樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
公契有寫

大部份case外牆連天台防水層係公用部份,屬大廈法團管理

法庭有case判過
擁有天台業權唔一定就要負責天台防水層保養

大部分契都有寫明外牆/天台防水層屬於公家

同埋就算契無寫,之前法庭有判過,天台連同外牆防水層係一體,即使天台業權屬個人擁有,防水層都係屬公用部份

不過有前設係,天台業權擁有者係無做過任何改動涉及到/有機會破壞到防水層結構,簡單黎講即係打過一口釘,都有機會令到個責任轉移到自己身上
公屋的話,房署應該係有權隨時可以入去

公屋住戶只係租戶,印象中租約有寫明租戶一定要俾房署職員隨時可以進入單位,結果拒絕會扣分

呢個case應該係睇房署個HO肯唔肯幫手,我係你就拉埋佢落水
咁又唔一定,我之前去睇過20年樓,
頂層,天花有漏水,我問業主點解唔叫管理處整,佢話個座大廈要自己責任,所以索性平d賣左佢

我係法團/管理公司都老虎蟹話天台業權係你,維修責任係你啦

有法庭判過case,好似就係業主同法團之間,你可以case study ,判詞有寫

同埋就算點漏都好,千祈唔好私下自己維修防水層,係無法團/管理公司同意下,維修防水層都屬於已經改動咗原有防水層,往後個責任都會去到你身上

不過通常呢啲case天台擁有人都同時擁有頂層單位(即係天台樓下單位),同法團/管理公司嘈,又要開會、夾錢、招標,拖拖拉拉得黎自己又要一路硬食漏水,法團/管理公司又會俾壓力你,你樓下鄰居又會唔理解點解佢地都要夾錢整你個天台,搞搞吓好多人就自己維修算

所以就算想少件事,自己出錢整,都最好搵律師draft封信俾法團/管理公司 話你肯少件事自己出錢維修,講埋你會點維修同埋維修之後往後個責任都係法團度
所以買邊層都死,正常管理處一定賴落業權人到先,唔想上法庭最後又係要自己比錢搞掂佢
你有錢可以同法團打官司,法團結果唔肯履行維修責任,最終結果應該係成幢樓釘契直到解決為止

到時大家都要死死地氣夾錢整防水層,不過到時你仲想唔想住喺度,日日都要見到隔籬鄰舍面口

不過呢啲case喺外國其實好多,係香港啲業主先以為買個500呎就只有500呎嘅責任,一到公用部份要夾錢就多多怨言
小額就係咁on9 贏左都係留個record 自己爽下, 無撚用
大廈住2-3樓話可以行樓梯 升降機唔關佢事 唔夾錢
商場鋪頭可以話間鋪貼住外牆 用緊分體機 商場中央冷氣唔關佢事 唔夾錢
香港D業主乜人都有
管理處嘅作用唔係get things done,叫佢出信畀樓上係借呢個可以發出公文嘅組織去證明樓上業主知道自己漏水但一直唔處理,當然,你skip咗呢步直接第二日就搵律師都無話唔得嘅
到時樓上話係你用震樓神器令防水層震爛
係囉 改喉應該係犯法?
如果 一心私了既 咁改喉 報仇無野講
但假如自己都預左最終都係要上庭 你蓄意改喉咪一樣比對家玩野?
以直報怨
到你爆到鋼筋都露埋出黎都仲講咁廢既廢話其實都係鳩
你改完人地發現係出信叫你盡快改返
然後佢點對你, 你就點對返佢, 佢拖你半年你拖佢成年都得
當然你唔會蠢到真係同人講我明知故犯咁鳩掛
正如佢個case都係樓上明知故犯已經通知埋佢都唔柒理
咁唔通又同樓上講佢破壞緊我既財產係犯法咩?
如果有用呢個case一早唔會存在
如果怕就連上庭都唔應該上直接搬走算啦
樓上都未怕你告鳩佢反而樓下已經幫佢諗埋點幫佢計數
strong post lm
有無巴打用過公證行好可以介紹下?準備開樓上波
同樓主相反 屋企人做好心想幫樓下解決漏水問題
政府嚟倒色水好合作 報告都話唔關我哋事
但佢出錢請人爆咗個浴缸位 爆開又真係有水喎
抽完啲水樓下幅牆係有乾咗小小 但都仲係濕

宜家樓下出律師信獅子開大口話要賠六十幾萬先知自己on9咗
想請教,如果我搵唔到漏水源頭應該點做?
strong post lm
有冇法庭網可以提供?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞