[KPOP] K-POP 2023討論區 (39)

1001 回覆
1 Like 13 Dislike
佢係nmixx入面把聲最好聽
好聽但係flop
其實以前嘅yuju同而家嘅yuju係唱歌上可以話係兩個完全唔同嘅人黎
真係講緊就咁上youtube聽幾首只要唔係聾嘅都聽得出取態上完全唔同左

以前yuju唱歌都係比較暴力型重消耗d
比較重力量多過靈活同演繹
樓上導狗條片就係好例子
好明顯聽到yuju高音belting係非常大聲非常響亮差唔多想唱爆咪咁濟
原因就係佢加入左非常大量嘅胸腔去做共鳴透過共振倍大音量(講到變左物理咁有興趣可以自己Google voice projection)
總之就係良好技術加強力胸腔做出黎嘅一種高質量同時都高損耗嘅唱法
不過佢就係因為唱得太搏命
下下高音唱到盡太長時間高度損耗
本身聲帶條件又唔算真係好好
唱左幾年聲帶就已經頂唔住大傷

而家嘅yuju唱歌頭聲明顯有大幅度進步
同埋多左好多幫助到感情表達演繹嘅小技術
唱歌冇以前咁直咁一個tone多左好多變化
但聲帶受損明顯對佢影響好大
而家聽yuju唱歌唔會再聽到以前個d強力高音
直程唱高小小C5以上都有困難
因為聲帶狀態已經完全返唔到去

所以點樣養聲同合理運用聲帶對一個主唱黎講係好重要
就算係solar雖然條件極好近年唱歌都明顯小左好多以前嘅暴力高音而多左好多唔同輕唱技術同演繹技巧(佢自己solo幾首歌就係例子)
始終先天條件再好都有極限
過度使用點都會退化
但技術係唔存在上限必然係越練越好
唔好提flop呢啲敏感字🙏🏻🙏🏻
我地kpop主打大愛 成績唔重要 謝謝🙌🏻
都好過未爆之前好多 21年都賺唔少
她只是個孩子呀
分析下孝琳

小圓 Anton愛我💕
IZ*ONE Solo嗰幾個算係咁
仲有幾千隻算唔錯了
佢弱智唔係扮㗎喎 返台灣準備食屎啦
事實證明只要唔涉及犯罪
有黑料好過冇人討論
我刷精通呢招
轉個頭已經起微博美美吸粉
黑紅起家全部都係人氣top
Jihyo一位
有啲人咪又係唔睇就yes yes yes
台灣女版193
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞