樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
各位師兄
我齊晒公正行報告,準備搵律師出信比樓上,
再唔合作就入稟區域法院

想問下如果,如果區域法院既聆訊,樓上唔出庭,係咪無佢乎?
公證行費用,如果上面話我唔同意過你用wor,都可以試下?
公正行係有test可以去你屋企,唔係去上面屋企做,所以唔駛佢地同意,係食環啲廢test先要得樓上同意約上樓上做

有啲例如唔記得係紅外線測試定叫微波測試,做完會有幅掃描圖掃描到你天花濕度分佈圖,基本上最濕個位就證明到係漏水源頭
要過小額都已經75K, 律師費, 公正行report, 維修費用+損失10皮差唔多啦

詳細我唔係lawyer 我都答你唔到, 但小額完再民事時間上會好耐, 分分鐘要幾年

同你唔明我上邊講小額幾廢? 留個record 對家唔執行係完全冇後果
係,當然前題係你搵間公正行有上庭經驗,喺法庭眼中佢份報告係可信,有份可信報告勝算好高,小額錢債max claim $75000,多過就要上其他法院要請律師

公正行啲test正常專業過食環好多
其實睇樓上有幾仆街,有幾唔合作

同你有無打算請律師?

小額限claim $75000,同雙方唔俾請律師,一般人見到呢個都夠阻嚇力

但有啲大仆街,你預佢見到小額錢債完都唔會理你去整,你預佢仆街到唔係有法庭命令都唔會整,咁就不如一開波請律師上民事claim撚爆佢
如果你間公正行有上庭經驗(可以上網搵案例,搵到你間公正行有無上庭經驗),然後佢出到份報告俾你證明樓上滲水,勝算接近100%,小額錢債基本上只依賴呢啲報告

一般只上小額錢債就唔駛搵律師,因為雙方都唔會俾請律師
食環其實啲濕鳩色水測試,9成都搵唔到源頭

但其實食環暗盤仲有啲勁啲嘅test,類似紅外線同微波測試咁

但一般要你間屋好撚嚴重or你好撚煩先會chur得到佢幫你做,普通人係唔會幫你做

例如搵區議員幫屌(然後狂chur個區議員)/直接剷上辦事處+申訴專員投訴佢處理時間耐+啲test又廢,啲職員又唔聽電話,又跟得唔好etc.

然後如果食環出到份報告,通常連帶埋維修命令

不過如果食環close咗file,好似要重新開新file先行到上面條line,又預要玩幾個月
呢間上小額贏緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞