

「妳出去睇下,可能睇法會改變呢。」

六號冇答落去,問輝哥:「你覺得我有冇『心』?」

「問啲咁老土嘅問題做乜?」

六號又望咗我哋一眼。佢每望一次,我就感受到自己嘅渺小一次。身為人類嘅我居然會俾人類整出嚟嘅武器殺......劍同槍都係武器,怪獸同佢哋有冇分別?

「阿風......我......我......」

阿海放開咗我,唔夠半秒,我就聽到佢暈咗喺地嘅聲。

「阿海!阿海!」我依一刻到底諗緊乜嘢,可能咩都冇諗,總之我就係擰轉身跪喺阿海隔離,係咁想叫醒佢。

「阿海!唔好有事啊!妳阿哥仲等緊妳㗎!」

我見到六號唔知幾時過咗嚟我前面,我同佢之間隔咗個阿海。我抬高頭,見到佢用鄙視嘅眼神望住我。鄙視,就好似人類望住螞蟻咁,佢都用鄙視嘅眼神望住我。毫無感情,只想抹殺眼前嘅微塵。冇錯,無論佢有冇心都好,佢都唔需要用喺我哋身上。對佢而言,我哋同螞蟻一樣係障礙。

「風,你覺得我有冇『心』?」佢......佢......有......冇......

唔知點解,今日發生嘅事忽然喺我腦入面好快咁重演一次,可能係死之前嘅走馬燈。除此之外,我咩都感覺唔到。

「『心』?當然有啦!」我或者已經癲咗,如果依家嘅我真係我,根本唔會企得喺度,仲笑住咁答佢。

「冇心嘅人居然話我有心......」六號呢句嘢好迷,或者佢都睇得出我癲咗。

「我係冇心㗎!遇到啲咁嘅事,邊個仲保持到理智先!」我到底做緊乜?飲醉酒定點?點解要左搖右擺咁原地轉圈。

「喂,𡃁仔。」輝哥捉住我,「唔好瞓。」

「邊個瞓緊啊輝哥?阿海咪瞓緊囉!啊哈哈哈哈哈哈!」我都......差唔多......要......

輝哥放開咗我,我視野變到好模糊,但我見到佢望住六號同阿海嘅方向話:「妳或者認為妳嘅結局應該係咁,但我唔認為。」

「點解我要理你嘅意見?」我聽到六號咁講。

唔得......個頭好暈......

「怪獸嘅目的就係殺人。妳連人都未殺,點稱得上一隻合格嘅怪獸?」輝哥唔知用咩思路先講得出呢句嘢。

如果世界有超人就好。無論係Ultraman定Superman都好,如果有超人嚟打怪獸就好。唔係超人都好,嚟救下我......

「好啊,咁我就用你哋嚟祭旗。」

六號講完,我就聽到亮刀咁嘅「鏗鏗」聲,我估係六號啲皮變硬咗。我要死喇?

「等陣。」

二號終於出聲,六號收步之後問佢:「二號,做咩阻住我?」

我抹乾眼邊嘅眼水,見到六號對住二號。六號個樣冇大變化,但啲皮反晒光,就好似金屬咁。

「妳要殺嘅人唔係佢哋。」

二號除咗個紙袋落嚟,紙袋下面嘅並唔係佢所講嘅大眼怪物,而係一個普通人。係喺街上面求其搵都搵到嘅後生男人,冇咩特徵。

「咁你同我講,我要殺邊個?」六號暫時解除咗硬化外皮。

六號應該唔係真心問,只係想聽下二號嘅答案有幾可笑。二號慢慢行去六號度話:「妳都講咗五號會殺晒佢哋,冇必要親手殺佢哋,佢哋唔值妳殺。」

「咁有咩人值得我殺?」六號嘅笑容好陰險。
咦...兩日都無更新既...
sad as shit
推。
pushh
二號喺六號耳邊講咗啲嘢,六號一路聽,神情不斷變。佢一時好驚訝,一時又好似怪緊六號整蠱佢咁。

二號講完,六號擰轉身同我哋講:「二號同我講咗。咁好,我就跟你哋──」

二號拎咗枝收埋返喺褲袋嘅血清打落六號度,六號難以置信咁望住佢,「二號,你──」

六號身上面開始噴啲綠色氣體出嚟,二號掂到之後就慢慢溶解。

「我呃咗佢!走!生存落去!」二號用最後嘅力氣叫我哋。佢嘅身體,連同佢嘅衣物,同六號噴出嚟嘅氣體一同化為虛無。六號成個人都石化咗咁郁都唔郁。

我同輝哥全程都反應唔嚟,就咁睇住二號犧牲自己。

六號散播出嚟嘅氣體距離遠超我想像,我、輝哥同阿海好快都俾氣體侵蝕,然後我......

話說變色龍同我哋講搞掂六號嘅方法嗰陣......

「......呃六號加入我哋,然後搵方法制服佢。」變色龍講咗個方法出嚟。

「都呃咗佢,點解仲要制服佢?係咪搵嘢嚟搞?」輝哥嘅諗法同我一致,咁做係多此一舉。

「六號好危險。唔可以畀佢出去人類嘅世界。所以就算佢肯跟我哋走,我哋都要掉低佢。」變色龍好堅決,「你哋諗下,就算佢信我哋,跟住我哋出到去,如果有日佢發現人類好醜陋,然後話要毀滅人類點算?無謂啦。」

我望阿海,佢冇出聲。佢係咪同情六號但又覺得自己好幼稚?

二號都話有機會控制,但係六號一打一百都冇問題。如果六號有日話要消滅全人類,咁我哋就係人類毀滅嘅元兇。

而且,我哋都唔知「嗰班人」會唔會有啲控制裝置可以喺緊急關頭控制六號。佢哋可能諗定六號會俾毒氣毒死所以唔控制佢,但萬一佢哋發現六號喺毒氣包圍個島之後都未死......

我哋可能會好心咁幫「嗰班人」帶六號出嚟,畀佢哋繼續利用。

「你有道理,但要點呃?佢守得喺度,就預咗唔會咁易俾我哋說服到。」輝哥好謹慎,而我哋的確需要謹慎到去到神經質嘅程度。

「如果得你哋應該唔得,但有我喺度,我會用怪獸嘅身份幫手勸佢。我同佢都係怪獸,佢會信我多啲。」變色龍好有信心咁話。

「你係怪獸,唔幫返怪獸反而幫人類?」阿海聽落好冇信心咁問變色龍。

「我想做人類,當地要幫返人類。」變色龍講到理所當然咁。

「但我哋激嬲咗佢咪仆街?」輝哥好似同我一樣都係驚依嘢。

「的確,所以我希望你哋到時候態康謙卑啲。六號本身都好鄙視人類,你哋到時仲串佢嘅話等同自殺。」

「咁如果我哋當佢係神咁拜,佢都想殺咗我哋咁點?」

「交畀我處理,放心。」

交咗畀你處理,然後變成咁。

如果我生性啲嘅話,你就唔使死!

明明我哋剩係差一步......

我係咪死咗?

我醒返嗰陣,聽到有人係咁撳keyboard嘅聲。突突突突突突、突突突突突突,好嘈又莫名令我安心。

「你係咪有方法㗎?」我聽到六號咁講。

我想開眼,先發現我對眼俾嘢包住,把口都俾嘢塞住咗。

「唔唔唔!唔唔唔!」唔止咁,我成個人都俾人綁咗喺唔知咩度,我郁都郁唔到。

「喂,有人醒咗。」六號話。

撳keyboard嘅聲停咗幾秒,然後又開始突突突突突突,跟住六號講:「好,你想點就點。」

腳步聲逐漸靠近,擋住我對眼嘅嘢好快就俾人拎開咗。

我見到六號喺我面前拎住塊黑布,佢剩係同我講咗句:「唔好出聲。」就行開咗。

我即刻望我依家到底喺邊,地面同天花板都係深藍色,前面亦有幾張深藍色嘅枱。除此之外,牆身有啲白色嘅光管,光管圍著一塊透明嘅玻璃,玻璃入面係間好細嘅房,就好似用嚟困住啲咩用。

我望向鍵盤聲傳嚟嘅方向,嗰度高過我依家嘅位置所以睇得唔太清楚,我剩係見到一張枱上面有三個mon,然後大概有一個人喺啲mon前面不停撳鍵盤。

六號行樓梯上去嗰個平台度,佢大概行咗去嗰個人隔離之後問:「仲要搞幾耐?」

撳keyboard嘅聲又停低幾秒,六號又問:「我驚一號同四號會趕到嚟。雖然我一個可以打晒佢哋,但係你盡快。」

六號又行返落嚟,撳keyboard聲又再響起。佢喺我面前停低,喺佢後面張枱度拎起一張紙。

「驚你悶。睇下。」

佢踎低show咗張紙畀我睇,張紙寫嘅係......

「零號實驗個體
姓名:C.T.K
出生日期:19XX/XX/XX
血型:(俾人油黑咗)
實驗前經歷:(俾人油黑咗大部分,有三分一版紙長,只係睇到有『廣為人知』同『其背景使其適合成為實驗個體』之類嘅字眼)
植入病毒後反應:
D1:性格開始變得變戾;
D4:皮膚開始腐爛;
D7:完全失去理性,肌肉亦開始腐爛
D(俾人油黑咗):已作廢棄處理」

另外仲有張零號實驗個體生前嘅相,雖然對眼俾人油黑,張相亦都係黑白,但係佢個鼻左下角有撻嘢。

我好想問佢點解要畀啲咁嘅嘢我睇,但係佢唔肯拎塞住我個口嚿嘢出嚟。
有d紅van feel, feel到好似佢咁爛尾,棄定故先
紅van係災難級爛尾喎
佢個鼻左下角有撻嘢
唔知邊個
冇話係佢
眼見冇得走,我只好乖乖跟住六號行去另一間房。

依度嘅裝潢好高級,就好似電影入面成日嘅實驗室咁。但作為一間實驗室,依度異常乾淨,就好似咁咁先起好咁。除咗上面嗰個人用緊嘅mon之外,無論係file定電腦,一樣都冇,得啲枱枱櫈櫈櫃櫃。

間房其實就喺隔離,比頭先間房細好多,似啲員工休息室咁有兩排locker喺牆邊,locker隔離就有啲長櫈。

阿海同輝哥坐咗喺張長櫈度。

「阿海!」「阿風!」我同阿海攬埋一齊。

佢哋冇事。

「𡃁仔醒埋,講得未?」輝哥好似催緊六號。

我同阿海攬完,一齊坐喺張長櫈度望住六號。

佢坐喺我哋對面,個樣好似諗緊應該由邊度講起咁話:「我......係由依間實驗室嘅科學家整出嚟嘅生物武器。」

輝哥翹住腳好嚴肅咁點頭。

六號繼續講:「『嗰班人』,啫係依間實驗窒嘅持有人,諗住將用嚟整我嘅病毒當做生物武器咁用,好似我咁嘅特殊個體就負責衝入戰場殺死冇俾病毒感染嘅人。」

六號用對手拍咗兩下膝頭,好似個細路女望咗望地板再望返我哋話:「三年前爆發嘅病毒就係出自佢哋嘅手,目的係用嚟測試點樣整先可以令病毒同時擁有最高傳染性同佢哋想要嘅效果。喺測試成功之後,佢哋就喺度整我依種病毒。」

「點解要喺地底起實驗室?」輝哥問:「好似平時咁扮民營企業開研究所唔得咩?」

「因為依隻病毒殺傷力同傳染性都太高,萬一唔小心洩漏就好可能害返佢哋自己。三年前之所以會有普通人中招,引起全球性瘟疫,都係嗰隻病毒唔小心洩漏咗出去。佢哋吸取三年前嘅教訓,揀咗喺依棟廢墟嘅地下起實驗室。一嚟依度近物流中心,可以扮普通人運送器材過嚟;二嚟依度已經幾十年冇人打理,除咗啲食飽飯冇事做,鍾意入廢墟探險嘅無聊入先會行入嚟。但當然為咗防埋依啲人就要請保安,而要請保安,就要拎返塊地返嚟先。」

「唔怪之得變咗官地。」輝哥講咗句。

「喺所有嘢都準備好之後,佢哋就需要人做人體試驗。但冇理由冇啦啦捉個人返嚟惹人懷疑,所以佢哋揀咗就算有人懷疑都絕對唔敢去查嘅人做『零號』。」

「死咗同未知死咗未的確差好遠。」我話:「年中都唔知有幾多人行入西貢結界出唔返嚟,又點知佢哋係走咗定坐大飛走咗?」

六號點頭,「『零號』好成功變咗做喪屍──一隻會聽佢哋指令嘅喪屍。依家四號之所以會分散喺呢個島上面嘅出入口,都係佢哋嘅指令。」

「喪屍同四號有咩分別?」我想問好耐。

「四號係指『所有喪屍』。用programming比喻嘅話,『四號』係個array,『喪屍』係個array入面嘅每一個唔同嘅element。如果仲係唔明,就好似你哋叫『地球人』,而你叫『林逸風』。」

到底有咩人先會用programming做比喻......不過佢唔係人,情有可原。

「我明喇,咁依度到底發生咗咩事?個島啲人變晒做喪屍,但係啲人係點感梁啲病毒?」我又問。

「你哋咪打咗針嘅。」六號同我話。

「如果妳係話『嗰隻』,我冇打。」我話。
「我都冇。」「我都冇。」阿海同輝哥都話。

「我講咗佢哋點令大部分人感染先。當有人去打針嘅話,『佢哋』會查下嗰個人係咪住喺依個島,係嘅話就畀枝注入咗病毒嘅針佢打。至於『死都唔肯去打針』嘅人,佢哋就會逐家逐戶去查,然後搵啲時間注入病毒落佢哋度。當住喺呢個島嘅所有人都感染晒,就可以安排幾時開始測試。」

「咪住先。」我問:「就算住喺依度,喺隻病毒發作嗰下都唔一定喺度㗎。咁係咪就算個人唔喺依度,病毒都會照發作?同埋點解要揀廿二號?又唔係紅日,九點又大部分人已經去咗返工,又點確保所有人喺個島上面?」

「佢哋嘅目的就係要仲有感染咗病毒嘅人喺依個城市周圍活動。」

咩話?唔通佢哋仲想搞埋其他地方?

「依個城市入面仲有好多佢哋埋好咗嘅『炸彈』。依座島只係第一階段測試,佢哋跟住落嚟諗住用依個城市做測試。」」

阿海um個嘴,好細聲叫咗下。

「依度離佢哋咁近,佢哋唔驚燒埋自己咩?」我好驚訝,但依家冇時間驚訝。

「打咗針,驚乜?」六號個笑容好似喺度笑緊我天真咁,「同埋佢哋到時會封關,依度啲人點死都唔關佢哋事。」

啫係用完青衣測試隻病毒可以完美咁到達佢哋想要嘅效果,佢哋就會喺成個香港嘅病毒患者入面嘅病毒爆發。

「妳點知佢哋跟住落嚟想點?妳唔係俾佢哋落咗命令要留喺度死咩?等陣先,如果妳係俾佢哋命令,妳又點解會同我哋講依啲嘢?」我覺得好唔合理。

依個時候,間房嘅自動門打開咗。

「依個問題就由我嚟解答啦。」冇戴頭套嘅二號行入嚟。
69個負皮
推下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞