[KPOP] K-POP 2023討論區 (39)

1001 回覆
1 Like 13 Dislike

好似佢
雖然唔係完全明白上面咁多位巴打講嘅問題
但反而覺得呢啲貌似比較學術性嘅討論唔錯
總好過平時一輪嘴咁盲屌
起碼指出嘅論點係有根有據先
而家個樣成個支那整容款蛇精人
準備去睇老婆
可以實測下
長過導狗條j
高音共鳴點要放得低比起技術更加講先天胸腔構造同聲帶條件
始終先天胸腔如果唔夠強出黎效果都好難夠厚夠實
二黎唱得高但共鳴唔跟住向上移胸腔同喉嚨之間拉扯會更多直接加大對聲帶嘅消耗
聲帶本身條件唔好回復得慢咁唱法就更加易受傷
所以除非真係頂級技術(遠超idol水平)
唔係共鳴點通常低極有個譜

志效先天胸聲條件都唔錯
加上頭聲開發唔多高音共鳴根本上唔到去高位置
所以唱高音先會直接用多d胸聲令共鳴點較低
但佢始終唔係solar率智有好到爆炸嘅先天條件可以玩得起呢d暴力型唱法
加上甲杓肌訓練唔夠唱高音特別係belting時共鳴位置低但又冇辦法進一步擴充胸腔加強胸聲支撐
唯有用邪法唱高音時用力撐大後口腔加強音量同厚重感
但就放棄左靈活性同美感亦都相對比較易炒車同傷聲

不過我覺得志效中低音其實冇咩問題直頭係唔錯
係一唱得高就出曬事
勁靚

我愛💗Jiwoo
Jiwoo❤️‍🔥愛我

勁支持

想念長髪的真了
D社係咪hybe旗下公司
想問好耐
肯畀錢買返啲料啫

Rose 同 Gfriend 個兩個一出聲屌打咗Jihyo
明點解佢要train 10年

(9講)
Jihyo天生聲帶決定咗把聲音色好聽/不 = 應該就不太行

+ 把聲勁沉 + 太窄冇range + 肺活量低 - 冇力 + 吸氣聲好密/好急/又多/又聲

https://youtu.be/_0mpoJSncS8?si=gE2sPbamfuDLhihd

相反Sullyoon💝同為低音,高過Jihyo。但各位面都完全屌打
完全同意
佢好落力但真係唔吸引
竟然用呢段片黎讚Rose
Rose 把聲係靚,但高音唔多掂
對比之下,Yuji就真係屌打兩位
導狗咁多年嚟po嚟po去都係呢條片
就係想你得出呢個結論
有冇圖?

算啦 導狗宜家算係咁 公道過班盲反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞