樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
買家居保

樓上漏水即報保險

佢哋一係會幫你告樓上,一係會賠錢畀你整。

搞掂,乾手淨腳

(樓下話你漏水,一樣可以報保險,佢會同你跟手尾,到最後通常唔使你出錢)
條喉喺你哋嗰度唔係就係你天花板漏水?做乜唔整咗佢
最佳答案

盡快 賣左自己層樓

無其他更好方法
TLDR: 1823報咗2次,食環上咗去倒色水,等報告可能都要幾個月,哩段時間係咪冇嘢做到

廁所天花漏水已經就嚟一個月,一開始同樓上講樓下個天花滴緊水,佢同我講
「吓我都冇用水我點流落去人地到?」
「我冇用水姐係唔係我啦」
「係唔係其他人流落去呀」

跟住佢再問位置,我同佢講係係你浴室隔氣啲石屎到滴緊水
佢:「吓樓下條喉滴緊水關我咩事」
我:「哩條喉係你地架

擾攘咗好耐,樓上終於揾師傅落樓下睇,同個師傅約好咗時間又遲到,等咗半個鐘一見面就話自己有幾廿年經驗點點點

到帶佢去睇滴水個位置,佢話
「哦好簡單姐,係你條喉同樓上條喉接駁得唔好,嗱我轉頭報個價比你,你ok我就同你做呀,好快架咋換一換好小事」
我:「唔係喎師傅,條喉樓上架嘛,你咪報價比樓上業主囉,佢ok你咪做」
師傅:「緊係唔係啦,條喉係你地到架嘛點會係樓上個個比錢,你都傻嘅」

同佢又擾攘咗好耐,最後不歡而散,條友仲大我話佢自己做咗幾廿年有幾多經驗,你識啲乜呀

未講完轉頭再打食飯先

希望第日樓上漏水落你到,樓上條友都好似你咁不負責任

我唔係苦主本人 但係樓上黑人憎到連我哩個第三者都想搞鳩佢

仲未分享完佢有幾咁戇鳩

樓上師傅落完去”檢查”之後我再揾翻個業主,佢話
「師傅話淨係換條喉就得呀嘛,咁我依家比個日子你,你約樓下下星期去幫佢換咗佢啦」

但係其實明眼人都睇到條喉冇穿冇爛,仲好新淨,同完樓下商量佢覺得信唔過樓上個師傅,連條喉嘅歸屬都搞唔清又真係嘅

之後佢自己都搵咗師傅嚟睇,師傅覺得係樓上個防水層岀問題,我同樓上講佢又話佢地師傅檢查過冇問題

最後我三催四請食環終於比到期話嚟檢查,所以就同樓上講
「不如咁啦,既然大家攞唔到共識維修不如等食環嚟睇咗先啦,即日倒埋色水等有顏色流岀嚟就知邊度問題」
樓上:「樓下揾食環嚟關我咩事?我比期佢幫佢整條喉同食環嚟係兩回事嚟,佢如果唔比我幫佢整唔該你地管理處岀封信比我,證明我有嘗試去幫佢維修係佢唔配合」

之後又話食環嚟個日唔得閒,冇人開門比佢,咁好啦佢冇人係度都冇辦法

到咗當日食環係樓下度完濕,超標,循例上去㩒門鐘,冇人就會留封信比佢再約第日,點知佢地有人開門,係佢老母

問清楚得到佢同意我地先入屋架,食環一路倒色水我一路陰陰嘴笑,準備搞掂走個陣佢老豆趕到翻嚟,發哂爛渣係到屌我地咪講咗今日唔得閒,又話我帶食環上嚟亂咁搞佢屋企,之後又話要投訴我,又話業主本人唔係到唔承認個報告

佢地好似唔記得咗一樣野,你冇人開門比我又點入嚟呢

依家個問題係等色水現又要時間,等份報告又要時間,樓上依家又射個波去食環到,話等有報告先整,咁你又話唔承認個報告

物管狗就唔好搞咁多嘢啦,你打份工乍
乍你老母 我加密你同我post哂岀嚟

第一都未確認係咪樓上單位問題引致漏水,人哋純粹態度差你就未審先判當你個客係犯咁擺上網搵網友同你一齊公審佢

我當你當事人都話,原來你只係物管,條友點閪都係你啲客,你咁樣擺啲客私人野上網周圍唱,唔講樓上,樓下都未必願意啦
睇字都聞到個陣臭味
少少錢可以令佢崩潰 值回票價
做得好,啲啲無賴鬥無賴既野真係要向佢地學習
條喉唔係佢咁就好好玩了
跪求詳細攻略
多謝巴打,我都苦惱緊搵邊間
總之濕左D野要維修就Keep好D單, 將來要Claim.
True but 連登仔鍾意攬炒
求片
攬炒唯一出路
近排見識過,個隔氣比人打左彭脹膠,上面地台去唔到水
希望幫到你
唔知仲以為我post哂條友全名同地址 我公審佢

你係個官?我需唔需要一五一十話哂比你知詳情?
之前岩岩先有單,樓上住咗個醫生,樓下係律師,個律師都攪唔點,漏水漏到全屋跳制,玩咗成年都未攪點
不過中間back and forth 三四個月都走唔漏
如果要settle成件事搞成年都唔出奇
封閪左條喉佢睇下到時邊個和味
又好似係喎,上次我樓上至少肯即刻整好漏水根源
做合法野,日日企佢門口啤住佢
俾錢佢搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞