我俾人困咗喺青衣,有冇人可以救下我?

195 回覆
63 Like 79 Dislike
LM
要加更
lm
明明輝哥揹住咁多嘢,佢仲跑得快過我。我梗係繼續跟住佢跑啦。隻嘢唔係跑得特別快,但都幾乎同我嘅速度一樣,甚至快過我。我同輝哥被逼離開馬路。隻嘢撞爛晒啲路柱,遇到咩障礙物就直接撞爆,仲硬過部剷泥車。我哋走入青衣城二期同灝景灣之間,行人路隔離嗰條小路。

輝哥喺青衣城二期嘅扶手電梯停低,拎咗粒手榴彈出嚟望咗我兩秒,然後就抆開保險。

「輝哥你做乜鳩啊!」我見佢想掉個手檔彈落我度,佢喺掉嗰下同我講:「唔想死就咪撚停!」

佢好似棒球投手咁掉咗粒手榴彈去我後面度,我用百分之一百二十嘅力量衝過去佢身邊。唔夠兩秒,我就聽到後面有爆炸同埋重物跌到落下嘅聲。我擰轉頭,隻嘢又四腳朝天。

「咪撚望喇。」輝哥拍咗我一下,就跑上仲運行緊嘅扶手電梯。
「哈......哈......」我哋入到青衣城二期,啲冷氣好涼爽。「輝......輝哥,可唔可以休息陣先?」我個腦入面係咁出現我俾隻嘢撞死嘅情境,於是我更加用力喘氣。

「如果要休息,去差館休息唔係仲好?」輝哥唔知點解一下就否決咗我嘅提議。又係嘅,佢知道啲嘢。

「差館喎......」雖然有冷氣。但我冇啦啦感覺到比冷氣更凍嘅寒氣,係咁摸自己手臂。

「咩啊?驚俾狗咬啊?」輝哥扮狗兇咗我一下。

「咩狗先?警犬定比特犬?我唔想有瘋狗症。」我行入右手邊間OK拎咗枝水飲,今次冇畀錢。同馬路或者後樓梯唔同。青衣城二號同長發商場都好乾淨,乾淨到成個feel就好似世界仲正常運作緊,只係冇晒人咁。

我飲住水,心諗我返唔返到去原本嘅世界?冇人嘅世界係好好,但係如果要成世都留喺依座島......

「哈啊。」無論有咩煩惱,飲完枝水,成個人都爽晒。「輝哥,橋行唔到啫,有冇得游水或者坐船過對面?」我靈機一觸,問喺舖頭出面等我嘅輝哥。

「唔得。陣間你就知點解。我估隻嘢上唔到嚟先畀你嗚度飲嘢,我得返一粒菠蘿,如果再撞多佢兩次,我都唔知點好。」輝哥望住腰上面剩低嗰粒菠蘿。

佢望過嚟,見到我打算掉咗個樽,伸隻手同我講:「畀個水樽我。」

「做咩?」我交咗個樽畀佢,佢收個水樽落背囊話:「遲啲可能有用。」

水樽有咩用?你話玻璃樽就可能有用啫。

青衣城二期有三層,青衣唯一一間戲院就喺度。起咗冇幾年,放假都幾多人下。大部分都係餐廳,晏畫好多人嚟食嘢。喺一樓中間就望到二樓同三樓,都係同一般商場用開放式設計。

「輝哥,我哋去海皮嘅話嗰隻嘢會唔會追嚟?」飲完水,我喺二期行去青衣城嗰陣問佢。

青衣城啫係地鐵站對出個商場,一條天橋連接住二期同佢。有四層,比起二期,青衣城多好多嘢買,就算有咗二期人流都係不減。

「你都幾多問題。」輝哥好似對我唔耐煩,望都唔望下我。

「我同你都唔知發生咩事,多問題都正常──」

行到去門口,輝哥用隻手攔住我。我望向前面,見到青衣城入面俾喪屍塞滿晒。

數唔清嘅喪屍喺門後面冇目的咁行嚟行去,係名乎其實嘅行屍走肉。我係度諗,喺呢堆喪屍入面,會唔會有我識嘅人?我嘅屋企人、中學同學、成日去嗰間餐廳嘅伙記、樓下看更......佢哋會唔會變晒做喪屍?到底係邊個搞依單嘢出嚟?

「我哋去邊好?」我望住啲喪屍。

北橋就喺我哋頭頂,依條天橋都有路同𨋢上去,但同我頭先見到嘅一樣,上去只係送死。向前行又唔係,向上行又唔係,向後行又唔係,我哋得返一條冒險嘅路行,一係就留喺度。
(加更#2)
「向下行。但係依度離頭先個位好近,我驚隻嘢會返嚟。」輝哥靠住道門話:「你對自己跑步嘅速度有冇信心?」

「如果要話有定冇.....我會話冇。」隻嘢跑得快過我少少,俾佢追嘅話我應該跑一陣就俾佢撞死。

「好,咁你負責掟菠蘿。」佢畀咗粒手榴彈,「你落去先,跟住乜都唔好理,全力跑去差館。當你聽到我吹口哨嗰陣就擰轉頭。抆開保險之後粒菠蘿要三秒先爆炸。我建議你預好距離,一抆開就掟出去,掟到去隻嘢三秒之後會跑到嘅位。」

我望住粒手榴彈,「輝哥,萬一我炸到你點算?你肯將一條命交畀一個三唔識七,啱啱識咗差唔多一個鐘嘅人咩?」我質疑佢。

「就係喺依一個鐘入面,我知你同我一樣,都剩係想離開依個濕鳩地方。」佢拍咗我膊頭一下,「好,深呼吸完就落去。我會喺你後面,係驚都係我驚先。」

有咗計劃,我做好準備就衝落天橋嘅扶手電梯去地下。嗰度好空曠,右邊連住通向青衣泳池同運動場嘅馬路,左邊就係通向海皮。我乜都唔諗,搏晒老命咁跑去海皮。

一去到海皮,我下意識望向對岸,見到啲好得人驚嘅嘢。嗰啲唔係喺對岸,係喺個海入面。

一啲好似龍嘅嘢喺水裏面游嚟游去,佢哋間唔中會跳上水面。黑色嘅鱗片、山羊角咁大嘅白角、生喺背脊嘅刺,我只可以用生人勿近嚟形容。每一條目測有十米大,如果俾幾條纏住,唔止艇仔,我諗郵輪都會俾佢哋整沉。依啲嘢仲要成個海都係,好明顯係唔想我哋離開依度。

而且根據過咗咁耐都未有救護車或者警車由第二區嚟,我估對岸都冇人,或者對岸嘅人都變晒做喪屍。

唯一值得慶幸嘅係嗰啲怪物睇落唔會上岸,咁只要唔行落水就冇事。

我跑行到青衣城對出嗰個位,平時好多菲傭都會喺星期日坐喺草地度野餐;唔少情侶都會坐喺長櫈度放閃光彈......明明剩係過咗個幾鐘,點解我就開始懷念?我一定走到出去!唔可以咁快放棄!

我繼續跑,彷彿見到有人喺隔離陪我一齊咁。唔係掛?咁快有幻覺?我擰轉頭,一個人都望唔到,睇嚟我真係好掛住冇見到咩喪屍同怪獸嘅日子。

青衣碼頭就喺我哋前面少少嘅位置,依家已經冇當碼頭咁用,反而有好多阿伯坐喺度hea。無論日頭定夜晚都好,都會見到有人坐喺嗰個有瓦遮頭,有幾部汽水機嘅休憩空間。

連埋青衣碼頭對出位置,海皮嘅海邊有勁多尖到阿媽都唔認得嘅石,如果唔小心跌咗落去,唔死都危殆。為咗防止有人跌出去,成條海皮都用大約一米高嘅鐵欄杆或者石屎牆擋住個海。不 過有啲釣魚發燒友會爬出去,企喺海皮同啲石之間一道好窄嘅路上面釣魚。

我好似已經跑咗成分鐘,都係未聽到輝哥吹雞,如果去到差館都未聽到就好。

唔知係輝哥識讀心,定係我今日時運特別低,我一諗完,就聽到後面有人喺度跑步同有嘢喺度chok嘅聲。

我擰轉頭,輝哥即刻揮手同我講:「咪撚望,繼續跑!」

雖然我未見到隻嘢,但輝哥叫得我,隻嘢一定係喺後面追緊佢。

我跑到去青衣碼頭巴士站,然後feel到個地板喺到震。我知隻嘢嚟緊,但輝哥未吹雞之前......

「嗶嗶!」輝哥吹咗雞,我抆開手榴彈嘅保險。我同佢會唔會死就靠晒跟住落嚟嗰三秒,如果我估錯位,我哋就會好似保齡球咁俾佢撞死。就算我哋隔離就有商場,差館就喺我哋前面冇幾遠,我哋同差館之間有條大馬路,避到入商場都未免過到去差館。

我係咁叫自己唔好失手,強行壓制全身嘅震動擰轉身。

我見到隻嘢喺輝哥左後邊,我本身以為我、輝哥同隻嘢會係一直線,依家仲要預計埋隻嘢會行邊度,想點先?

唔理喇,掟咗先算!

「去死啦!」我掟粒菠蘿去輝哥度,然後就乜都唔理咁衝向馬路。身後嘅震動愈嚟愈勁,我已經做好俾隻嘢撞死嘅心理準備。我對現實嘅認知好似俾人切開咗無限嚿咁,粒菠蘿未爆之前我覺得每一毫秒都好長,呢三秒同永遠都冇分別。

我同輝哥彷彿俾人用超高速攝影機影住咁,仲未爆炸嘅時候,輝哥好似鬥快衝線咁超越咗我。咁隻嘢咪喺我後面?
live左
多謝支持
瞓前推下
青衣邨人lm
Lm打完風呢個setting幾有代入感
好似睇緊港產片咁
多謝支持個故都係因為打風先有idea
脅持我嗰條友係女人嚟,聽聲應該幾後生,不過我依家最在意嘅係佢把槍。槍口對住我條頸,萬一走火我就係咁先。

「妳殺囉。」輝哥垂低拎槍嘅手。

「輝哥你冇撚嘢啊?」「吓?佢唔係你朋友咩?」我好驚訝,條女應該都係。

「我假設妳殺到佢,咁妳估下妳舉槍快啲定係我開槍快啲?」輝哥笑咗笑,好似根本唔在乎我嘅死活。

「咁我殺咗你先!」條女將把槍指住輝哥。

「妳點解要殺我先?妳知我係咩人咩?」輝哥好似完全唔驚,仲行前咗一步。

「我話咪郁!再郁我就真係開槍!」條女拉住我褪後,「我就係唔知你哋係咩人先要殺你哋!」

我望咗望保安室前半部分嘅構造,Server隔離擺咗好多個杯麵,仲有部熱水機。條女係咪諗住喺依度過世?

「殺咗我哋之後呢?我假設妳有一個月食糧,咁一個月之後呢?一年之後呢?十年之後呢?妳匿唔到成世,跟我哋行可能仲有轉機。」

聽完輝哥講,條女好似有啲動搖,隻手微微震動。雖然我褲袋係𠝹刀,但我冇十成把握可以喺佢射瓜我之前制服佢,所以唔敢搏,都係交返畀輝哥。

「我點知你哋會唔會對我不利?」條女又問。

「我背囊有三粒閃光彈。如果我要對妳不利,我會一開門就掉粒閃光嘢入去閃盲妳對眼再綁起妳。但係我冇咁做,妳覺得點解?」輝哥個樣由始至終都好輕鬆。

「可能你依家先諗到可以咁做啫。」條女冇俾輝哥大到。

「咁就當我太蠢依家先諗到。但係妳唔對成條街都冇人依件事覺得有問題咩?妳唔會想搵真相咩?」輝哥改變咗策略。

「真相?唔關我事,我剩係唔想死。」條女把聲聽落有啲驚。

「咁又返返去頭先個問題。畀盡妳一個月唔死,一個月之後都係要走出依度,點解唔依家走?」輝哥句句都針住條女,條女又唔屈服,我毫無插嘴嘅空間。

「到時我會自己諗辦法,唔使你哋為我操心。」條女好似仲唔肯信輝哥。

交涉其中一樣好重要嘅嘢就係唔可以畀對手拎到主導權,如果輝哥問「咁妳點先肯信我哋?」依啲問題,我哋就可以執包袱返屋企。但我又諗唔到咩方法幫口,只可以睇住輝哥救我。

我哋遇過嘅嘢入面,有冇啲咩可能同佢有關連?

「啲杯麵妳自己儲㗎?」我轉移話題。

「唔關你事。」佢一句就foul咗我。

「妳留咗喺度幾耐?」我又問。

「唔關你事。」佢又foul我。

「咁妳──」

「𡃁仔,你再唔收聲,佢唔砰瓜你我都砰瓜你。」輝哥舉起把槍對住我。

「輝哥!依家係我俾人用槍脅持,你點會明我感受?」我就嚟喊出嚟。

「唔該你收聲,聽到你把聲我就想嘔。」條女同我講。

「啊......喂......妳叫咩名?」我諗唔到點稱呼佢。

「唔關你事。」

「小姐!妳要明白我感受先得㗎!我係人質,驚都好正常啫!妳唔可以怪我㗎喎,驚係人類嘅正常反應,我依家咁樣俾妳拎枝槍對住,冇係咁大嗌已經好畀面!我......」

就喺我同佢講緊嘢嘅時候,輝哥趁佢鬆懈嗰一刻衝上前。佢都察覺咗,即刻對住輝哥開槍。

「砰!」

「輝哥!」

開槍嘅聲大到我係咁耳鳴,個頭仲好暈,好似地球嘅轉動速度突然加快咗一百倍。我唔清楚發生咩事,但我擺脫咗條女,然後跌咗落地暈低。

喺我醒返嘅時候,我見到輝哥喺控制台前面騎住個女仔,用把槍對住佢個頭,睇嚟啱啱嗰槍冇打中佢。

個女仔著住白色波鞋、黑絲同白色短裙,係喺邊個方面講都係好唔尋常嘅配搭。

「放開我!放開我!」佢係咁嗌,但輝哥依然騎喺佢身上面。

「妳係咩人?點解會喺度?喺度幾耐?門口張紙係咪妳黐?係咪妳入過我個竇?」輝哥係用把槍隊住佢後腦,好似佢一唔合作就要射死佢咁。

「放開我!放開我......我唔知......」個女仔係咁喊,但輝哥依然冇放開佢。

「妳再唔答我就開槍!」

雖然佢頭先脅持我,但係咁對佢係咪太粗魯?佢......係扮嘢定真係驚?我應唔應該幫佢?

「唔好......我真係咩都唔知......」個女仔啲眼淚滴落地下,整濕咗地板。

見到個女仔俾人咁蝦,唔幫手我仲係男人?

我拎起跌咗喺我身邊嘅手槍,用佢對住輝哥話:「輝哥!放開佢!」

輝哥擰轉頭屌我:「𡃁仔!你青春期定斯德哥爾摩?佢頭先用槍隊住你你仲幫佢?」

「你當我兩樣都係,放開佢先。」

「算妳好命。」輝哥放開個女仔企起身。

個女仔挨住埲牆起身,用隻手抹眼淚。

輝哥搶走我把槍,喺我耳邊講:「如果你下次再咁做,唔好怪我唔客氣。」

我冇答佢,只係希望唔會再有咁嘅情況出現。

喺佢冷靜落嚟之後,我、輝哥同個女仔各自坐喺一張櫈度傾偈。佢一直用CCTV睇住我哋喺差館嘅一舉一動,但冇任何行動。

「妳叫咩名?」輝哥嘅語氣嚴厲到好似審犯咁。

「......」個女仔避開輝哥嘅視線,用一隻手摸住另一隻手。

「我問你叫咩名啊!」

個女仔嚇到好似驚行雷咁雙膝彎曲um住個頭。

「輝哥,不如都係等我嚟啦。」我忍唔住。

輝哥冇講嘢,繑住手望向第二度,應該係默許我同個女仔講嘢。

我挨前個身問佢:「妳叫咩名啊?」

「......」佢冇答我,不過望咗我一眼。

「我哋都係被困喺依度嘅人,或者我哋可以幫對方呢。我叫阿風,林逸風,妳呢?」我向佢伸出手示好。

「海,丘青海。」佢好細聲咁講,我差啲就聽唔到。

「青海啊?個名幾好啊,我同妳個名都幾夾,風同海,哈哈!」

「你係咪唔識同女仔講嘢?」

「係,對唔住。」
我今年廿二歲,連女仔隻手都未拖過,又點可以expect我識同女仔講嘢?我係有幾個女仔friend,但我同佢哋嘅交流都係幾句就完,未試過講好耐嘢。

「你話你哋都係被困喺度,困咗幾耐?」阿海問我。

我拎起電話,依家係十點四,依然係冇訊號。

「兩個鐘左右。」我答。

「咩兩個鐘?」輝哥望住我問。

「冇。」我收返埋電話,「阿海問我我哋困咗喺度幾耐,我咪答兩個鐘囉。」

「兩個鐘?我喺度成個星期。」阿海指住自己。

成個星期?差館唔會畀普通人留喺度,更莫講保安室。已經唔關打唔打風事,係一個正常市民唔可能留喺差館保安室成個禮拜。

「成個星期?我得一日。」輝哥指住自己。

點解我哋三個被困嘅時長會唔同。

「阿、阿叔,你叫咩名?」阿海望落有啲退縮咁問。

「唔關妳事。」

阿海望落有啲嬲。

「講笑。葉文輝,妳想點叫我就點叫我,我唔介意。」輝哥好難得咁露出單純嘅笑容。

「可唔可以叫你仆街?」

我本身以為阿海唔會講粗口,聽到佢講仆街我即刻打咗個冷震。

「俾後生女叫仆街,阿叔我個心會痛。」輝哥好認真咁講。

「咁可唔可以叫你死變態佬?」

「呢個仲hurt過仆街,不如叫返仆街?」輝哥擰咗擰頭。

「咁我以後叫你仆街喇喎。」

「有冇其他稱呼?」

「又話唔介意嘅?」

「妳條撚樣再得寸進尺,小心我──」

我同阿欣都打咗個突,雖然我知輝哥性格有啲古怪,但佢冇啦啦大聲咁講,我都俾佢嚇親。

「Sorry,妳想點叫我就點叫我啦。」輝哥似乎都意識到自己講得太over,語氣減輕咗。

「咁,輝叔,你隻手個傷口係?」阿海指住輝哥右手臂嘅繃帶。

「俾人射傷。」

輝哥同阿海解釋咗佢同病毒單嘢,阿海聽完都係好疑惑。

「咪住。」我突然諗到個問題,打斷輝哥,「尋日打緊風喎,打緊風先嚟病毒交易?仲有,乜嘢病毒交易?邊有人會喺公眾地方交易啲咁危險嘅嘢?」

「佢哋可能想趁打風冇乜人出街嗰陣交易。」輝哥判斷。

我諗到啲嘢,「阿海,輝哥,可唔可以拎你哋部電話出嚟?」

「可以嘅, 做咩?」阿海喺裙袋度拎咗部電話出嚟。

「開個mon畀我睇下。」我望住佢部電話個mon。

佢開咗個mon,日期顯示今日係2023年9月3日,啫係今日。輝哥都拎咗部電話我睇,一樣係2023年9月3日。

「做咩?」阿海收返埋部電話。

「冇,我本身諗緊我哋係咪嚟自唔同時間嘅人。」我托住腮講。

「你睇太多科幻電影啊?」輝哥都收返部電話。

「啊!」我又諗到啲嘢,「會唔會我哋嚟自同一個世界,但係喺唔同時間俾人帶到嚟依度?」

「不如你聽我講埋先。」輝哥打斷我。

「好。」

輝哥繼續講:「個病毒會將人變做喪屍,有『人』想喺香港釋放依種病毒,將全部人變晒做喪屍。係咩人我唔講得,但睇嚟佢哋成功咗。嗰場交易係嗰啲人想將病毒賣畀恐怖分子,而我收到料去阻止佢哋。」

「輝叔你做咩㗎?」阿海應該覺得佢講啲嘢好荒唐,忍唔住咁問。

「你當我係特工就得,再深一層嘅嘢唔方便透露。」輝哥清咗清喉嚨啲痰。

佢同我講係特工,但係咩特工?唔通係CIA?原來香港真係有外國勢力?等陣先,CIA點解要阻止香港嘅病毒交易?輝哥係CIA?五角大廈?定係?

「你諗幾耐都唔會諗到。」輝哥似乎見我好落力咁諗,叫我唔好依家諗。

「輝哥啊,差館門口張紙寫咩?」我見佢頭先見到張紙就走咗去停車場。

「張紙同我講門口有陷阱,叫我去停車場個入口。係咪妳黐上去?」輝哥望住阿海問。

「咩紙啊?」阿海個樣一望就知唔知張紙嘅存在,「我一直都留喺度冇出過去,入嚟嗰陣門口都冇黐咩紙。」

「輝叔你話隻病毒會將人變做喪屍......點解我哋冇事?」阿海答完問返佢。

「我打咗疫苗。我反而想問點解你兩個冇事。」輝哥望住我哋。
「阿海,妳係咪有啲嘢仲未講?」我問佢。

疫苗?我冇打過會將人變成喪屍嘅病毒嘅疫苗。

阿海閃閃縮縮咁望住地下,好似唔係好願答。我再畀啲時間佢,等咗一陣之後,佢終於肯開口。

「其實......我阿哥出咗去。」佢雙手放喺大脾度,睇落好擔心。

「阿哥?妳依家先同我哋講?佢叫咩名?」輝哥即刻問。

「丘秀涼。」阿海答:「佢係醫生嚟,大我十年,不過個樣老到好似我阿爸咁。兩個星期之前,佢喺我手度打咗枝針,咩都冇解釋。一個星期之後,我同佢出街嗰陣條街突然冇晒人,佢就帶我嚟依度,叫我絕對唔好出去,然後就自己一個人出咗去。」

輝哥低頭托腮,好似諗緊啲嘢。

「我諗嗰陣佢幫我打嘅就係疫苗。阿風,你最近有冇打過針?」阿海問我。

「我最近打咗流感針,都係兩個星期之前嘅事。」我回想打針嗰陣嘅情況。

「打針嗰陣有冇特別嘢?」

「我打咗一針,跟住個醫生拎第二枝針筒想幫我打多針。我問佢做咩,佢話嗰枝係加強劑。我覺得好可疑所以拒絕咗。」我再諗嗰日晏啲有冇奇怪嘢發生,「啊!嗰晚我去食飯嗰陣,我背脊好似俾人桔咗嘢咁痛!」

「咁係咪有人桔你?」阿海個樣好正經。

「我唔知。嗰晚我喺旺角,仲要六點幾,多人到我根本睇唔到係咪有人桔我。」

諗咗好耐嘢嘅輝哥開口:「桔你嗰個應該係醫生。佢幫你打針嗰陣想幫你打埋病毒疫苗,見你拒絕就跟蹤你再偷偷幫你打。」

「佢點跟蹤我?我走嗰陣佢都仲坐喺個位度。」我覺得雖然咁解釋到,但冇咩可能。佢都冇對我隨身物品或者衫褲做手腳,成個打針過程都冇位俾佢入。

「佢唔一定要喺你身上面放追蹤器先知你喺邊,可以係其他人幫佢監視你。」

有人會幫醫生監視一個陌生人?我真係唔信。但我都諗唔到否定依個可能嘅推理,話唔定佢真係有派佢啲friend跟住我,仲要係技術好到我唔覺嗰種。

「等陣先,點解三個唔同嘅醫生都有病毒疫苗?」阿海講咗我都好好奇嘅嘢:「輝叔你嗰個係特工團隊嘅醫生,有疫苗唔出奇。但係點解我阿哥都有?連一個幫人打流感針嘅醫生都有?」

輝哥聽到阿丘個名嗰陣冇反應,啫係佢哋應該唔係同一個人,咁點解?

「阿風,幫你打針個醫生咩樣?」阿海問。

「咩樣啊......成面鬚,望落似四廿幾歲......啊!」

同我今朝喺巴士站見過隻喪屍一樣樣。

「點啊!你諗到啲咩?」阿海褪前張櫈。

「我今朝見過佢,但係佢變咗喪屍。」我答。

「醫生冇理由唔幫埋自己打埋疫苗,打咗疫苗就唔會變喪屍......」輝哥好快咁細聲講。

「仲有撻我枝綠茶條友係邊個?阿海妳冇出過去㗎嘛?」我問佢。

「咩綠茶?冇。」佢擰頭。

死喇,樣樣嘢都合唔埋咁。一個禮拜、一日同兩個鐘,三個唔同嘅醫生,撻我綠茶嗰條友......

「𡃁妹,你大佬出去嗰陣有冇話去邊?」輝哥問。

「冇啊,佢剩係話出面好多喪屍,然後佢喺度整咗好多炸彈,畀咗把手槍我,叫我千祈唔好離開間房等佢返嚟就走咗。」阿海話。

「我諗你大佬應該係黐張紙喺門口度嗰條友,咁諗嘅話,你大佬入過我個竇。」輝哥提出咗個冇乜根據但有啲合理嘅假設。

「我阿哥入過輝叔個竇?點入?」阿海好驚訝咁問。

「我估妳大佬離開咗依度之後,喺我同阿樹出咗去嗰陣入過去,留咗張叫我嚟依度嘅字條,再搵方法del紀錄,然後又唔知去咗邊。」輝哥摸住下巴話。

「我阿哥識輝叔你哋咩?我冇聽過佢提起你哋嘅嘢。就算識,佢又點搵到條鎖匙開門,又點知你哋有出入記錄,又點知delete記錄嘅方法?」阿海問咗我同輝哥都有嘅問題。

「我同你有一樣問題。我冇聽過你阿哥個名,佢點解會知我同阿樹個竇喺邊?跟住就係頭先妳都講緊嘅嘢。」輝哥都好疑惑。

阿秀係咩人?點解會有疫苗?佢同輝哥佢哋有咩關連?係敵人嘅話就冇必要就提輝哥去差館搵阿海啦?

假設阿秀係入過去輝哥個竇嘅人,我唯一諗到嘅可能性係佢識輝哥,知道佢有能力幫阿海所以先叫輝哥去差館,但係輝哥又唔識佢,到底係咩一回事?

「阿海,妳喺保安室有冇睇過CCTV記錄?差館咁多差人,應該睇到佢哋幾時突然消失㗎嘛?」我問。

佢擰頭,「我有睇過,但啲記錄唔知俾咩人del晒,得我入嚟之後嘅記錄。」

「妳話妳阿哥出咗去,咁妳老豆老母呢?」輝哥問。

「佢哋唔喺香港。」阿海冇交代佢阿爸阿媽喺外國做咩,不過睇依家嘅情況,應該都係......

我諗唔到仲有咩路行,「輝哥,你唔係有條team㗎咩?點解唔問下佢哋?」

特工團隊喎,問幾嘢應該就知咩事啦?

「我聯絡到佢哋就唔使瞓超市啦。話說我中完彈,行樓梯去商場一樓,發現成個商場都冇人,原本追緊我嗰班契弟都唔見晒。我拎返粒子彈出嚟之後,喺商場附近行咗下就去咗超市過夜,然後就見到你。」

點解會冇訊號?同埋啲喪屍塞住晒啲橋,係咪有人命令緊佢哋?喺邊度命令?點樣命令?呢啲係咪叫問題天天都多啊?

「冇晒線索喎,點算?一係搵妳大佬出嚟。妳知唔知佢平時去開邊?」輝哥係咁𢯎頭。

「唔知。就算我知,已經過咗成個禮拜,佢要去邊度都去晒啦。我唯一肯定嘅係佢仲喺島度。」

「咪住先。」我搵到個盲點,「點解你阿哥會有槍?我同輝哥行晒成間差館,唔好話槍,一把刀仔都搵唔到。仲有,一個醫生點會識set炸彈?第三點,點解佢要帶妳嚟差館?」

香港要合法持槍條件好苛刻,更加唔好講自四年前起時勢已經唔同。

「唔知啊,其實我都唔係好了解佢。佢成日唔喺屋企,有時係OT,有時係出去玩,我好少同佢講嘢,不過我哋關係唔錯。」

「成座島咁大,點搵?」輝哥大聲講:「我驚搵到死都未搵到。」

青衣嘅市區只係佔成個島面積大約四分之一,南邊仲有工業區,中間仲有座山,就好似輝哥咁講,要喺青衣搵阿秀同大海撈針冇分別。

「咁唔係我哋可以點啫?」阿海講呢句嗰陣似乎有啲激動。

「係喇,𡃁妹,妳有冇見過呢張嘢?」輝哥拎咗張寫住怪獸資訊嘅紙畀阿海睇。
瞓前推下
青衣人留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞