樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
等食環報告好閪耐,有啲要等半年,睇你急唔急,色水測試都好撚廢,有時滴撚晒水都可以出唔到色,然後日後自己屋企大裝修拆野先見到啲色粉積晒喺邊啲on9位度

樓上擺撚到明係閪人啦,明知自己滲水,左賴又賴
呢啲無咩好同佢傾,直接叫公正行,公正行有啲微波/紅外線測試,入你屋企做就得,唔駛入樓上(不過份報告都要萬零兩萬蚊)
出份報告之後再小額錢債樓上(可claim$75000樓上),份報告錢、維修錢全部可claim

其實呢啲樓上先最撚on9,明明搵人整一整幾千蚊就可能已經搞掂,硬係要拖要唔合作,最後至少要賠多幾萬

例如公正行報告費用呢啲明明可以避免唔駛賠,但通常啲樓上都係咁撚on9
樓上未夠道行,約好食環前幾日,做小小防水工夫,到時驗到色水機會就好微,樓上樓下正路做大家好好傾下互相配合做番好件事,玩到要鬥氣就睇道行高低。
無公正行報告
我話你整咗果啲全部係非必要項目
咁唔係仲好?
佢個地板都浸透埋到時實整
整左先就永世都拎唔到錢
博人唔會搞咁多野
試左係淡水定咸水,就易D知係來水漏定去水漏。
好有用thanks我試吓同個業主建議吓

其實最主要係唔知邊度漏,同佢check過晒外牆冇事,樓上牆身都冇事(排除埋隔層滴),唔係樓上滴都真係唔知啲水邊度嚟
最尾嗰句好肉酸
個師傅話條喉係你哋度就係你哋既,咁係唔係鍾意加個閘掣落去都得
調返轉你樓下同你講漏水 你係咪會即時工都唔返搵人爆開佢黎維修?
可以參考東張個律師 佢都玩左好耐
要睇住來食 香港公證行你預二至三萬到,搵人維修還原你預萬五左右(依個係你未做之前有商有量嘅價錢)
如果佢唔認數話條喉係你嘅,你自己搵人整咗佢
keep住張單,到佢求返你,你咪俾返張單去七折囉😂
佢唔俾咪叫佢搵公證行睇囉😂唔通佢爆我天花嚟睇😼
我又可以唔開門俾佢嘅😂因為我嗰part都完咗啦
最有效就係以暴易暴
既然係自己屋企比錢整修,如果唔係自己既喉封左會點🤔️?
咁咪同佢玩大佢
如果係供水會易搞好多
約好搵日佢唔得閒屋企冇用水叫水務署閂佢水制睇水標有冇行
有就易搞,浪費食水係犯法,水務署出兩次warning 佢都唔整就可以拆佢水標
係你要不停打去水務署條友到煩佢快d 出warning 信

如果係去水就RAP, 滲水辦完全係垃圾,對方唔配合冇野做到

上面講個d 搵公證行上小額純粹係為啖氣攬炒
冇法律效力一定收唔返錢之餘重要拎多幾皮野俾律師同公正行
小額判左對家唔賠,你只可以再俾錢叫執達吏上佢到拎你覺得"值錢"野去拍賣換錢俾你

九成重最後舊"值錢"野拍賣唔出就送俾你當賠左,完!
希望希望 希條撚咩
直接搵南亞佬 兩皮搞撚掂
專業團隊就貴d 成效顯著
今日開心國際大刀會
你報警警察都係叫你自己搞掂
唔係仲禁戇鳩掛
之前有巴打放片,笑撚死

無賴就係要用無賴手段對付佢
大事化少啦
除非你金額大過小額可以上民事,咁佢就真係要賠

但你律師成本都賭博都大好多

但前提係要有公正行report 證明源頭係樓上先可以行法律
可能真係唔關樓上事呢, 十年前樓下成日上黎, 話我地浴缸漏水, 每個星期上黎叫我地盡快扑左個浴缸佢

跟住食環上黎在浴缸, 馬桶, 去水位落左色水, 之後樓下就無煩過我地
你畀錢封咗佢條喉囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞