樓上漏水玩嘢唔處理可以點做

317 回覆
27 Like 166 Dislike
鑽撚穿個天花佢
因為我試過同樣情況,我係俾人話漏水戈個,不過我好配合,整咗幾次,試咗幾個位,最後搵到係我樓上漏水,依家搞掂哂
出法庭命令叫佢整
親身經歷 ,冇拖你一年半載,可能我哋平日都有人 ,幾時約都得,又試又即整 ,算快搞掂
我之前試過幫過地鋪做,樓上係酒樓,我肯定係佢條去水漏,捉咗物管同埋樓下啲人上去同佢講,酒樓啲人話唔關佢事,既然佢話唔關佢事咁咪得囉,我叫樓下唔好同佢再傾😂幫佢喺天花將條二寸喉兩邊cut咗佢,跟住封口😎
唔夠一日即刻躝落嚟傾😂(但係記住一定要錄音,佢講明唔關佢事係你問題先至好咁做)我張報價單全部夜工人工,又係寫到水蛇春咁長😂最後酒樓咪又係要七折食撚咗佢😂一日賺20,000😂
佢話條喉唔係佢 唔關佢事
通知佢 咁我就拆咗佢 搵泥忟埋返平個天花
佢屋企水浸唔關我事
想同你講
有D人你比埋錢幫佢搞佢都唔制
而家你仲想人地出錢整 天方夜談
就算你肯出錢人地都可以唔整玩鳩你
TLDR: 1823報咗2次,食環上咗去倒色水,等報告可能都要幾個月,哩段時間係咪冇嘢做到

廁所天花漏水已經就嚟一個月,一開始同樓上講樓下個天花滴緊水,佢同我講
「吓我都冇用水我點流落去人地到?」
「我冇用水姐係唔係我啦」
「係唔係其他人流落去呀」

跟住佢再問位置,我同佢講係係你浴室隔氣啲石屎到滴緊水
佢:「吓樓下條喉滴緊水關我咩事」
我:「哩條喉係你地架

擾攘咗好耐,樓上終於揾師傅落樓下睇,同個師傅約好咗時間又遲到,等咗半個鐘一見面就話自己有幾廿年經驗點點點

到帶佢去睇滴水個位置,佢話
「哦好簡單姐,係你條喉同樓上條喉接駁得唔好,嗱我轉頭報個價比你,你ok我就同你做呀,好快架咋換一換好小事」
我:「唔係喎師傅,條喉樓上架嘛,你咪報價比樓上業主囉,佢ok你咪做」
師傅:「緊係唔係啦,條喉係你地到架嘛點會係樓上個個比錢,你都傻嘅」

同佢又擾攘咗好耐,最後不歡而散,條友仲大我話佢自己做咗幾廿年有幾多經驗,你識啲乜呀

未講完轉頭再打食飯先

希望第日樓上漏水落你到,樓上條友都好似你咁不負責任

物管狗就唔好搞咁多嘢啦,你打份工乍
黃埔個律師都比樓上個名醫生玩殘,何況如果你係普通市民

1。搬走
2。準備水桶接水住
3。求神拜佛樓上快撚啲死左換個心地善良業主
4。打撚柒佢(唔建議樓主犯法)
5。係樓上貼光復__ __,時代__命係佢門口再報國安(講笑唔好認真比人拉左唔好話係網友教)
6。留比其他網友建議

BTW呢啲陷家產早死早著
有信心一定係樓上嘅
搵公正行去你屋企做test確認滲水位置出報告
然後拎住份報告去小額錢債claim撚爆佢(少於$75000)
可以claim晒公正行費、維修費等
乍你老母 我加密你同我post哂岀嚟
sad but truth a diu
proof到係佢漏,去小額搞一排都未必claim到。
買樓咪買低層係有原因,有高買高
食環會嚟量度濕度,佢部度濕機度到有位高過35%就會開file,然後慢慢幫你約樓上條友做色水test之類
樓上講既野都係曬氣 重點係怕煩
你要做既就係諗方法煩返佢轉頭
咩方法就自己諗 佢忍唔住都係要焗整 (重點係你要係合法咁煩到佢)
掂喎,一有水條直喉係咁谷氣入去

到時真係樓下贏哂
著背心短裙上東張
搞到樓上水浸
個隔氣如果係您果層既天花
我保證您可以日日令佢水浸
如果佢要求入您屋整 您有權唔比😏
真,好多人諗住和氣收場
以為樓上搞返好就無事,遲吓你就知
搵公正行再拎埋食環份測試跟手民事先係最有利自己
最出名正常都係香港公正行,但都出名貴
其實搵其他都得,但最重要記住上啲法庭網搵一搵嗰間野有無上過法庭,而佢出啲報告法庭接唔接納
基本上就係法庭接納過嗰間野啲報告,嗰間野就係可信
唔好搵啲無案例用過嘅公正行就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞