樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
自己比錢整咪即係認撚咗囉,on99
樓豬真係傻架喎唔係扮 樓上企硬死都唔畀錢你維修時間一耐左你全屋變水舞間到時睇下邊個唔畀錢就邊個who fucking care?
公正行份report用黎兇人渣 佢要玩野一樣唔會理
黃埔漏水單野 受害者係律師 用晒法律手段都唔夠樓上玩
放心啦 搵得公正行好難check唔到 不過叫你個fd搵定律師出信告樓上都得了

利申:苦主
樓上傻閪啦
同我諗法一樣,我上嘈曬佢所有鄰居,一齊攬炒
試下囉 到時claim爆佢錢
準備定6位數啦樓上
上面再爆一爆石爆屎水屎尿落你度,再唔係日日瘋狂跳繩,係告佢佢話震到爆哂屎渠 玩下剋上?睇下邊個有優勢?制高點上杷位睇下邊個係最後贏家?
點解有人覺得公正行有用

如果係咁個黃埔律師點解咁耐都仲未搞掂
食環係唔係平時捉小販個班灰色衫人嚟跟?
佢話條喉係你嘅
咁佢漏水你咪用英泥塞咗佢囉
咁漏水問題就可以解決
犯法
個單真係好撚正 個骨科名醫仲要起哂鋼搵律師issue一封律師信畀個黃埔乖乖女律師 真係慘慘豬 極度諷刺 完美證明臭港真係誰大誰惡誰正確
如果keep住24小時都不停滴,有機會食水系統有事,試下直接搵水務署
一係搵管理處出封信比佢
Capp 344有寫果個Provisions 係果家人"Solely use" 就由佢自己負責

二就係搵英泥封左佢,反正佢都話係你 不過你Draft個undertaker 比佢簽先,話由你去維修。唔係佢又會掉轉頭做法律撚告你搞佢條喉
公證行 報東張 告佢 慢慢玩
係佢漏既遲早佢都輸 睇你忍耐力
直接拆左佢 封埋佢
見到utrap唔會係座廁屎渠
一係地台去水一係沖涼去水
呢D唔會臭得去邊
就算真係臭,佢唔用個陣搵野cup住佢咪得
影響好細
點解呢個comment 咁淫賤
係咪可以claim酒店錢
普渡眾生又講唔上,不過可以喺度分享一下我嗰次嘅經驗。

1. 首先有樣嘢要知道,就係根據香港法例,業主係無義務去check自己有冇漏水,但係一旦該業主aware呢件事,由佢知道呢件事開始,佢就有責任去整返好佢漏水嘅地方。

所以,最最最緊要,係你要證明到樓上業主知道呢件事。最好就係你用video影低證明到日子嘅嘢,例如報紙電視新聞之類,之後再影埋漏水嘅情況。然後你可以上去拍門。

2. 正常的話你第一次去撳佢門鐘,佢應該毫無防備,點都會開門俾你,係呢個時候你一定要講清楚俾佢聽佢屋企有漏水,有片就show片比佢睇,並且要求佢整返。呢個階段可以好聲好氣。同一時間你可以同管理處講聲等佢哋留低一個record。自己都開個log book記低呢件事嘅發展。唔好睇小呢樣嘢,到你出律師信嘅時候,有晒成件事嘅日期同埋時間,對方係會淆底好多,對家律師都未必夠膽話贏硬。除非樓上都一早預咗打官司keep晒record

3. 我果次嘅情況就係三個月之後都一啲進展都冇,拍佢門又唔再開門俾我,於是乎我開始行動升級,叫管理處發信俾佢,之後嗰兩個月管理處發咗三封信俾佢,但係佢都唔理,我再升級搵食環。不過其實我都係太好人,可以唔等咁耐。

樓上條戇居仔見到食環署send俾佢嘅相,總算佢肯配合,都叫有開門畀食環倒色水,但其實即時喺我個單位已經見到啲水有色,條友都仲係唔理,真係諗住等到食飯一年後出report先至再follow up,呢個位係令到我最嬲,我覺得佢係完全冇諗過我呢半年係點樣生活,呢條友絕對自私兼冇品,我唔想再因為漏水影響自己嘅心情,既然已經先禮,我宜家大條道理後兵。當係替天行道懲罰呢條PK

4. 搵律師行同埋搵工情況我都只係上網去買, Google一下漏水/公證行/律師行,就大把result,呢個時候你將啲之前錄低咗嘅影片send俾佢哋睇,佢哋就會即刻幫你揀,因為香港大大話話都唔少呢啲官司。
公證行可以喺唔上樓上嘅情況之下用機器去測你嘅天花有冇過濕嘅情況,就算樓上唔開門俾你都冇問題,佢哋啲report好快趣,因為都收你兩皮嘢,佢哋會寫明呢份報告為法庭認可,並由註冊測量師簽署。

5. 齊晒嘢,就可以搵律師出信,寫清楚成件事嘅過程,講明責任全在對方,之後列明你想賠償幾多,同埋對方要係幾多日之前修理好。

6. 行到呢一步,對方都要搵律師回信俾你,我樓上條戇居仔回咗兩封信俾我,第一封都仲係抵賴唔認,但我回佢信嘅時候,同佢講明我已經有晒可以上庭嘅證據,唔會back down。

7. 最後佢還咗我一次價,就乖乖地俾咗張cheque我,同埋佢會搵公證行證明工程之後唔再漏水,不過佢就講明以後所有漏水都唔關佢事。呢個位都要小心啲check先好噏頭。

總結:
講真,錢真係是少,但係嗰半年因為漏水嘅問題令到我嘅心情大受影響,所以巴打,對住呢啲咁樣嘅人渣,真係唔使俾面佢,佢唔理你嘅,就告佢啦!
我都係搵香港公正行,不過份report就寫住銀晉顧問及公正行
樓主 pin 呢個啦
咪係
好肯定係樓上同個師傅夾埋食夾棍

一係叫事主自己搵師傅
一係封撚咗條喉佢囉,樓上話唔係佢咪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞