香港戲院會員優惠全攻略 / 新片資訊交流 #23

561 回覆
5 Like 6 Dislike
netflix出品
拿破崙冇imax??
比哂hunter
Game同ms marvel?
轉:

周末市場:《白日之下》《年少日記》爬升佳

https://www.hkfilmblog.com/archives/93119
大象席地而坐 再加場
難得可以大幕睇
Sorry無追po
星影匯1院而家唔上戲?
去完旅行番黎想睇女權隊長但又唔想去imax買貴飛
點知見星影匯竟然無將佢放係1院
再搵落去連其他戲都無
唔出奇啦
圓方大院平日都靜靜地唔上夜晚9點幾場,得D細院上
之前飛釜山影展有得睇
啱啱睇完金馬影展閉幕片
曾寶儀監製嘅《愛情城事》,
用十個故事串連而成,
其中香港代表有黃綺琳 Stephy 鄭秀文 林嘉欣(唔知算香港定台灣)

另外仲有個隱藏卡司係香港男演員,
唔知官方係咪會等之後正式上戲院先公布,
但個角色好啱佢

大綱:
清晨曙光暖照台北,城市緩緩醒來,隨著派報員穿梭街角的身影,十段故事悄然展開。電子花車舞孃載著大馬女子前往送別;香港女孩試圖化解與男友父親的隔閡;因疫情改做外送員和檳榔西施互生情愫的DJ;深怕端午現形決定與丈夫分離的蛇妖;不敢與兜售玉蘭花祖父相認的孫女;女友意外懷孕的異鄉人;孤單嫖客與彩券行常客;面對舊愛離去新歡求愛的女演員;夜店男孩的搭訕奇遇……。熟悉的街道、孤單的人,在台北城裡交織出屬於自己的愛與情。

曾寶儀領軍監製,以台北為背景,集結來自台灣、香港、馬來西亞、不丹、法國等地多位導演齊聚,邀請台港影帝后李心潔、林嘉欣、阮經天、陳淑芳、鄭秀文、鄧麗欣,金馬得主劉冠廷、方郁婷、郭書瑤、朱軒洋等吸睛卡司,透過各自相異的創作視角,展開十段跨越時間、年齡、性別、國籍甚至陰陽兩界、奇幻傳說的限制,揭開藏身在城市巷弄裡,看似平凡卻又真摯動人,關於愛的各種樣貌。
補充番 台灣2024春天上畫,
香港應該唔會遲太多
十個故事 咁每個故事都應該好短下?
總長度115 mins,
有好有唔好啦,
唔啱睇嘅故事會心諗好彩唔算長
不過我最鍾意嗰幾個故事都啱啱好,
唔會特別覺得「吓 完㗎喇?咁短嘅」
圓方大院有D日子係比左Taylor Swift 8點就開場
想問下今年聖誕會有咩大片?
唔想睇水行俠
Lumen cinema到而家仲未出禮拜三既場次,唔係又黎一個低調結業呀
(隔離間地產舖幾日前執左)
有出啊
正常禮拜一就預告禮拜四上咩,禮拜二凌晨就可以買禮拜四既飛架
而家都未有禮拜四既料
咁你上面又講禮拜三
其實其他戲院有時都會星期三先一次過出星期四同星期五嘅場次
今朝凌晨係無出禮拜三場wo,我由呢間野$30開始個個禮拜呢個timing都會去官網望下
第一次見呢種情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞